XS
SM
MD
LG

Srbija slavila u Celju

Srbija je odličnom igrom ostvarila veliku pobedu u Celju u prvom susretu baraža za plasman na Svetsko prvenstvo. "Orlovi" su u Laško Areni savladali Sloveniju rezultatom 34:31 (20:16) i stekli važnu prednost pred revanš utakmicu u Kragujevcu.

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO 2023

SLOVENIJA – SRBIJA 31:34 (16:20)

SLOVENIJA: Baznik (1 odbrana), Henigman, Marguč, Janc 7, Dolenec 1, Cingesar 2, Cehte, Kodrin, Gaber 1, Zarabec 2, Ferlin (10 odbrana), Žvižej 1, Bombač 8, Mačkovšek 7, Vlah 1, Suholežnik

SRBIJA: Borzaš 1, Sretenović, Đukić 1, Abutović, Radivojević 3, N. Ilić 2, Pešmalbek 3, V. Ilić 2, Kukić 6, Nikolić 1, Đekić, Marsenić 4, Orbović 3, Đorđić 8, Cupara (2 odbrane), Milosavljev (6 odbrana)

"Orlovi" su odlično ušli u meč. U susretu dve kvalitetne selekcije u utakmici sa velikim ulogom, od starta je viđena velika borba. Meč je počeo neizvesno, iralo se gol za gol veliki deo prvog poluvremena, sve dok Srbija u poslednjih pet minuta prvog dela igre nije krenula silovito i odličnom serijom odlazi na pet golova razlike. Golom u poslednjim sekundama prvog poluvremena Slovenija smanjuje na 16:20 iz sedmerca, iako je Milosavljev do tog trenutka uspeo čak tri da odbrani. Izuzetno je bio raspoložen Petar Đorđić, koji se u prvom delu igre čak šest puta upisao u strelce.

Srbija je puna samopouzdanja ušla u nastavak. Odolevala je Slovencima i raznovrsnom i ubedljivom igrom u napadu došla do najveće prednosti od sedam golova u 41. minutu (19:26). Izabranici Tonija Đerone su uspeli da nadigraju domaćine u odličnoj atmosferi Laško Arene u Celju, iako su Slovenci pokušali da urade sve što je u njihovoj moći da preokrenu. Pad koncentracije naše ekipe u nastavku doprineo je da Slovenija smanji razliku i da do  finiša susreta svede prednost Srbije na tri gola. 

Najefikasniji u redovima naše selekcije bili su Petar Đorđić sa 8 i Lazar Kukić sa 6 postignutih golova. U ekipi Slovenije istakli su se Dean Bombač sa 8 i Borut Mačkovšek i Janc Blaž sa 7 pogodaka.

Revanš utakmica baraža za plasman na Svetsko prvenstvo na programu je u subotu, 16. aprila od 18:00 časova u hali SBB Jezero u Kragujevcu.

Svetsko prvenstvo za rukometaše se održava od 11. do 29. januara 2023. godine u Poljskoj i Švedskoj. Pored domaćina, Poljske i Švedske i aktuelnog svetskog prvaka Danske, zahvaljujući plasmanu na EHF EURO 2022 učešće su obezbedile selekcije Španije, Francuske i Norveške. Belgija je nakon trijumfa nad Slovačkom u prvom krugu baraža ostvarila direktan plasman na Svetsko prvenstvo usled diskvalifikacije selekcije Rusije iz svih takmičenja. Učešće na Svetskom šampionatu su obezbedile i reprezentacije Bahreina, Irana, Katara, Saudijske Arabije, Argentine, Urugvaja, Brazila, Čilea i Južne Koreje.


Nakon aprilskog baraža biće poznato još osam evropskih selekcija koje će se naći na Svetskom prvenstvu 2023. godine.

FOTO: Rukometni savez Slovenije