XS
SM
MD
LG

Esports tržište će dostići vrednost od 1860.2 milona dolara do 2026. godine

Foto: EA Sports

Izvor: RUR

Esports je eksplodirao u mejnstrim i postao glavni oblik zabave širom sveta poslednjih godina.

Iako je esports do skoro bio mali ogranak sportske kulture, ubrzani razvoj je doprineo da postane zasebna industrija. Nova istraživanja pokazuju da se interesovanje za novu industriju neće uskoro smiriti i predviđaju da će globalno esports tržište dostići cifru od 1860.2 miliona dolara do 2026.

Glavni faktori koji utiču na razvoj esportsa su povećana popularnost video igara, ogromna ulaganja, strimovanje i povećanje infrastrukture za turnire. Tržište internet igara takođe raste solidnim tempom zbog prihvatanja naprednih gejming tehnologija, evolucije preferencija za zabavu kupaca, rast prihoda i sve veće potražnje za gejmingom na mobilnim telefonima. Najviše se očekuje od prodora mobilnih telefona i povećanja pristupačnosti internetu, da utiču na kontinuirani rast esports tržišta.

Nove generacije vide esports kao validno zanimanje zbog rasta gejming turnira, impresivnih međunarodnih nagradnih fondova, prihoda od strimovanja i prisustva sve većeg broja sponzora. Univerzitet i fakulteti su počeli da kreiraju i sportske programe za razvoj talentovanih budućih profesionalaca. Iako je prošla godina bila jako teška za esports, pored toga što je gejming zabeležio do sada neviđene rezultate, ne smanjuje se broj zainteresovanih strana za neki oblik učešća na esports sceni i industriji.

Kompletan izveštaj sa tabelama možete naći na ovoj adresi.