XS
SM
MD
LG

Prvoligaši na startnoj crti, derbi se igra sutra u Ivanjici

Foto: fss.rs

Sutra startuju prvoligaši u skraćenom formatu u odnosu na prošlu sezonu, odnosno vraćaju se ustaljenom broju od 16 ekipa. Promenio se značajan broj klubova i od starosedelaca tu su Kabel, IMT, Loznica, Budućnost, Železničar, RFK Grafičar, OFK Žarkovo i Železničar. Broj je popunilo šest bivših superligaša i Mladost GAT i Timok 1919, pobednici srpskoligaških baraža. U odnosu na turbulentnu "kovid19" sezonu, kada je ligu nustilo 40 osto klubova, očekivanja su da će nastupajuća proteći uravnoteženo, bez velikih tenzija, bar u prvom delu sezone. Manji broj klubova će doneti bolji fudbal, kvalitet će biti skoncentrisan zahvaljujući bivšim superligašima. Zbog toga će borba za titulu biti interesantnija, jer većina njih razmišlja o ekspresnom povratku. Ako tome dodamo sastave Loznice, Železničara, novajlije Mladosti GAT, koji su formirali kvalitetne sastsve, borba za dva mesta koja vode u elitu obećava dugu i neizvesnu borbu. Kad je opstanak u pitanju izdvajaju se dva kljuba Kabel i Rad. Iz Novog Sada stižu kontradiktorne informacije. Ostali su na cedilu, bez igračkog i trenerskog kadra, i najverovatnije će posegnuti za omladincima, što je krajnje diskutabilno i nepouzdano. Radu je do daljeg zabranjeno dovođenje pojačanja, ponovilo se nešto slično kao sa Zemunom prošle sezone, i veliko je pitanje koliko će biti konkurentni.

Derbi se igra sutra u Ivanjici gde će odmeriti snage dva pretendenta za naslov Javor Matis i Loznica. Još je nedefinisan status Lukovića, Ilića i Jevtića, na koje trener Milović neće moći da računa. Loznica se nametnula kvalitetnim sastavom, zavidnom organizacijom i finansijskom potporom. Uprkos kvalitetima treneri oba tima ne iznose pretenzije ka najvišem plasmanu i zadovoljili bi se mestom u sredini tabele. Za goste bi nerešen rezultat bio po meri, ali se pita i domaćin.

U subotu su na programu četiri duela. Pažnju pobuđuje susret između OFK Žarkovo i Železničara. Domaćin je zadržano kostur tima i sa pojačanjima kao što su Obadov, Nikolić i Čavić najavljuju nastavak kontinuiteta igara iz prošle sezone. Uzdaju se u statistiku koja kaže da su za četiri godine, koliko su prvoligaši, uvek bili u zlatnoj sredini. Na drugoj strani Pančevci su istakli visoke ambicije. Sačuvali su kostur tima i sa pojačanjima predvođena iskusnim Branom Ilić i Protićem, Markovićem, Zonjićem i crnogorskim mladim reprezentativcom Mališićem, konceptirali su još bolji tim spreman za visoke domete.

Inđija bi trebalo da ima najlakši posao protiv na brzaka skrpljenog i nepripremljenog Kabela. Trener Nebojša Jandrića ima tim u glavi, sa malim ogradama. Svestan je da je u pitanju nova ekipa koja traži vremena i strpljenja, traži se pravi model igre i ima prostora za korekcije. Za Kabel je uspeh što su uhvatili poslednji voz i na brzinu su sklopili tim od ustupljenih igrača Vojvodine, svojih omladinaca i očekuju da u toku sutrašnjeg dana registruju još 4-5 igrača. Uspešnog trenera Zorana Vasiljevića zamenio je Milan Belić, koji je ranije radio u klubu.

U Šapcu Mačva će ugostiti neugodan i iskusan sastav Budućnosti. Domaćin je u velikoj meri podmladio tim i doveli su perspektivne igrače i kod kuće uvek imaju ofanzivno. Dolaskom Ranka Stojića govori da imaju velika očekivanja. Budućnost je formirala jak sastav spreman da se nosi sa svakim protivnikom. Mnogo su dobili dolaskom Šljivića, Stankovića, Milića...

Velika nepoznanica za domaći Radnički biće gosti sa Banjice. "Građevinari" imaju zabranu dovođenja pojačanja i morali su se osloniti na malobrojne prvotimce koji su ostali i omladince. Našli su se u sličnoj situaciji kao Zemun prošle sezone i pitanje je koliki otpor mogu pružiti ambicioznom domaćinu sa Save. Mitrovčani su sačuvali okosnicu tima i pojačani sa Josimovim, Dimitrićem, Križanom ciljaju sredinu, mada su mogućnosti tima veće.

U nedelju su na programu tri duela, a pažnju zavređuje odmeravanje snaga "ljubicaste" mladosti i ambicioznog novajlije iz Novog Sada. RFK Grafičar u svojim redovima ima čak 23 bonusa, što je presedan za naše prilike. Predvode ih iskusni Ibanjez i Todorovski i supertalentovani Radulović. Neguju ofanzivna pristup, takozvani direktan fudbal i to će, napominju, demonstrirati protiv izuzetno pojačane Mladosti GAT, koja je dovela 15 igrača. Predstavili su se kao dobro organizovan i finansijski potkovan klub spreman za najveće domete.

OFK Bačka dočekuje IMT-e u preispitivanju snaga i testiranju onoga što je urađeno tokom priprema. Domaćin neće odustati od ofanzivnog i atraktivnog fudbala. Janković se oporavio i u Bačkoj Palanci se očekuju potpisi još dva bitna igrača. Snaga "traktorista" leži u zajedništvu i postojanost sastava. Iskusni trener-povratnik, Ivica Šimičić, kome će u radu pomagati Drinčić, donedavno igrač Vojvodine, forsira ofanzivni pristup i to je pokazala generalka protiv Inđije.

Zlatibor se vraća na svoju "Švajcariju" sa potpuno novim timom. Naime "ere" su zabeležile najveći promet u toku prelaznog roka. Klub je napustilo čak 24 igrača a potpis je stavilo njih 19. Sigurno da nije bilo lako tako veliki broj novajlija prilagoditi načinu igre koji neguje trener Ristanović, tako da su razumljivi promenljivi rezultati u pripremnom periodu. Još se traži dobitna kombinacija, ali će vremenom, kažu, stvari doći na svoje mesto. Timok 1919 najavljuje hrabru i odvažni igru, i neće odstupiti od svog stila koji je doneo toliko uspeha u poslednje vreme.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9