XS
SM
MD
LG

Nemanja Milunović se vratio kući!

Pouzdani defanzivac Nemanja Milunović se vratio u Crvenu zvezdu i potpisao ugovor na dve godine sa našim klubom uz mogućnost produžetka na još jednu. Tako se miljenik zvezdaša vratio tamo gde pripada, u svoju kuću, posle godinu dana.

Medijima se prvi obratio sportski direktor Mitar Mrkela i poželeo Milunoviću dobrodošlicu.

Ne treba mnogo pričati o Milunoviću, jer sam ga već predstavio pre nekoliko godina. Svakako, biće veliko pojačanje za Crvenu zvezdu i za našu odbranu. Poznaje Dejana Stankovića i neće mu biti potrebno dugo da se adaptira na ono što ga čeka u budućnosti. Milunović je neko koga zvezdaši i svlačionica vole i kao takav predstavlja veliko pojačanje za nas. Što se tiče prelaznog roka, nismo ga završili još uvek. Zadovoljni smo onim što imamo, ali želimo da se dodatno pojačamo i mislim da ćemo u bliskoj budućnosti to i učiniti – počeo je Mrkela.

Eraković nije na prodaju do kraja kvalifikacija, a sa Falkom će se ponovo razgovarati..

– Stav oko Erakovića je uvek bio jasan – ne može da ide do kraja kvalifikacija, a stalno nam stižu ponude za njega. Baš juče smo jednu ozbiljnu ponudu odbili. Što se Falka tiče, on je dobio period da ostane u Italiji i nađe klub za sebe. Rok se približava kraju, tako da ćemo morati ponovo da razgovaramo sa njim, da vidimo dokle se stiglo.

Govorio je Mrkela i o situaciji sa bekovima u srpskom fudbalu.

Teško je reći šta je problem što se tiče bekovskih pozicija. Radio sam sedam godina u FSS s mlađim selekcijama i generacijama nismo imali kvalitetne bekove. Svi koji radimo u fudbalu treba zajedno da odgovorimo na to pitanje i dođemo do rešenja. Bekove nema ni reprezentacija Srbije, tako da stanje na tržištu što se toga tiče nije dobro. Kada je reč o Zvezdi, mi na poziciji desnog beka imamo Gobeljića, a na tom mestu mogu da igraju još neki igrači. Igrao je Stanković, a u prošlosti se često dešavalo da igrači koji igraju na poziciji centralnog vezgnog igrača pređu na beka. Poslednji primeri za to su Milan Gajić i Mihailo Ristić. Sada imamo rešenje više, kada je reč o Crvenoj zvezdi, može i Eraković da igra tu poziciju – zaključio je naš sportski direktor.

Uželeo se Milunović svoje Crvene zvezde, bilo je to jasno kao dan…

Ne tako davno, sedeli smo ovde, prošlo je godinu dana od toga, a lepo je ponovo biti sa vama. Velika čast i zadovoljstvo je čuti lepe reči sportskog direktora Mitra Mrkele, koje za mene predstavljaju nove motive i novu dozu odgovornosti. Znam koja su očekivanja stručnog štaba, uprave kluba, svakog zvezdaša i trudiću se i obećavam da ću probati da opravdam ovako lepe reči. Pozvao bih navijače da dođu sutra na utakmicu sa Radnkom, a potom i u sredu protiv Pjunika. U prethodnom mandatu sam non stop govorio da mi fudbal igramo zbog navijača i emocija koje nam pružaju – počeo je Milunović.

Veoma emotivno je Milunović doživeo povratak u Zvezdu.

– Izuzetan je osećaj. Tek kada sam došao na stadion, u prostorije kluba i video svu lepotu, vratila su mi se sećanja i emocije koje smo proživeli. Još uvek se nisam video sa saigračima, ali uskoro ću. Imponuje mi što su u priči oko mog povratka bili uključeni svi u klubu, i sportski direktor Mitar Mrkela, i šef skauting službe Marko Marin, i šef stručnog štaba Dejan Stanković, i generalni direktor Zvezdan Terzić. Lagao bih kad bih rekao da mi ne imponuje što su me svi želeli u klubu. Otišao sam pre godinu dana, ali sam se stalno čuo sa saigračima i dobro sam upućen u sve, kao da sam bio tu sve vreme. Želim da zajedno nastavimo Zvezdin put.

Dolaskom Milunovića, Zvezda dobija na skok igri.

