XS
SM
MD
LG

Danilo Grujić: Radnički oštećen za očigledan penal, sve čine kako bi niški tim ostao bez Evrope

Za Grujića Puškarićev prekršaj nad Mitrovićem očigledan penal; foto: Privatna arhiva

Meč 34. kola Superlige između Čukaričkog i Radničkog završen je nerešenim rezultatom 0:0, a utakmicu je obeležila sporna situacija u 85. minutu utakmice, kada je igrač tima iz Niša oboren oko linije šesnaesterca. Nakon konsultacije sa VAR sobom, sudija Đorđe Maksimović nije pokazao na belu tačku, što za nekadašnjeg internacionalca Danila Grujića predstavlja brutalnu krađu na štetu Radničkog.

U VAR sobi sedeo je Nenad Minaković, a nakon nekoliko minuta pregledavanja snimka, odlučeno je da prekršaj Puškarića nad mladim Mitrovićem bude okarakterisan kao slobodan udarac. Grujić ističe da je odluka sudija sramotna, kao i da se vidi jasna namera da se Radničkom ne dopusti plasman u evropska takmičenja.

Postupanje sudije Đorđa Makismovića i onih sudija u VAR sobi je sramota za sve fudbalske sudije i za srpski fudbal. Ovakvo neprofesionalno ponašanje nije samo oštetilo Radnički, već je sve fudbalske sudije, koji su najvećim delom pošteni profesionalci, uvaljalo u blato i žabokrečinu. Krajnje je vreme da se u Srbiji i srpskom fudbalu pokrene pitanje odgovornosti za donete odluke, posebno u Sudijskoj komisiji. A zbog svih sudijskih grešaka kojima je tokom ove sezone nanete šteta Radničkom, koje deluju organizovano i unapred planirane, stičem utisak da nekome Radnički smeta i da se čini sve kako bi ostao bez izlaska na evropsku scenu - kaže Grujić.

Dodaje i da se i u televizijskom prenosu na oba usporena snimka jasno videlo da je prekršaj unutar šesnaesterca, pa postavlja pitanja šta se to toliko gledalo u VAR sobi, ali i zašto nema reakcije iz FSS-a.

Ako postoji uverenje iz Fudbalskog saveza Srbije da fudbal mora da se igra isključivo u Beogradu, onda je trebalo da o tome obaveste klubove iz ostalih delova Srbije. Prečesto ponavljanje ovakvih situacija koje uvek rezultiraju odlukama na štetu Radničkog, jasno ukazuje da je reč o nečijoj nameri, a nikako greškama i slučajnostima. Poražavajuće je što nema ni adekvatne reakcije Filipovića, niti Šurbatovića, koji bi morali da sankcionišu ovakvo ponašanje. I na kraju šta Radnički može da uradi, kome da se žali? Da samo izraze nezadovoljstvo bili bi kažnjeni, a očigledno da neko samo taj trenutak i čeka. Sistem je loš i treba ga promeniti - rekao je Grujić.

Remijem između Čukaričkog i Radničkog tim sa ”Čaira” ostao je na deobi 4. mesta sa ekipom Voždovca, a odmah iza njih sa 3 boda manje nalazi se TSC.

Podsetimo, Danilo Grujuć oglasio se i nakon utakmice u Kupu između Crvene zvezde i Radničkog, kada je aktuelni šampion nakon penala prošao dalje, a nekadašnji sudija je tada istakao da se na stadionu ”Rajko Mitić” dogodio veliki skandal.


Crvena zvezda 3 : 1 Voždovac
Partizan 2 : 0 Radnički (N)
Čukarički 0 : 0 Napredak
TSC 0 : 2 Vojvodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 37 32 4 1 100
2 Partizan 37 31 5 1 98
3 Čukarički 37 15 15 7 60
4 Radnički (N) 37 12 15 10 51
5 Voždovac 37 13 10 14 49
6 TSC 37 13 9 15 48
7 Vojvodina 37 13 6 18 45
8 Napredak 37 10 8 19 38