XS
SM
MD
LG

Velež odličan u Švedskoj (video)

Fudbaleri Elfsborga i Veleža sastali su se danas u Borasu u prvom susretu trećeg pretkola Konferencijske lige, a meč je okončan rezultatom 1:1.

Mostarski tim je nakon eliminacije AEK-a iz Atine ponovo u dvomeč ušao kao autsajder, no bilo je jasno da će Švedi pokazati Veležu mnogo veći respekt nego je to bio slučaj sa Grcima, koji su na kraju skupo platiti danak svojoj aroganciji. Domaći tim je bio u takmičarskoj formi uoči ovog meča s obzirom na to da je švedsko prvenstvo uveliko u toku, dok je Velež sjajan utisak nakon eliminacije AEK-a ipak blago pokvario porazom od Rudara iz Prijedora na domaćem terenu.

Feđa Dudić je u današnjoj utakmici bio primoran napraviti određene rotacije u sastavu, pa tako starter u ekipi Veleža nije bio Samir Radovac, koji nije bio sto posto spreman za večerašnji duel. Veležu je od ključnog značaja da Radovac bude na raspolaganju za revanš, a njegovu ulogu večeras je opet preuzeo Omar Pršeš, koji je slične zadatke imao i protiv AEK-a na Grbavici, kada je postigao sjajan gol.

Upravo je Pršeš u četvrtoj minuti pripremio prvu šansu za Velež, nakon što je proigrao Ćosića, koji ipak nije uspio primiti loptu. Dvije minute kasnije, Pršeš je šutirao pored gola domaćeg tima, a Velež je već tada pokazao da neće biti defanzivno orijentisan u ovom meču.

No, napadačke ambicije su imali i domaći, koji su nastojali, baš kao i Velež, da kontrolišu loptu i budu ti koji će diktirati tempo. U 11. minuti je Larsson pokušao iz slobodnog udarca, a bila je to opasna situacija no lopta na kraju nije zatresla mrežu iza leđa Slaviše Bogdanovića.

Nastupio je potom period u kojem su oba tima bezuspješno pokušavala da se nametnu, a i jedni i drugi imali su po nekoliko polušansi. Larsson je u 30. minuti ozbiljno zaprijetio golu Veleža, ali njegov udarac sjajno je zaustavio Slaviša Bogdanović. A onda je nastao haos.

U 32. minuti Ovčina otima loptu i kreće u solo akciju te šutira, ali golman izbija loptu u korner. Iz rezultujućeg kornera, Velež dolazi do vođstva. Odbrana domaćina spetljala se, a lopta je nekako došla do Slaviše Radovića koji pogađa za veliko vodstvo gostiju. No, nije radost Mostaraca trajala predugo. Domaći odmah poravnavaju, a strijelac je Per Frick koji koristi neobjašnjivo lošu postavku odbrane Veleža nakon ubačaja iz prekida.

Do kraja prvog dijela, Velež je imao još jednu dobru šansu preko Nemanje Anđušića, čiji je udarac nakon akcije po izvedenom korneru otišao malo pored gola, pa je ovaj dio susreta okončan rezultatom 1:1.

Velež je bio bolji tim u ranoj fazi drugog poluvremena, ali općenito ovaj dio meča nije bio Bog zna kako kvalitetan, te se ne može ni mostarski tim pohvaliti prevelikim brojem stvorenih šansi. Tek u posljednjih dvadesetak minuta zabilježene su prve ozbiljnije šanse, a prvu je u 73. minuti imao Mehmed Ćosić, koji je oteo loptu zadnjoj liniji domaćina, ali je njegov udarac bio neprecizan. 

Potom su izblokirani udarci Vehabovića i Radovca, da bi i Dženan Zajmović nakon odličnog solo prodora šutirao loše u 82. minuti. Do kraja meča, mostarski tim je djelovao dosta bolje i kvalitetnije od svog protivnika, ali nije uspio krunisati dominaciju pogotkom. 

I pored toga, nema Velež razloga biti nezadovoljan nakon ove utakmice, a nakon prikazanog večeras, na Grbavici će pred svojom publikom vjerovatno biti i blagi favorit za prolaz dalje.