XS
SM
MD
LG

Počivaj u miru Miki maestro

Detalj sa komemoracije Mihajlu Vukoviću Foto G. Šljivić

Srpsku, ali i svetsku košarkašku javnost šokirala je vest o smrti košarkaškog trenera Mihajla Mikija Vukovića. Rođeni Kraljevčanin je 15. januara preminuo u Valensiji u 76. godini i tim povodom su se njegovi sugrađani, savremenici, prijatelji od legende oprostili na prigodnoj komemorativnoj sednici. Šest meseci kasnije, ponovo u gradskoj kući, održan je novi komemorativni skup pošto je u u rodni grad stigla urna sa posmrtnim ostacima Mihajla Vukovića. Sednici su prisustvovali supruga Gordana, sinovi Dejan i Igor i veliki broj onih koji su želeli da upute poslednji pozdrav jednom od naših najtrofejnijih košarkaških stručnjaka. Sportskom vitezu i predstavniku autentične jugoslovenske trenerske škole koji je ostavio neizbrisiv trag na prostoru bivše Jugoslavije, Španije, Evrope i celog sveta.

Dragi oče, učio si nas kako da poštujemo Kraljevo i Kraljevčane, grad u kome si rođen, odrastao, da poštujemo ljude sa kojima si porastao. teško je objasniti rečima koliko si voleo Kraljevo, grad na Ibru. Oče bio si tihi stvaralac, žestoki borac, rođeni pobednik, miran, skroman, pošten, srdačan, pristupačan, ogroman autoritet. Jednostavan, a veliki! Počivaj u miru Miki maestro, zauvek i večno – naglasio je u obraćanju skupu Dejan Vuković, sin legendarnog košarkaškog trenera.

Suze na oproštaju - Dejan Vuković se oprostio od oca Mihajla

Na komemorativnoj sednici govorili su i bivši košarkaš i sudija Dragan Savić, kao i Mara Lakić, legendarna košarkašica tuzlanskog Jedinstva, danas direktor kluba koji je sa Mihajlom Vukovićem na klupi postao evropski prvak.

Bio nam je pre svega otac, pedagog, pa tek onda trener, veliki stručnjak…Nikada nije zaboravio svoj rodni kraj i sve ono što je naučio kod kuće u Kraljevu preneo je nama u Tuzli. Hvala majci koja ga je rodila i Kraljevčanima koji imaju takvu dušu – rekla je ovom prilikom Mara Lakić, jedna od najboljih košarkašica bivše Jugoslavije. – Učio nas je pravim vrednostima, da nikada ne zaboravimo ko nas je rodio, ko nas je vaspitavao, odakle potičemo. Trener Vuković je i Kraljevčanin i Tuzlak. Hvala sudbini koja nas je spojila. Da njega nije bilo, Jedinstvo nikada ne bi osvojilo brojne titule i postalo prvak Evrope. Opraštam se od njega u ime svih građana Tuzle. Neka mu je večna slava!

Sa pijetetom od zaslužnog građanina Kraljeva oprostio se i šprvi čovek grada na Ibru.

Bio je vrhunski stručnjak, pedagog, koji nikada nije zapostavio obrazovanje. Uradio je mnogo za jugoslovensku i srpsku košarku, dao ogroman doprinos osvajanju olimpijskog i svetskog srebra, u Španiji postavio osnove na kojima se i danas radi. Status legende je stekao za života i kada Sportski savez Kraljeva ostvario zamisao o sportskom muzeju našeg grada, počasno mesto u njemu zauzeće naš Mihajlo Miki Vuković – zaključio je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Prisutni na komemoraciji, povodom smrti Mihajla Mikija Vukovića, upisali su se u knjigu žalosti, a urna sa posmrtnim ostacima košarkaške legende biće položena u porodičnu grobnicu.