XS
SM
MD
LG

Kragujevčanima se "smeši" naslov, ko će ispasti?

Foto: Prva liga Srbije

Danas se podigla zavesa na prvoligaskoj sceni, na premijeri koplja su ukrstili Trayal i Zemun, odnosno Kolubara i Loznica. 

Znalo se i ranije da je prvi favorit za osvajanje naslova Radnički iz Kragujevca, jesenji lider i ekipa koja je pokupila mnoge epitete. "Crveni" imaju najefikasniji napad (31 gol), najviše pobeda (12), najmanje poraza (jedan) i najubedljiviju gol razliku (+18). Ionako moćan sastav pojačali su sa talentovanim Ristovićem, golmanima Stepanovićem i Lukićem i napadačem Zukanovićem. 

Na pet koraka iza nalazi se konstantno postojani sastav Kabela. Primili su najmanje golova, od toga samo dva u gostoma. Prvoligaš sa Štranda se pojačao u velikoj meri mlađim igračima Vojvodine i nešto iskusnijim sa strane, što se dalo za očekivati, s obzirom da su njihova filijala. "Crveno-crne" pojačali su tri golmana Elesin, Vukašinović i Puškić, zatim Mirić, Sekulić, Radočaj, Varga, Obadović, Bihorac i Bogdanović. Plasman u Superliga nije im prioritet i kao razvojni klub težiće da rade na afirmaciji mladih igrača "lala".

Na deobi trećeg i četvrtog mesta nalaze se RFK Grafičar i Kolubara sa po 29 bodova, veliki aspiranti u borbi za elitu. "Ljubičasti" su kao Zvezdina filijala dobili nekoliko talentovanih omladinaca i trener Koković će raditi na njihovoj afirmaciji i pokušati kroz rezultatska ostvarenja da se domognu prve dve pozicije. Slično razmišljaju Lazarevčani pojačani sa nekolilo iskusnih i proverenih igraca. Trener Milinković u glavi ima pobedničku viziju i zato se vratio u rodni grad kalo bi mu podario Superligaša. Na startu su se neugodno opekli i ostali prazmih šaka u duelu sa Loznicom i pred "rudarima" je još puno iskušenja. 

Čačani su na petoj poziciji sa tri boda zaostatka i vrebaće iz potaje šansu da iznenade ekipe iz vrha. U Čačak je stiglo nekoliko kvalitetnih novajlija Glišović, S. Urošević, A. Urošević..., na čelu sa trenerom Tomasom Vasovim. Od 6. do 8. mesta sa 25 bodova, nalaze se GFK Jagodina, Loznica i IMT-e. Jagodince krasi činjenica da malo primaju i malo postižu golova. Po efikasnosti su bolji od dve ekipe sa začelja ali su posle vodećeg dvojca, primili najmanje golova. Trener Petrović je vodio ekipu na pripreme u Severnu Makedoniju i tamo su pokazali nadmoć i novi kvalitet. Doveli su devet igraca, radi se o Mikiću, Blagojeviću, Ajdareviću, Žunioru...

Loznica pripada malobrojnim iznenađenjima iz prvog dela prvenstva. Ušli su na "mala vrata" ali su ukazano poverenje opravdali serijom pozitivnih rezultata. Zahvaljujući koncepciji igre, kreiranoj od strane trenera Dragana Mićića, igrali su u kontinuitetu, bez većih oscilacija u igri. Pojačanja Ilić, Stanojlović, Ristivojević, Nikolić, od iskusnijih i mlađi Kosta, Lepojević, Živanović i Cvetković su potvrda da se prvoligaš sa Lagatora neće zaovoljiti postojećim. To su demonstrirali na otvaranju sezone u Lazarevcu. 

Mali klub iz beogradskog predgrađa, OFK Žarkovo, nalazi se između dvojice novajlija i zlatna sredina je pandam njihovim planovima i željama. Neočekivano ih je napustio uspešni trener Milan Kuljić, koga je nasledio privremeno Marko Andrejić, a kao dugoročno rešenje pronađenoje u Dejanu Nikoliću. Doveli su kompletan tim od 12-13 igrača. Pomenimo golmane Šuljagića i Opačića, Obrenovića, Ilića, Zuvića, Gojkovica, Delevića, Radonjića, Vudovića i dr. Još jedan novajlija, IMT-e skrenuo je na sebe pažnju i pozicija broj devet je po njihovoj meri, s obzirom da im je prioritet opstanak u ligi. Novi igrači Kijevčanin, Stamenić, Purić, Aćimović, Ilić i Todorović su garancija da je željeni cilj ostvarljiv. 

