XS
SM
MD
LG

Loša igra i poraz koji idu na dušu Stankoviću

Foto: Moja Crvena zvezda

Crvena zvezda izgubila je prvi meč u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Poraz 2-1 od Kairata i nije toliko strašan s obzirom da Zvezda revanš igra kući. Međutim, igra Zvezde u većem dijelu meča je bila veoma loša.

Kada smo predstavljali Kairat, govorili smo o osnovnim karakteristikama. Defanzivno čvrsta ekipa, odlična u tranziciji i prekidima i ekipa koja koristi svaku grešku protivnika. Pa opet, već na startu meča je Zvezda faktički poklonila gol Kairatu. Jeftino izgubljena lopta, loša reakcija odbrane i zicer za Hovhasijana. Međutim, Borjan je spasio Zvezdu.

Zvezda se u početku dosta mučila sa prenosom lopte na suprotnu polovinu. Pogotovo je bio problem da Zvezda dođe u završnu napadačku trećinu. Ideja Stankovića je bila da po bokovima pokušava ali nije bilo pravog centaršutšuta ni od Rodića ni od Gajića. Pokušavala je Zvezda izlaziti i preko Pavkova. Sama ideja u teoriji nije loša. Pavkov je snažan, dobro se gradi i može sačuvati loptu dok ostali dođu naprijed te može dati pas u prostor za nekog od staigrača. Međutim, to u ovoj utakmici nije bilo moguće.

Prije svega što sam Pavkov nije dobio mnogo lopti. On se nudio i spuštao ali nije bilo prave lopte. Takođe, Kiril Keker je odlično pripremio meč. Očito je bio spreman za izlaženje Zvezde preko Pavkova pa je stavio Dugalića kao neki vid flastera na Pavkova. Tako je propala jedna od osnovnih ideja Stankovića.

Ali nije to bio glavni problem. Mnogo veći problem je bio što Stanković nije dobro pripremio taktiku za utakmicu sa Kairatom. Prosto, Zvezda nije bila spremna na osnovne stvari koje Kairat radi. Par puta su napadi iz tranzicije bili opasni, kao pomenuti kada je Hovhasijan bio u prilici. Dosta akcija iz prekida je bilo opasno po gol Zvezde a na kraju krajeva oba gola Zvezda je primila iz prekida. 

Prekidi su generalno ubojito oružje Kairata pa je Zvezda morala biti mnogo spremnija za to i morala je bolje braniti. Međutim, Zvezdina odbrana nije bila uopšte sigurna. To je dijelom i radi nekih nejasnih poteza. Miloš Degenek je poprilično gurnut u drugi plan. Bez želje da uvrijedimo Babića ili Pankova, Degenek bi bar u teoriji bio pouzdanije rešenje u paru sa Dragovićem. A na kraju krajeva, Babić je bio mnogo nesiguran protiv Vojvodine u Superligi dok je Pankov bio nesiguran protiv Kairata. A i sam Degenek je bio jedan od bitnijih igrača Zvezde tokom prošlih i veoma uspješnih evropskih kampanja.

Nije ni vezni red djelovao dobro. Bilo je tu dosta nesigurnosti i dosta jeftino izgubljenih lopti. Sanogo je par puta pokušavao individualno osvojiti veliki prostor ali bi se to obično završavalo greškom. Takođe, Ivanić nije bio onaj pravi ali ruku na srce i Keker je cijelo vrijeme udvajao Ivanića a nekada i stavljao trojicu fudbalera oko njega. Katai se trudio, na kraju krajeva kod gola je sjajno prebacio stranu za Gajića nakon čijeg centaršuta je pao gol. Krstičić je pokrivao veliki prostor ali je imao i grešaka u dodavanjima.

Kad se sve sabere, Zvezda je samo na mahove djelovala dobro. Prvih 15 minuta drugog poluvremena odigrali su najbolje i tada su i bili najopasniji po gol rivala. Imali su još nekih dobrih momenata ali je to bilo dosta sporadično.

To što je Zvezda po igri nije bila dovoljno konkretna i što je taktički izgledala loše u dobrom dijelu meča, krivica je Dejana Stankovića. Jednostavno, nije dobro pripremio utakmicu i Zvezda je dobila dva tako tipična ''kairatovska'' gola. I ne samo to, mogla je primiti još neki gol isto iz tipičnih akcija za Kairat. U većem dijelu meča Zvezda nije imala ideju kako da probije veoma čvrstu defanzivu Kairata po kojoj su dosta poznati. A poznati su i po igri u tranziciji iz koje su takođe imali nekoliko dobrih napada.

Naravno, ne treba praviti preveliku paniku i dalje. Zvezda ima podnošljiv rezultat, igra revanš kući i sigurno je na papiru kvalitetniji tim. Međutim, Zvezda mora odigrati za nekoliko nivoa bolje u odnosu na meč u Kazahstanu. Prije svega, Stanković se mora mnogo bolje pripremiti za meč jer greške koje je imao u prvoj utakmici, ne smiju se ponoviti u revanšu.

A ako se ponove, Zvezda će takmičenje u Ligi šampiona završiti mnogo ranije od planiranog.....


Vojvodina 2 : 1 Proleter
Čukarički 0 : 0 Partizan
TSC 2 : 1 Voždovac
Radnik 2 : 0 Novi Pazar
Napredak 1 : 0 Metalac
Spartak ŽK 4 : 3 Kolubara
Mladost 2 : 0 Radnički (N)
Crvena zvezda 4 : 1 Radnički 1923
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 26 3 1 81
2 Partizan 30 25 4 1 79
3 Čukarički 30 14 12 4 54
4 TSC 30 11 8 11 41
5 Radnički (N) 30 9 13 8 40
6 Voždovac 30 11 7 12 40
7 Vojvodina 30 11 6 13 39
8 Napredak 30 10 7 13 37
9 Mladost 30 10 6 14 36
10 Radnik 30 8 12 10 36
11 Spartak ŽK 30 9 7 14 34
12 Kolubara 30 10 4 16 34
13 Radnički 1923 30 8 6 16 30
14 Proleter 30 8 5 17 29
15 Metalac 30 7 6 17 27
16 Novi Pazar 30 5 10 15 25