XS
SM
MD
LG

Mladi košarkaš Mirković ispred svoje generacije

Košarkaške staze Pančeva počeo je polovinom dvadesetog veka da ispisuje KK Dinamo koji je dugo godina igrao u saveznom rangu nekadašnje Jugoslavije. Turbulentna vremena devedesetih iznedrila su više klubova u gradu na Tamišu,a košarkaški primat je preuzeo KK Tamiš koji se takmiči u Košarkaškoj ligi Srbije. Formirali su se i rađali su novi klubovi.Među njima je KK Kris kros koji je iznedrio Nemanju Dangubića koji je sa velikimuspehom nastupao za Hemofarm, Crvenu Zvezdu,Bajern i sada Partizan. Novu nadu Pančevačke i srpske košarke trasira i najmlađi klub u gradu KK Virtus.Za pet godina postojanja KK Virtus se ove godine popeo na tron košarkaške Vojvodine.Na završnom turniru KLV u Subotici,za generaciju 2008 godište među šest kvalifikovanih ekipa titulu šampiona poneo je KK Virtus.U polufinalu je pobeđeno Jedinstvo (Novi Bečej) da bi u finalu savladan domaćin,Spartak (Subotica) (76-75). U borbi pod obručima za nojboljeg igrača turnira dominirao je golobradi plej Virtusa Živko Mirković (2008.god.). Protiv Bečejaca je ubeležio 19 poena, 20 skokova i 10 asistencija. U finalu je postigao 44 poena, 20 skokova i 8 asistencija .Ogroman učinak na parketu,doneo mu je i laskavu titulu MVP igrača završnice. Pet dana kasnije u Pančevačkoj hali sportova na Strelištu,održan je regionalni turnir za godište 2007 razlika u godinama nije sprečila novu nadu pančevačke i srpske košarke,Živka Mirkovića da opet bude najbolji igrač i osvoji titulu MVP igrača i svom KK Virtusu donese još jednu titulu.Na putu do šampionske titule pali su Stari Banovci uz učinak Mirkovića od 21 koš,15 skokova i 7 asistencija,i Inđija 76-64.Mirković je sa 27 poena,15 skokova i 10 asistencija,Pančevcima doneo titulu šampiona,a sebi ponovo priznanje MVP igrača.

Mladi košarkaš Mirković igra na mestu pleja i svojim igrama i koševima pokazao je da je ispred svoje generacije i rekao je:.

-Obe titule su osvojili moji drugovi na parketu,ali toga nebi bilo da nas nije znalački i pedagoški predvodio trener Dragan Prvulov. Priznanja meni koje sam dobio kao najbolji igrač turnira su plod svih nas koji dugo zajedno treniramo i igramo u klubu.-

Da li je vaša visina 188 cm uticala na odabir sporta da se bavite košarkom.

-Mi smo sportska porodica otac Nenad je igrao rukomet, mama Biljana košarku,a njenim putem pre mene je krenula i sestra Aleksandra koja je zbog obaveza na Poljoprivrednom fakultetu zanemarila igru pod koševima.- otkriva porodične tajne Mirković.

Sigurno da je na prvom mestu je škola i ko vam je uzor u košarkaškom svetu.

-'Ove jeseni ću poći u gimnaziju i želja mi je prirodno-matematički smer, a obrazovanje neće biti smetnja da se treniram i da nastavim sa ozbiljnim bavljenjem mojoj igrom pod obručima. Košarka je igra kolektiva i desi se da neko odskoči na parketu,ali smatram da su vrhunski rezultati plod zajedničkog rada i treniranja. – istakao je mladi Mirković.

 

Košarkaš Živko Mirković MVP

Košarkaš Mirković

Košarkaš Mirković u akciji