XS
SM
MD
LG

Velež prošao AEK

AEK - Velež

FK Velež je uspio ostvariti plasman u treće pretkolo Konferencijske lige nakon što je večeras u Atini uspio boljim izvođenjem penala savladati AEK.

Rođeni su preživjeli prave šokove u večerašnjoj utakmici, a tu specifično mislimo na pogodak iz osme minute sudijske nadoknade kada je AEK stigao do vodstva i uspio izboriti produžetke.

Ipak, Rođeni su pokazali karakter, nisu se predavali, a onda su putem penala ostvarili plasman u treće pretkolo.

Velež je jako disciplinovano igrao na samom početku, ali je nekoliko puta loše pozicioniranje igrača otvorilo više prostora fudbalerima AEK-a koji je u devetoj minuti rezultirao i prvom šansom. U njoj se našao Araujo koji je primio loptu u opasnoj zoni i imao dosta prostora da uputi udarac, što je i uradio, ali je Bogodanović sjajno reagovao i odbranio njegov šut.

Ubrzo je stigao odgovor Veleža i to u 14. minuti preko Ćosića koji se uspio probiti po lijevoj strani i šutirati, ali je golman AEK-a uz blagu nesigurnost uspio intervenisati. 

Nakon toga igra utakmica ulazi u nešto mirniju fazu, a onda se od 30 minute sve zakuhtava i to na obje strane. 

Prvo je AEK u 32. minuti odigrao sjajnu akciju, a lopta je došla do Arauha koji je šutirao iz okreta, ali malo pored lijeve stative gola Bogdanovića. 

Tri minute kasnije uzvraća Velež nakon napada koji je dugo gradio, a u stopostotnoj šansi se našao Zajmović čiji udarac iz odlične pozicije brani golman domaćih. 

Tu nije bio kraj uzbuđenjima, jer je grčka ubrzo potom došla do svoje daleko najbolje prilike u prvom poluvremenu. Ponovo je u šansi bio Arauho, ali Bogdanović je fenomenalnom intervencijom zaustavio njegov udarac, a potom odbranio i odbijeni šut koji je pokupio drugi igrač AEK-a. 

To je bilo sve u prvom poluvremenu, da bi u drugi dio Velež ušao nešto ofanzivnije, barem u samom pristupu posjedu lopte. Velež je počeo sa igrom kratkih pasova i nastojanjem da kontroliše sredinu terena, a takva igra im je donijela dosta dobru šansu u prvim minutama drugog dijela.

Anđušić je zaredao nekoliko odličnih driblinga i uspio izbaciti dvojicu igrača AEK-a, ali je u momentu kad je uputio udarac odbrana AEK-a izblokirala isti i lopta je završila u korneru. 

I dvadesetak minuta kasnije, tačnije u 68. minuti, Velež je odigrao fenomenalan napad, a lopta je ponovo došla do Anđušića na lijevoj strani. Opet je uslijedilo nekoliko odličnih driblinga i povratni pas za Ćosića, no fudbaler Rođenih je šutirao pored gola.

Kako se utakmica bližila kraju, tako se Velež sve više fokusirao na čuvanje svog gola, dok je AEK sve karte bacao u napad.

Najbolju priliku za AEK u drugom poluvremenu imao je Gacia u 80. minuti, ali srećom nije uspio zatresti mrežu Bogdanovića, da bi u samom finišu regularnog dijela utakmice zaprijetio i Albanis koji je ostao zaboravljen u šesanestercu Rođenih, ali i on promašuje gol Veleža.

Glavni sudac je utakmicu produžio devet minuta koje su igračima Veleža proticale vjerovatno kao godine i kada se činilo da će se Rođeni odbraniti i uspjeti privesti utakmicu kraju, AEK u osmoj minuti sudijske nadoknade stiže do vodstva.

Nakon kornera i velike gužve u šesnaestercu Rođenih, lopta dolazi do Petrosa Mantalasa, a ovaj silovitim udarcem trese  mrežu Bogdanovića, donosi vodstvo svojoj ekipi, a ujedno i odvodi meč u produžetke.

Tamo je glavno pitanje bilo kako će igrači Veleža reagovati na šokantan gol u 98. minuti i da li će mentalno pasti u produžecima, no to se nije desilo. Iako je bio primjetan pad u igri Rođenih, posebno u prvom produžetku, fudbaleri Feđe Dudića su ipak pokazali izuzetnu fizičku spremnost i sposobnost mentalne regeneracije te su se uspjeli konsolidovati i spriječavati AEK da dolaze do nekih izglednih šansi.

Nakon što u produžecima nije bilo golova, uslijedilo je izvođenje penala u kojima su se bolje snašli fudbaleri Veleža i na herojski način izborili plasman u treće pretkolo Konferencijske lige.