XS
SM
MD
LG

Ograničiti broj domaćih igrača pa da cirkus bude kompletan!

Foto: KSS

Svakog februara igraju se kup takmičenja. Tada se i u Srbiji igra Kup Radivoja Koraća. I uvijek je poslednjih godina ista uvertera. Naprosto, početkom februara poveća se broj Srba.

Ali ne poveća se na onaj normalan način sa rastom nataliteta. Poveća se radi davanja državljanstva strancima. Pasoš Srbije deli se kao na traci i svedoci smo da su poslednjih godina i u Zvezdi i u Partizanu deljeni pasoši jer postoji ograničenje kada su stranci u pitanju i može ih biti maksimalno četiri. 

Međutim, čemu ograničenje broja stranaca ako će se izigravati pravila? Koja je poenta pravila ako se na zaobilazan način pronalazi ''rupa u zakonu''? Smešno je pričati o ograničenju stranaca dok god se dele pasoši Srbije kao na traci.

Da li su svesni oni koji dozvoljavaju ovo šta zapravo rade? Nadležni organi vlasti direktno uništavaju domaću košarku sa davanjem pasoša strancima. Svaka normalna država, svaka normalna vlast, uvek štiti domaći sport i domaće talente a samo u Srbiji to nije slučaj jer očito neki nemaju dovoljno hrabrosti da se suprostave večitima!

Umesto da bar u takmičenjima u Srbiji, mladi dobiju šansu, njihovo mesto zauzimau stranci koji igraju na pasoš Srbije. A nije da nema talenata i u Zvezdi i u Partizanu ali se jure instant rezultati sa brdom stranaca. Zato i jesu rezultati i jednih i drugih ove sezone u Evropi katastrofalni jer imaju gomilu stranaca a dosta ih nema kvaliteta dok domaći igrači dobijaju prostora premalo.

I ajde ako je već tako u evropskim takmičenjima, pa bar u KRK-u i ligi trebaju igrati domaći igrači uz poštovanje ograničenja broja stranaca. Ali nažalost i tu se izigravaju pravila i opet na štetu domaćih igrača i na kraju krajeva na štetu reprezentacije.

Zar ne vide oni koji dozvoljavaju naturalizaciju gde to vodi? Zar im poraz od Švajcarske nije bio opomena? Zar ne vide da sve ovo vodi uništenju srpske košarke? Ili se prave ludi ili su neupućeni i nedovoljno kompetentni za posao koji obavljaju. 

Mladi igrači moraju igrati a kako da igraju pored gomile stranaca. Pa i ograničenje na četiri stranca je mnogo. Treba ograničiti na tri stranca, zabraniti naturalizaciju pa kome se ne sviđa neka menja sport. Jer stvarno dovodi do povraćanja, da dođe neki Amerikanac i dobije u dva dana pasoš Srbije a mi iz Republike Srpske na pasoš trebamo čekati nekada i dve godine!

Niti ti stranci čine nešto za Srbiju niti znaju jezik i kulturu. Na kraju krajeva oni štete jer zauzimaju mesto nekog Radanova, Uskokovića, Radovanovića, Tarlaća.

A čak i da ostavimo reprezentaciju i štetu koju trpi naturalizacijom po strani, cirkus sa pasošima kalja i ugled kupa. Kupa koji nosi ime po jednom velikanu kao što je Radivoj Korać. Pravi se cirkus i tako svake godine. Bez imalo stida i srama, pravi se ruglo od takmičenja koje nosi ime legende.

A kad se već toliko strancima olakšava igranje u Srbiji, neka se donese zakon o ograničenju domaćih igrača pa da cirkus bude kompletan. I neka Srbija bude prva zemlja u svetu koja je donijela takvu odluku. 

Jer svakako se pojedinci hvale da je Srbija prva u nekim stvarima gde niko normalan ne bi hteo prvi biti...


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26