XS
SM
MD
LG

Đirona donio mir

Vladimir Cupara

KRETEJ - Dvije vrhunske partije srpskih rukometaša u razmaku od četiri dana vratili su osmijehe na lica momaka koji nose dres sa državnim grbom, a odavno izgubljena euforija ponovo stanuje među onima koji vole i prate ovaj divni sport.

Pobjeda pa remi sa najdominantnijom reprezentacijom 21. vijeka, Francuskom, dokaz su da je odluka o postavljanju Tonija Đerone na mjesto selektora bila sjajan potez. Upravo to nam je potvrdio jedan od junaka remija u Kreteju, posljednji bedem ispred gola “orlova” Vladimir Cupara. Na pitanje kako je moguće da se za svega desetak dana rada iz korijena promijeni shvatanje rukometa i odmah uslijede dva pomalo nevjerovatna rezultata, odlični čuvar mreže odgovorio je iskreno i bez oklijevanja:

- Promenila se taktika, radili smo dosta na detaljima koje do sada nismo. Đerona je uneo malo španskog stila, na sreću među nama ima igrača koji su upoznati sa takvim načinom igre i razmišljanja. Sve se poklopilo i naravno da smo presrećni startom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Da nam je neko rekao da ćemo osvojiti tri boda iz dva meča sa Francuzima.... - započeo je Cupara za “Glas Srpske”.

Odavno igra “orlova” nije imala glavu i rep tokom svih 120 minuta. Iako su vjerovatno i Francuzi očekivali pad u jednom trenutku, to se nije desilo, pa je start kvalifikacija više nego odličan. Pobjeda u Zrenjaninu (27:24) i remi u Kreteju (26:26) potvrda su da Srbija ima kvalitetne igrače, ali da u prethodnom periodu nisu bili vođeni na adekvatan način.

 - Verujte da je sve u detaljima. Odlično smo se pripremili, odigrali vrhunsku odbranu, a napad je bio lepršav. Davali smo golove sa pivota, krila, bekova, raznovrsno i moderno baš kako treba i mora. Školski, što bi se reklo. Ne možete da verujete koliko najsitniji segment utiče na to da li ćete uspeti ili ne. To je ono na čemu Toni insistira, on nas je često podsećao na te sitnice koje ne smeš da zanemariš. Na sreću imali smo dovoljno koncentracije i izgurali do kraja - objasnio je Cupara.

Kretanje rezultata u drugom meču kao i utisak koji su ekipe ostavile na parketu govore da je Srbija izgubila bod iako su “trikolori” imali napad za pobjedu, a Cupara zaustavio posljednji šut Timotija Engesana.

- Može se tako reći, jer smo stvarno bili zrelija ekipa. Ali nema veze, napravili smo vrhunski posao. Nijedan igrač na svetu ne može da poželi bolji učinak protiv Francuza u dva meča. Ne bih da dajem značaj sudijama, ali su i oni “navlačili” domaćinu pa sam tokom jedne izmene rekao delegatu i ljudima za stolom da je sramota to što rade, da navlače za takve šampione protiv, uslovno rečeno, male Srbije - naglasio je golman Vesprema.

Ono što ga posebno raduje jeste prostor za napredak koji je evidentan.

- Kasnio sam na okupljanje zbog nastupa na fajnal-foru Lige šampiona, a čim sam došao video sam da sve pršti na treningu. Energija i voljni momenat bili su na maksimumu, pa ako tako nastavimo, sigurno nas čekaju velike stvari. Prosek godina ekipe je 24 ili 25, imamo mnogo toga da kažemo i vratimo Srbiju tamo gde joj je mesto. Već sutra čekamo Grke i moramo da budemo maksimalno ozbiljni. Takva smo ekipa da moramo u svakoj utakmici dati sve od sebe. Ne smemo da budemo na pola gasa, jer ćemo biti kažnjeni - zaključio je Cupara.

Čestitao Dan Republike

Vladimir Cupara je razgovor počeo riječima “Srećan Dan Republike”.

- Znao sam da proslavljate 29. rođendan Srpskoj na dan naše utakmice u Kreteju. Nadam se da smo dobrom igrom doprineli svečarskoj atmosferi i dobrom raspoloženju - naglasio je momak iz Beograda.

Pozdrav sa Maeom

U finišu meča bio je zanimljiv jedan duel Vladimira Cupare sa klupskim drugom Kentanom Maeom, pa iako se činilo da on nije bio baš prijateljski, sve se na kraju dobro završilo.

- Nisam ja baš normalan dok traje utakmica (smijeh). Kasnije se sve vrati u normalu, izgrlio sam se sa Maeom koji je sjajan momak. I oni su bili nervozni, jer nisu baš očekivali ovakvu uvertiru pred Svetsko prvenstvo - rekao je Cupara.

Izvor: Glas srpke