XS
SM
MD
LG

Kome i zašto smeta Srđan Jovanović?

Srđan Jovanović - foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

U subotu je na programu 167. derbi večitih rivala koji najverovatnije određuje novog - starog šampiona. Borba za titulu ušla je u završnicu tako da su, sasvim očekivano, krenula saopštenja i optužbe večitih. Atmosfera se dodatno podgrejala odlukom da najvažniju utakmicu u našem fudbalu sudi Srđan Jovanović. Naš najbolji sudija već dugo je na meti udara Crvene zvezde, ali treba reći da je odlično obavio posao na prethodna tri derbija. Javno pismo je adresirano na selektora Dragana Stojkovića?!, da svojim renomeom utiče na regularnost, odnosno da onemogući Jovanovanoviću da deli pravdu na derbiju. Pridružio se i Partizan ironičnim rečima predsednika Milorada Vučelića posle utakmice sa Čukaričkim da gol treba da postigne sudija, “da ne okleva, brate, nego da šutne loptu u gol”.

Etiketiranje, neosnovane optužbe za navodno tendeciozno suđenje, i izvlačenje iz naftalina starih greha dodatno podgrejava atmosferu. Sudija koji je dobio poverenje UEFA da deli pravdu elitnim klubovima u Ligi šampiona i Ligi Evrope, ima velike šanse da se nađe među deset evropskih sudija koji će deliti pravdu na Svetskom prvenstvu u Kataru, nama ne valja. Da podsetimo da je sudijo na utakmicama Lige šampiona u Dortmundu, Kijevu, Londonu i Lisabonu. Prethodni derbi, krajem februara, uspešno je položio ispit mirnoćom, staloženošću, uticao je da se uzavrele strasti smire, kako na terenu, tako i na tribinama.

Navodi se da je Srđan Jovanović osvedočeni navijač Partizana, i za greh mu se uzima poništen gol Milunovića na derbiju igranom pre dve i po godine, naknadna intervencijom iz VAR sobe je uticao da se u Subotici Partizanu dosudi nepostojeći penal... Ako bi svaki klub javno (što i rade) uzimao za zlo svaku spornu situaciju na terenu i tražili njegovo izuzeće, ne bi imao ko sudi. Izgleda da u našem fudbalu ljudi u crnom nemaju pravo na grešku i u svakoj prilici su izloženi sudu javnosti, bilo od direktnih aktera, ili zainteresovanih klubova, takozvanih sudijskih eksperata. Uprkos povoljnim ocenama sa prethodnih derbija, uvek je bilo nezadovoljnih pojedinim odlukama iz razloga što plitko i nestručno gledaju na (ne)sporne situacije. Izgleda nama da dođu najbolje evropske sudije neće valjati.

Zbog serije saopštenja vezanih za utakmicu između Spartaka ŽK, Zvezda će morati da plati višemilionsku kaznu. Trener Partizana Aleksandar Stanojević platiće 200.000 dinara što je govorio o suđenju i dotakao se “večitog” rivala. I drugi naši klubovi bili su pod udarom disciplinskih organa FSS, ali to kao da nema većeg efekta. Da podsetimo da je disciplinskim pravilnikom predviđeno da je trenerima, igračima i službenim licima najstrože zabranjeno da komentarišu suđenje.

Mnogo se očekivalo od VAR tehnike, da će doneti više regularnosti, mira i smanjiti tenzije, nažalost to se nije  u potpunosti obistinilo. Predsednik Sudijske komisije FSS, Dejan Filipović, nije se obazirao na raznorazna saopštenja i zahteve i poverenje je ukazao našem najboljem sudiji, tako da ćemo Srđana Jovanovića gledati u subotu kako deli pravdu na našem najvećem stadionu.


Crvena zvezda 3 : 1 Voždovac
Partizan 2 : 0 Radnički (N)
Čukarički 0 : 0 Napredak
TSC 0 : 2 Vojvodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 37 32 4 1 100
2 Partizan 37 31 5 1 98
3 Čukarički 37 15 15 7 60
4 Radnički (N) 37 12 15 10 51
5 Voždovac 37 13 10 14 49
6 TSC 37 13 9 15 48
7 Vojvodina 37 13 6 18 45
8 Napredak 37 10 8 19 38