XS
SM
MD
LG

Heroji Alvaladea: Ruben i Pedro

Foto: Sporting CP

Ko riskira taj i profitira stara je narodna umotvorina. Ona se nebrojano puta pokazala kao istinita, kako u sportu tako i u stvarnom životu. Sporting je rizikovao kad je dao deset miliona evra kako mi otkupio ugovor Rubena Amorima i kako bi ga imenovao za trenera. I taj potez im se itekako isplatio.

Prošle sezone prekinuli su dominaciju Porta i Benfike i došli su do titule u Portugalu i to na kakav način. Naime, ekipa Sportinga u 34 kola nije doživjela ni jedan jedini poraz i u velikom stilu je došla do titule u Portugalu.

Samim tim, izborili su plasman u Ligu šampiona što je bio novi izazov za Amorima i njegov tim. Žrijeb ih je smjestio u grupu sa Ajaksom, Dortmundom i Bešiktašom. Grupa koja je prolazna ali grupa koja je i veoma nezgodna.

Nije sve dobro počelo za Sporting. Štaviše, doživjeli su pravi debakl na startu takmičenja kada ih je Ajaks deklasirao u Lisabonu a Sebastijan Ale imao svoj šou. U drugom kolu gostovali su Dortmundu i izgubili 1-0. Potom je slijedio dvomeč sa Bešiktašom gdje su bili ubjedljivi.

S obzirom na to ali i ostale rezultate, bilo je jasno da duel petog kola protiv Dortmunda, jeste zapravo duel za drugo mjesto a Sporting je imao imperativ pobjede. Dortmund je imao problema sa izostancima jer su došli bez Halanda i Azara ali su svakako imali dobar tim.

Amorim je postavio taktiku u skladu sa onim što radi stalno. Formacija 3-4-2-1 gdje su defanzivne linije dosta kompaktne. Obično su dva centralna vezna veoma pokretljiva i dobro pokrivaju prostor u defanzivi te prate loptu dok ving bekovi sa lijevim odnosno desnim štoperom, prave duple blokove po stranama. U ovoj utakmici je to posebno bilo važno jer Dortmund konstantno traži širinu i ekipe Marka Rozea tako igraju.

Zato se Amorim odlučio igrati prije svega inteligentno u defanzivi ali je i strpljivo čekao priliku. Puštao je posjed rivalu ali je njegova ekipa uvijek bila spremna da odigra dobro u ranziciji i da sa dosta igrača dođe u završnicu. 

Pored taktičke potkovanosti Amorima, ključ velikih rezultata Sportinga u proteklom periodu je i nevjerovatno Pedro Gonsalveš. Prošle sezone bio je najbolji strijelac ekipe i bio je verzija Sitijevog Gindogana. Ima fenomenalan osjećaj za prostor i sjajno se ubacuje iz drugog plana. Ta njegova inteligentna kretnja je na kraju krajeva i omogućila Sportignu da dođe do prvog gola.

Drugi gol je primjer dolaska igrača sa velikim brojem u napad. Napad e išao po lijevoj strani, Sporting je imao nekoliko igrača u završnici. Dortmundova odbrana je bila dobro postavljena za sam centaršut ali se lopta odbila do Gonsalveša koji je maestralno pogodio za 2-0.

Bilo je jasno da će Dortmund stisnuti na startu drugog poluvremena. Međutim, uvijek je rizično napasti Sporting. Prvo, defanzivno su kompaktni i kad im rezultat odgovara, još će odgovornije igrati u odbrani. Drugo, minimalno im je potrebno prostora da odrade sjajnu tranziciju. Čak su imali jednu šansu ali je Kobel dobro intervenisao. Nakon uvodnih 20ak minuta nastavka, gdje je Dortmund pritiskao a nije uspio dati gol, bilo je jasno da je Sporting blizu prolaska dalje.

Kasnije se desio i crveni Džana a potom i penal za Sporting. Kobel je odbranio udarac Gonsalveša ali je Pedro Poro prvi bio na odbijenoj lopti i u tom trenutku nije bilo dileme ko prolazi dalje. Uspio je Dortmund smanjiti na 3-1 ali to je bilo sve.

Sporting je ovom pobjedom osigurao drugo mjesto te će prvi put nakon 13 godina igrati nokaut fazu u Ligi šampiona. Ruben Amorim je još jednom pokazao koliko je sjajan trener. Taktički, potpuno je nadmudrio Rozea i u velikoj mjeri ugušio napadački fudbal kakav Roze forsira.

Pedro Gonsalveš je još jednom pokazao klasu. Momak ima trenutno samo 23 godine a igra briljantno. Djeluje kao nemoguća misija da ga Sporting na ljeto zadrži ali i ako ode, otiće sigurno za ogroman novac. A isto tako, otiće sigurno u neki od najvećih klubova u Evropi. Isto tako, sigurno takav posao jednog dana čeka i Amorima koji bi mogao biti ''Murinjo novog doba''. Čak su i po stilu koji gaje slični.

A gdje god završili i Ruben i Pedro, jedno je itekako jasno. Obojica su već sada veliki heroji navijača kluba sa Žoze Alvaladea.