XS
SM
MD
LG

Prvoligaši nastavljaju u "prolećnom" ritmu: Prvi i poslednji na Štrandu, derbi zapadne Srbije u Klupcima, "Želja" i Žarkovčani najavljuju vrhunsku predstavu

Sutra se nastavlja  prvoligaško "proleće" utakmicama 16. kola. Naime prvoligaši su u obavezi da odigraju još šest kola prolećnog dela prvenstva.

Na otvaranju snage će odmeriti IMT-e i OFK Bačka. I jedna i druga ekipa isplivale su iz krize i počele da beleže pozitivne rezultate. "Traktoristi" su proteklog vikenda pružili najbolju igru i ubedljivo nadigrali "grafose". Domaćin će pokušati da popravi utisak kako bi ispravili propuste kod kuće iz prvog dela sezone. Rivala iz Bačke Palanke uvažavaju, znaju da se radi o disciplinovanoj i ušpinovanoj ekipi koja teško prima i daje golove.

U Dobanovce stiže podmlađeni i uspešan sastav Mačve. Iza Šapčana je izgubljen derbi u Čelarevu, gde su bili dominantni, ali nedovoljno konkretni u završnici. Trener Goran Vukoviću je poznato da je domaćin promenio sistem igre i prilagodio ga mogućnostima tima i uslovima specifičnog terena. Imaju, kaže, ozbiljne napadače, kvalitetne i mogu rivalu da naprave probleme. Mačva će igrati bez bolesnog Ristanovića i Panića (kartoni). Na drugoj strani ni domaćin nije štedeo komplimente na račun gostiju. Napadač Janjić navodi da se izdvajaju po fantastičnom individualnom kvalitetu i dobroj organizaciji. Želimo da, kaže on, nastavimo započeto, da igramo sa još više samopouzdanja i da napredujemo kao tim i pojedinci.

Zlatibor osokoljen važnom pobedom nad Mitrovčanima, odlazi na vruće gostovanje u Zaječar. I jednom i drugom rivalu gori pod nogama, bodovi su preko potrebni. Za goste svaki rezultat osim poraza je prihvatljiv. Poznato je da je domaćin promenio sistem igre kod novog trenera, igraju agresivno, napadački... Zlatibor će biti lišen usluga Ivkovića, Krkotića i Rmuša (kartoni), a u tim se vraća Cvetić.

U Čelarevu koplja će ukrstiti iskusan sastav Mladosti GAT i najmlađa postava lige RFK Grafičar. Ne tako davno uloge su bile različite i "grafosi" su krojili vrh tabele, a Novosađani su tek najavljivali borbu za vojvođanski srpskoligaški presto. Sada rivale deli 17 bodova, i dok domaćin kuje realne planove da se već posle jedne sezone među prvoligašima, nađe u eliti, dotle mladići trenera Đurovskog razmišljaju o opstanku. U dosadašnjem prvenstvu iskristalisao se  takmičarski sastav koji zna igrati na rezultat, racionalno i bodovi su uvek prioritet. Dotle mladi i neiskusni Beograđani vole da se nadigravaju, nade polažu u individualni kvalitet, nadarenost Radulovića i ostalih. Po pravilu na njihovim utakmicama pada najviše golova, koliko su efikasni, toliko, kako kaže struka, primaju naivne i nepotrebne golove.

Mitrovčani su još pod utiskom dešavanja i poraza na Švajcariji. Trener Dušan Perišić smatra da apsolutno nisu zaslužili poraz. Pored izgubljenih bodova ostali su posle utakmice bez štoperskog tandema Vidić i Savić, koji su zbog  prigovora  kažnjeni crvenim kartonima. Ne  smeš pomenuti spoljne faktore, rezultat nije merilo, navodi on, i surovo smo  kažnjeni, ali se nada da će se to vratiti možda već protiv Rada. Beograđani sa Rendulićem su se izdigli, spoj su iskustva i mladosti i domaćin mora naći način da odgovori na njihovu čvrstu igru, i ako pruže maksimum mogu se nadati pozitivnom rezultatu.

Derbi zapadne Srbije odigraće se u Klupcima. Ivanjičani su do tančina upoznati sa kvalitetima Lozničana. Igraju zajedno dugo, 2-3 sezone, malo su menjali, i sastav svako zna napamet. Izlišno je govoriti o kvalitetima jednog Ilića, Komarčevića, Vraštanovića, Ivkovića, reči su defanzivca Marka Jevremoviča. 

Kabel dočekuje Inđiju u oslabljenom sastavu, bez 4-5 prvotimaca. Povrede i teški tereni su učinili svoje, Lovre, Kerkez, Kljajić, Prgić su van stroja, a povoljna okolnost za trenera Belića je povratak Mirića i Novakovića posle mesec i po dana pauze. Novosađani imaju ambicije da pokažu da znaju da igraju fudbal i mogu ravnopravno da se nose sa svakim. Neiskustvo, nekompletnost, manjak sportske sreće (gubili su utakmice u zaustavnom vremenu) i crveni kartoni, uticali su da nemaju više bodova.

Poznavaoci prilika uvereni su da postoje svi uslovi da duel između Železničara i OFK Žarkovo bude u nivou derbija. Na startu Pančevci su ubedljivo savladani u Makiškoj šumi, i kako rekoše, za ništa se nisu pitali. Uvereni su da sa njihovim stilom igre mogu ravnopravno da se nose sa najboljima (primer Javor Matis i Inđija). Žarkovčani se nadaju fudbalskom spektaklu i moraju pronaći odgovor na njihovu ofanzivnu orjentaciju, sa dosta golova. Ako to svedu na najmanju meru i iskoriste mane domaćina, mogu se nadati pozitivnom rezultatu.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9