XS
SM
MD
LG

Kruševljani žele ekspresni povratak, OFK Vršac ispred Feniksa 1995, Sloga (P) ponovila prošlogodišnji uspeh, "romantičari" na putu povratka

Posle 15. kola spuštena je zavesa na srpskoligaškim terenima. Dobili smo najuspešnije, odnosno ekipe koje će prezimeti na vodećim pozicijama. OFK Beograd je posle nekoliko sušnih sezona, prvim mestom najavio povratak na staze stare slave. Sloga iz Požege ponovila je prošlogidišnji rezultat kada su osvojili titulu, sada će biti znatno teže ponoviti uspeh. Trayalu su ubedljivo pripale jesenje počasti. Jedini su neporaženi srpskoligaš, čija se mreža najmanje tresla. Tek je poslednje kolo promovisalo u lidera OFK Vršac, kome je na ruku išao remi do tada vodećeg Feniksa 1995. Ostalima konkurentima ostaje da razmišljaju kako da najbolje skinu sa trona, a najvećem broj klubova sledi borba za opstanak i nada da će opstati.

U Srpskoj ligi, Beograd, domaćini i gosti podjednako su bili uspešni, sa po četiri pobede. U ovoj grupi strelci su bili najraspoloženiji i mreže su se tresle 27 puta (više od tri gola po meču). Najveći doprinos navedenoj brojki dali su "romantičari" protiv "studenata" (5:2). Derbi začelja obeležila je goleada u Leštanima i pobeda TEK-a (2:4). Zahvaljujući sjajnoj seriji od šest pobeda Zemun je ostao jedini konkurent vodećem, ostali daleko zaostaju. BSK Borča je novim porazom u Obrenovcu pokvarila plasman, baš kao i Brodarac sa tri neuspeha u nizu. Prva iskra je porazom kod "studenjaka" prekinula uspešnu seriju ali su zadržali visoku šestu poziciju. Baričani su najviše menjali trenera i za polusezonu čak tri stručnjaka. Bivši prvak Teleoptik se nalazi na prihvatljivom desetom mestu, s obzirom da su bili neuspešni na startu. Porazima Borca nema kraja i to je kumovalo smeni trenera i biće interesantno gledati kontroverznog Đanija Ćurčića na klupi jednog trećeligaša. Leštani kao da su digli ruke od lige, drže fenjer i pored Ušća i TEK-a treba tražiti putnike za niži rang.

Vojvođani su bili efikasni na oproštaju od navijača sa 25 postignutih golova. Domaćini su bili ubedljivi, sa šest pobeda, tako da su gostima ostale mrvice. Između OFK Vršca i Feniksa 1995 vodila se mrtva trka, derbi u Staroj Pazovi nije dao pobednika i, samim tim, Vršačni su to iskoristili i očekivanom pobedom nad fenjerašem iz Kule zaseli na čelu. OFK Bečej 1918 je sa dva poraza ostao na trećem nestu, a do pre dve nedelje bili su vodeći. Tekstilac je ubedljivo savladao Rumljane i prišao fudbalerima sa Tise na bod zaostatka. Odlični sastav Omladinca je šesti i može se pohvaliti pozitivnim rezultatima sa vodećima. Borac iz Šajkaša je od novajlija najprijatnije iznenadio i poslednjom pobedom u Bačkoj Palanci zaseo je na šestom mestu. Od njegovog imenjaka iz Sakula očekivalo više, kao i od OFK Kikinde (vezali tri poraza). Somborci su zahvaljuju odličnom finišu (četiri pobede), na kraju sedmi. Dinamo 1945, Jedinstvo, Radnički iz Zrenjanina, sa po 13 bodova, pripadaju ugroženim timovima, i sa poslednjim OFK Starim gradom vodiće borbu za opstanak.

