XS
SM
MD
LG

Vasilije Đurić: Sve što radimo, radimo jedni za druge

Vasilije Đurić, FK Metalac - foto: Ivica Milošević

Sve je od drame preko trilera do neizvesnog finiša imala utakmica TSC-a i Metalca juče na fantastičnoj areni u Bačkoj Topoli. Gol za golom, odbranjen penal, napeta isčekivanja VAR odluka u najosetljivijim momentima, otvorenu igru s obe strane i prelomni trenutak u nadoknadi vremena, sve to pred brojnom i raspoloženom publikom. Na kraju, pobeda Metalca nad favoritom i bodovni skok ka sredini tabele kada je bilo najpotrebnije za milanovčane.

- TSC nas je naterao da budemo, češće nego što smo navikli, u srednjoj i nižoj zoni; ali smo bili fenomenalno defanzivno organizovani, kompaktni i dobri u pritisku na nosioce igre, uz odlične reakcije na njihove bočne lopte, - analizira šef struke Metalca, Žarko Lazetić. - Pripremili smo kako treba da baš iz toga prelazimo u ofanzivne tranzicije koje su i rešile meč. Mogli smo biti još bolji s loptom u završnoj pas igri, ali očigledno impresionirani stadionom i protivnikom, nismo u tome uspevali onoliko koliko smo realno mogli i želeli.

Ni ovaj susret TSC-a i Metalca nije, dakle, izneverio tradiciju njihovih uzbudljivih duela iz prošle i ove godine, pri čemu je svaka bila kroz javne komentare okarakterisana ukratko kao – fudbal kakav bismo stalno hteli da gledamo. Ovoga puta, Metalac je izašao kao mudriji.

- Čestitam našim igračima, zaista su bili u energetskom i psihološkom pogledu na visini zadataka. TSC je bio odličan, ali to je fudbal. Mi smo u prvoj utakmici s njima zaslužili mnogo više, a poraženi smo 2:4. Imali smo tada 22 šuta na gol, preko 10 izglednih šansi, dok su oni svoje prilike rešavali jednostavno, - upoređuje Lazetić. - Fudbal je kao i život, kad imaš strpljenja i kontinuitet u onome što dobro radiš, sve se vrati. Pre svega mi je mnogo drago zbog momaka, jer je iza njih jako težak period, pa verujem da će ovakva pobeda doneti na sličan način pobede i bodove u sledećim utakmicama.

U fokusu brojnih analiza Metalčevih igara ove sezone često se nalaze i naivne greške u odbrani, za koje se ceni da su milanovačkog supeligaša koštale bodova i kada to nije moralo. Lazetić na ovo kaže:

- Greške se dešavaju svakom i na svakom delu terena, samo što se to ređe pominje. Mi smo, na primer, juče mnogo više grešili napred, u tome što smo žurili u poslednjem pasu, a trebalo je da imamo još jedan pre završnog. Čim smo to popravili, prostor i šanse su se otvorili. S defanzivne strane, pošto je TSC mnogo opasan iz prekida, mi smo i to, pored ostalog, odlično branili. Znači, sve je ovo rezultat jednog grupnog funkcionisanja ekipe na svakom delu terena i kada je tako, greške uopšte nisu presudne, - ocenio je Lazetić.

Upravo rezultat ekipnog zalaganja bila su i dva gola u mreži TSC-a. Njihov nekadašnji igrač, sada hitri Metalčev vezista, Vasilije Đurić, postigao je oba gola za plavobele iz možda najteže situacije za igrača u izglednoj prilici – jedan na jedan s golmanom, uz protivničke igrače na leđima. Činilo se hladnokrvno i rutinski, ali za Đurića je sve osim toga.

- Bio sam svestan šta znači taj trenutak za nas i samo sam molio Boga da sve uradim kako treba. Bog, sportska sreća... možda; ali je sigurno da su tome prethodile akcije koje smo svi sproveli kako smo hteli. Na vreme smo našli pravu meru kod pasova ofanzivno, prvu loptu dobio sam idelano od Stuparevića, drugu fenomenalno od Vlalukina, - ističe Đurić. - Iako je pre ove utakmice bila jako teška situacija, mi smo verovali u trenerov sistem i nas same. Ni u jednom trenutku nismo sumnjali da će kad tad morati sve da se dobrim vrati. Ispostavilo se da je takav momenat došao protiv TSC-a, kada sam ja bio heroj, ali sledeći put biće neko drugi, treći. Sve što radimo, radimo jedni za druge, - poručio je Vasilije.

Uz remi s Radnikom i tri boda u Bačkoj Topoli, Metalac je prekinuo dvomesečni period bez bodovne krune za  karakterističnu igru koja je na muke stavljala čak i Zvezdu, Vojvodinu, Partizan. Iz kluba, međutim, poručuju da velika pobeda nad TSC-om u gostima nipošto ne sme da bude povod za spuštanje garda, već naprotiv, samo brušenje oštrice za ono što ih u prvenstvu očekuje. A već 27. novembra u Milanovcu je pred njima novi težak i opasan rival s velikim ambicijama, trećeplasirani Čukarički.


Vojvodina 2 : 1 Proleter
Čukarički 0 : 0 Partizan
TSC 2 : 1 Voždovac
Radnik 2 : 0 Novi Pazar
Napredak 1 : 0 Metalac
Spartak ŽK 4 : 3 Kolubara
Mladost 2 : 0 Radnički (N)
Crvena zvezda 4 : 1 Radnički 1923
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 26 3 1 81
2 Partizan 30 25 4 1 79
3 Čukarički 30 14 12 4 54
4 TSC 30 11 8 11 41
5 Radnički (N) 30 9 13 8 40
6 Voždovac 30 11 7 12 40
7 Vojvodina 30 11 6 13 39
8 Napredak 30 10 7 13 37
9 Mladost 30 10 6 14 36
10 Radnik 30 8 12 10 36
11 Spartak ŽK 30 9 7 14 34
12 Kolubara 30 10 4 16 34
13 Radnički 1923 30 8 6 16 30
14 Proleter 30 8 5 17 29
15 Metalac 30 7 6 17 27
16 Novi Pazar 30 5 10 15 25