– Naravno da je skok igra jedan od glavnih mojih aduta. Često se šalim sa Kataijem i kažem da samo on skače od kako sam ja otišao. Nadam se njegovim i Ivanićevim asistencijama, ali i svih. Samo nek asistiraju, a mi ćemo da skačemo. Svaki igrač voli da postigne gol, tako da bih želeo da se vrati moja efikasnost iz godine pre odlaska. Pružiću maksimum na terenu i nadam se da će golovi doći, ali primarni je zadatak da se odbrani naša mreža.

Potencijalni rival Crvene zvezde u četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona je turski Trabzon, koji Milunović dobro poznaje.

– Uvek gledam ka sledećem protivniku i usmeren sam ka tome da idemo korak po korak. Ipak, Trabzon je dobra ekipa, imaju sjajne individualce, ali nisu nepobedivi. Moje iskustvo iz Turske pokazuje da sve ekipe imaju dosta mana, da igraju podeljen fudbal na odbranu i napad. Trabzon ima dobar napadački tandem, ali i dosta mana koje možemo da iskoristimo. Generalno, turski fudbal je takav, mnogo invidualnog kvaliteta, ali manjka taktike, discipline i fizičke spreme. Lenji su igrači nego u Srbiji i dosta im je teže objasnii tehničko-taktičke stvari koje su u Evropi ključne. Ipak, ima dobrih pojedinaca, i dok fizička sprema dozvoli, utakmica je neizvesna. Do deljenja dolazi u poslednjih 30 minuta kada i pada najviše golova, jer se igraju kontra napadi, s obzirom na to da ima mnogo brzih igrača. Ali zanimiljiva liga, puna iznenađenja, svako sa svakim može da igra.

Sačekao je Milunovića dres sa brojem 19, kao da nije ni odlazio.

– Kad sam razgovarao oko broja, mislio sam da je Bukari uzeo 19, ali sam posle gledajući utakmicu video da je promenio na 11. Nisam ga kaparisao kako kaže Šilja Pešić, ali bitno je da je opet tu.

Crvena zvezda ima izuzetno jaku defanzivnu liniju, a Milunoviću to prija.

Imponuje mi što ću igrati sa takvim fudbalerima i svako bi želeo da bude u tandemu sa igračima kao što su Dragović i Eraković. Pričao sam o Čupi, stalno sam isticao da je reč o neverovatnom talentu i imao sam puno poverenje da će to i da pokaže. Izuzetno je napredovao. Što se Dragovića tiče, upoznao sam ga, jako dobra osoba, a na terenu se dokazao i pre Zvezde. Stvarno će mi biti čast da igram s njima – podvukao je Milunović.

Nemanja Milunović je rođen 31. maja 1989. godine u Čačku. Prošao je omladinsku školu Borca, da bi i debitovao za prvi tim, ali je potom naredne dve godine proveo na pozajmiici u Mladosti iz Lučana, za koji je nakon toga i potpisao. U inostranstvo se otisnuo 2015. godine, posle 150 utakmica i 12 golova u dresu Mladosti. Milunovićeva naredna destinacija bio je BATE Borisov za koji je odigrao 102 utakmice i postigao osam golova, te bio jedan od najboljih defanzivaca Lige Evrope utom periodu. Nije to prošlo nezapaženo kod čelnika našeg kluba, pa je Milunović prvi put za Crvenu zvezdu potpisao u decembru 2020. godine. Za naš klub je u prvom mandatu odigrao 87 utakmica i postigao 10 golova, nakon čega je otišao u turski Alanjaspor. Tamo je bio standardan i na 32 meča upisao gol, posle čega je usledio povratak u Crvenu zvezdu.


Javor Matis 5 : 0 Inđija
Vojvodina 1 : 0 Partizan
Čukarički 3 : 1 Mačva
Spartak ŽK 0 : 2 Napredak
Mladost 2 : 0 Rad
Voždovac 1 : 1 Radnik
Radnički (N) 3 : 1 TSC
Crvena zvezda 2 : 1 Proleter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 3 2 78
2 Partizan 30 20 4 6 64
3 Vojvodina 30 19 5 6 62
4 TSC 30 17 8 5 59
5 Radnički (N) 30 16 4 10 52
6 Čukarički 30 15 6 9 51
7 Spartak ŽK 30 14 4 12 46
8 Voždovac 30 13 6 11 45
9 Mladost 30 13 4 13 43
10 Napredak 30 9 6 15 33
11 Radnik 30 8 7 15 31
12 Proleter 30 7 9 14 30
13 Javor Matis 30 6 10 14 28
14 Inđija 30 7 4 19 25
15 Rad 30 4 3 23 15
16 Mačva 30 2 7 21 13