XS
SM
MD
LG

PLS: Derbi se igra u Makiškoj šumi, sremski okršaj u Inđiji, "želju" muče kadrovski problemi

Foto: Prva liga Srbije

Prvoligaši će zbog kvalifikacione utakmice reprezentacija Srbije i Luksemburga, peto, nekompletno kolo odigrati sutra. Sedam utakmica biće na programu u popodnevnom i večernjem terminu. Zbog nastupa igrača RFK Grafičara za mlađe reprezentativne selekcije, susret između "ljubičastih" i Loznice je odložen. Očekuje nas nekoliko zanimljivih susreta, ali će bez sumnje najveću pažnju privući će derbi između drugoplasiranog OFK Žarkova  i Javor Matisa.

U Makiškoj šumi vlada vedra atmosfera začinjena dobrim igrama i odličinim rezultatima. Trener Nikolić je gledao Javor Matis protiv Rada, i zaključio da se radi o iskusnom, takmičarski nastrojenim rivalu, koji zna da igra na rezultat. Ulogu blagog favorita prepušta gostima i smišljeno pritisak prenosi na njihovu "vodenicu". Naglašava da su disciplinovani, trkački nastrojeni i pokazali da znaju da igraju na pobedu. Da li će mladost OFK Žarkova odoleti iskustvu Ivanjičana ostaje da se vidi. Za derbi neće biti spreman Stojanović, ali se u tim vraća Jovanović.

"Traktoristi" će za protivnika imati Mladost GAT, najprijatnije iznenađenje starta šampionata. Gosti sa dve pobede i dva "remija", nalaze se na visokoj trećoj poziciji i domaćin to ima u vidu. U sastavu imaju nekoliko bivših superligaških igrača, igraju tvrdo, disciplinovano, i malo daju i isto tako, malo primaju golova. Novobeograđani tri boda osvojena u Sremskoj Mitrovici žele da overe potiv još jednog sremskog prvoligaša. U timu neće biti golgeter Mesarević koga očekuje duža pauza. 

OFK Bačka posle sjajnog izdanja u Pančevu, na prvi pogled očekuje lak posao protiv fenjeraša sa Štranda. - Respektujemo i cenimo svakog protivnika a najviše svoj rad i trud. Kabel ima mladu ekipu, vidi se da tu ima štofa i materijala, i spremamo se kao za svaku utakmicu i idemo na pobedu - poručuje trener Stojčevski, i kaže da Radonjić ima problem sa povredom kolena. Pored brojnih problema organizacione prirode, Kabel je imao nepovoljan raspored, i u pet kola odmeriće snage sa tri dojučerašnja superligaša. U sastavu iz Bačke Palanke igraju trojica bivših prvotimaca Novosađana Bogdanović, Mandić i Petrić. 

Vodeća Inđija ugostiće u sremskom derbiju Radnički, koji je pre neki dan ostao bez trenera Bogdana Koraka. Previranja u prvoligašu iz Sremske Mitrovice i slabiji rezultati od očekivanih, kako to obično biva, slomilo se na iskusnom stručnjaku, koji se odlučio da podnese ostavku. U Inđiji su prezadovoljni dosadašnjim rezultatima. - To je potvrda naše posvećenosti ideji da napredujemo i skrenemo pažanju fudbalske javnosti. Svaka promena trenera donosi nešto novo i daje ekipi dodatni impuls, tako da sam uveren da nas očekuje ozbiljan protivnik, koji poseduje brzinske odlike zahvaljujući Ibrahima u napadu i Josimovu u zadnjoj liniji - navodi trener Jandrić, koji ima problem sa prehlađenim golgeterom Milosavljevim.  

Radnički ulogu favorita prepušta Inđiji. Kako je rekao Dragan Cvetić, iz stručnog štaba, koji će voditi Mitrovčane protiv lidera, posle ostavke Bogdana Koraka, u Inđiju putuju bez bele zastave. Gosti neće biti kompletani i izostaće zbog povreda Petrović, Josimov i Arnautović.

Zlatibor kao da je postao specijalista za nerešene rezultate, potvrđuju pravilo da se radi o čvrstoj ekipi koja malo daje i malo prima golova (gol razlika 1:2). Nisu još savladani iz igre i oba gola primili su sa "bele tačke". U Železničaru taj podatak imaju u vidu i znaju da im glavna opasnost preti od Jovanovića, Krkotića, Bašića, špica Ivkovića... Gosti neguju specifičan stil, igraju borbeno sa puno tranzicija i domaćin smatra da duel mogu da odluče sitni detalji. Trener Aničić ima velikih kadrovskih problema i neće moći da računa na Markovića (kartoni), i povređene Sikimića, Kneževića, Tomića, Stanimirović i Jovanovića.

Timok 1919 je od četiri utakmice, tri puta bio gost i u petak će drugi put biti domaćini, ovog puta nezgodnom i čvrstom sastavu iz Dobanovaca. - Radi se o ozbiljnoj i napadački profilisanoj ekipi. Za sada igraju po principu toplo-hladno, i za nas će biti izazov, ako preslikamo dobru igru iz Čelareva, kompletni možemo doći do druge pobede - oprezan je trener Rajčić. Budućnost će u Zaječaru biti jača za špica Basraka, koji je ostao bez inostranog angažmana i opredelio se za prvoligaša iz beograddkog predgrađa. Gost je upoznat sa kvalitetima domaćina za koga tvrde da je uigran sastav pojačajn sa nekoliko iskusnih igrača. Niko ih nije nadigrao, bolje igraju na strani...

U Radu još ne mogu da zaborave primljen gol u nadoknadi vremena protiv OFK Žarkova. Kako reče trener Dragan Ivanović, još su u stvaranju ekipe i potrebna su im pojačanja u veznom redu i u napadu, po mogućstvu da budu iskusni i kvalitetni. Poznati stručnjak dobro je upoznat sa narednim protivnikom Mačvom. Zadržali su, tvrdi, nekolicinu igrača iz prošle sezone, tu je Adamović, vratio se sa pozajmice Belić, pojačali su se iz Superlige i treba im vremena da se uigraju. Zanimljivo je istaći da trener Ivanović svakodnevno prevaljuje oko 220 kilometra od Novog Sada, gde živi, do Banjice, i uveren je da ovaj sastav može mnogo više. Susret u Šapcu propustiće povređeni kapiten Blažić. Posle poraza od Loznice u Mačvi su proteklo vreme iskoristili da psihološki stabilizuju ekipu i vrate u željeni ritam. Trener Savić je upoznat sa kvalitetima "građevinara", koji često menjaju sistem igre. Predvodnici su kapiten Blažić, Gojković, Radivojević.. Optimista je po pitanju konačnog rezultata i uzda se u dobre partije koje pružaju kod kuće. U ekipu se vraća Trimanović...  


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9