Budućnost je promenila tri trenera i na iskusnom Draganu Ivanoviću je prevashodni zadatak da Dobanovčane zadrži u drugom rangu. Pojačanja kao što su Veselinović, Ninković, Pajović, Paković i ostali daju novi kvalitet ekipi iz opštine Surčin.  GFK Dubočica je odigrala najviše nerešenih utakmica i nisu se preterano istakli u efikasnosti, mada u svojim redovima imaju najboljeg strelca lige Savića, koji je postigao devet golova. Leskovcani su doveli sedam novih igrača i računaju da će im doneti novi kvalitet i više pobeda. Reč je o Đuriću, Gorčiću, Stamenkoviću, Mladenoviću, Pavišiću, Lučicu i Vukoviću.

Trayal je prvi ishod crte, ali ga od Dobanovčana deli tek dva boda. Trener Lazarević je sa novajlijama koncipirao kvalitetniji sastav nego jesenas. U Kruševac su došli golman Jovamović, Terzić, Vučićević, Fratović, Trajković. Prva pobeda u nastavku nad neugodnim Zemuncima je potvrda za to.

Piroćanci su igrali promenljivo i od Radničkog se više očekivalo. Verujemo da imaju kvaliteta mogućnosti da opstanu među prvoligašima. Dodatni kvalitet daće im probrane novajlije. Neuobičajeno su primili dosta golova i po tom segmentu su među slabijim odbranama u ligi, to ih je koštalo manjka bodova. Treći Radnički, iz Sremske Mitrovice je 14., na bod manje od prvoligaša iz Pirota i Trayala. Od timova iz donjeg doma jedini imaju pozitivnu gol razliku. Obavljena su velika spremanja, i jedan tim postojećih zamenilo je 13 novajlija, poput  Kneževića ,Spajića, Pantovića, Matkobića...

Železničar je u poslednja tri kola jeseni vezao tri poraza i u velikoj meri pokvario plasman. Videći da je vrag odneo šalu, angažovali su iskusnog trenera Dragana Aničića. Posle njega stigli su internacionalci strelac Sikimić, Mihailov, Knežević, mladi Radojčić, Petrović, Konatar... Trener Aničić tvtdi da se nalazi na pravom putu i da je osmislo pobedničku kombinaciju, koju će u subotu da testira protiv lidera iz Kragujevca. Vranjanci su loše startovali i tek nešto kasnije uspeli da uhvate priključak sa konkurentima. Deset poraza i najviše primljenih golova (31), bilans je koji će brzo zaboraviti. Ostali su bez najboljeg strelca Dimitrova..

Najmlađi sastav u ligi ima Zemun i već godinu dana nema pravo dovoďenja pojačanja. Rekli bi, nemoguća misija, ali tim iz Gornje varoši se ne predaje. Ako se nisu pojačali voljom propisa, pojačali su se sa proverenim stručnjakom Milanom Kuljićem, donedavno trenerom OFK Žarkova. Pored iskusnog kapitena Đalovića, šansu će dobiti junoše, rođeni 2003. godine. Sudeći po prikazanoj igri u Kruševcu, Zemun će za mnoge biti tvrd orah.

Poslednja je Sloga iz Kraljeva, iza koje je polusezona za zaborav. Najmanje pobeda (tri), i najviše primljenih golova su bilans za nespokoj i brigu. Mnogo se očekuje od pojačanja Zlatkovića, Šarca i ostalih...


34 .kolo Prva liga Srbije
Dinamo 2 : 3 Loznica
Zemun 1 : 4 Kolubara
Borac 1926 2 : 2 Trayal
OFK Žarkovo 2 : 0 Budućnost
Radnički 1923 4 : 2 GFK Jagodina
Kabel 2 : 0 Železničar (P)
Radnički (P) 1 : 0 GFK Dubočica
IMT 6 : 1 Sloga (K)
RFK Grafičar 2 : 0 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički 1923 34 20 9 5 69
2 Kolubara 34 21 6 7 69
3 Kabel 34 18 11 5 65
4 IMT 34 18 6 10 60
5 Loznica 34 15 9 10 54
6 OFK Žarkovo 34 16 5 13 53
7 RFK Grafičar 34 13 12 9 51
8 Budućnost 34 14 8 12 50
9 Radnički (SM) 34 14 5 15 47
10 Železničar (P) 34 13 5 16 44
11 Radnički (P) 34 10 9 15 39
12 GFK Dubočica 34 9 12 13 39
13 Dinamo 34 11 5 18 38
14 Borac 1926 (-6) 34 11 9 14 36
15 Trayal 34 9 8 17 35
16 GFK Jagodina (-6) 34 7 14 13 29
17 Zemun 34 7 6 21 27
18 Sloga (K) 34 5 11 18 26