Pomenuli smo da su prvi deo šampionata na Istoku obeležili sjajni Kruševljani sa brojnim epitrtima, počev od jedinog neporaženog srpskoligaša, sa najviše pobeda, najmanje primljenih golova i najviše osvojenih bodova. U derbiju u Svilajncu su zahvaljujući efikasnom strelcu Saviću napravili preokret i uknjižili 11 pobedu. Budućnost je neprijatno iznenadila visokim porazom u Pirotu, i to im je tek drugi poraz u prvenstvu. Po četiti boda razdvaja prve tri ekipe. Timočanin je savladao Meševo i u serii je uspešnih rezultata. Učvrstio se na četvrtom mestu, ispred Jedinstva i GFK Dubočice, koja je u pravom trenutku vezala dve pobede, poslednju u gradskom derbiju i šesto mesto je nabolji plasnan, ne samo u ovom prvenstvu, nego unazad nekoliko sezona. GFK Jagodina je pretrpela minimalan poraz od Brzog broda, koji je u seriji od tri pobede. Pobedom nad Popovčanima Piroćanci su spasli sezonu i prekinuli seriju od tri neuspeha. Vlasina je razočarala uprkos visokoj pobedi nad bledim i neprepoznatljivim Vranjancima, koji krčme bodove nemilice. Pčinja se u finišu popravila, vezala četiri pobede i juče uzela bod u Negotinu. "Rudari" iz Resavice su se konsolidovati, ali Meševu nikako da krene. Tri neuspeha, poslednji u Knjaževcu, ostavio ih među ugroženima i neuspešnima. Katastrofalan start fudbaleri Hajduk Veljka nisu mogli da prevaziđu kanije nešto boljim rezultatima. Dinamo i Sloga su u seriji poraza kojom su čvrsto prikovani za dno. Leskovčani su jedini srpskoligaš bez pobede.

Na Zapadu je najveća gužva kako na vrhu, tako i pri dnu. Obeležje 15. kola je simetričan odnos pobeda i poraza domaćina i gostiju. Strelci su se na rastanku obrukali i 16 golova je mizerna efikasnost. Vodeća Sloga je pobedom u Krupnju, četvrtom u nizu, odmakla Ubljanima na tri boda. Od drugog mesta do osmog Takova razlika je samo četiri boda. Čačani su nepredvidivi, ili oduševe, ili razočaraju, i ubedljiva pobeda u Požarevcu donela im je treće mesto, na dohvat vodećih. GFK Sloboda je remijem u Rabrovu zastala kod niza od pet pobeda, ali sa realnim šansama da se uključi u borbu za prvo mesto. Kragujevčani su uzeli veliki bod favorizovanom Smederevu 1924, Sloga iz Bajine Bašte se ovajdila u Kraljevu kao i većina prethodnih gostiju. Mačva 1929 je minimalnim rezultatom porazila Milanovčane, koji su pali u formi i nemaju pobedu u zadnjih pet utakmica. Real pored novajlije sa Drine, predstavlja prijatno iznenađenje. Rušili su favorite i zabeležili najviše nerešenih rezultata. Mladi radnik 1926 je promenio trenera ali mu to nije pomoglo i četiri poraza u zadnje vreme potvrda su izrečenog. "Malinari" su pokvarili plasman i neuspeh na Ubu bio je četvrti u nizu. RSK je pet mečeva bez poraza i uknjižili su devet bodova. To neće biti dovoljno i pored anemičkih Kraljevčana (tri vezana poraza), i Trepče, vodiće na proleće borbu za goli život. 


BASK 3 : 2 Brodarac
BSK Borča 5 : 1 Radnički (O)
Zemun 3 : 0 Zvezdara
Borac 2 : 1 Ušće Novi Beograd
OFK Beograd 4 : 0 Studentski grad
TEK Sloga 6 : 4 Leštane
Teleoptik 3 : 2 Jedinstvo
Prva iskra 1 : 1 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički (NB) 30 21 5 4 68
2 Zemun 30 19 4 7 61
3 OFK Beograd 30 18 4 8 58
4 BASK 30 18 3 9 57
5 Brodarac 30 14 5 11 47
6 Teleoptik 30 12 8 10 44
7 Prva iskra 30 13 4 13 43
8 BSK Borča 30 13 3 14 42
9 Jedinstvo 30 11 7 12 40
10 Radnički (O) 30 10 9 11 39
11 Studentski grad 30 11 5 14 38
12 Zvezdara 30 9 7 14 34
13 Borac 30 10 4 16 34
14 Ušće Novi Beograd 30 7 9 14 30
15 TEK Sloga 30 8 4 18 28
16 Leštane 30 4 3 23 15