XS
SM
MD
LG

Da li će se pjevati bećarac ?

Foto: NK Osijek

''Ne dirajte mi ravnicu jer ja ću se vratiti'', kaže Miroslav Škoro u svojoj poznatoj pjesmi. Tako se i Nenad Bjelica ove sezone vratio u slavonsku ravnicu i svoj Osijek. Grad u kojem je rođen, u kojem je počeo fudbalsku karijeru i u kojem je sada i trener Osijeka.

Osijek je klub koji je osnovan 1947. godine. Nasto je spajanjem klubova Bratstva i Slavonije a u početku se zvao Proleter. Na stadion ''Gradski vrt'' preselili su se 1958. godine a kasnije su promijenili ime u Slavonija. Tek su 1967. godine promijenili ime u NK Osijek. 

Iako su klub sa dugom istorijom, nisu bogati trofejima. Pet puta su osvajali Drugu ligu u Jugoslaviji. U Hrvatskoj su sedam puta bili treći što im je najbolji uspjeh. Nikada nisu bili drugi a od sedam trećih mjesta, sadašnji trener Bjelica je kao igrač učestvovao tri puta u osvajanju trećeg mjesta. Jedini trofej im je kup koji su osvojili u sezoni 98/99.

Osijek nije bio poznat kao klub sa mnogo para. U periodu kada su uzeli kup i u naredne dvije sezone bili treći, budžet kluba bio je minimalan. Čak su i plate u nekim trenucima kasnile. Međutim, kasnije će Osijek postati finansijski i više nego moćan klub.

A postao je stabilan ulaskom stranog kapitala. Osijek je kupio izvijesni Lorinc Mesaroš. Mađar koji je blizak prijatelj Viktora Orbana. Zato se i za Osijek može čuti, kao za TSC u Srbiji na primjer, da su ''Orbanov'' klub. I predsjednik kluba je Mađar, odnosno Ferenc Sakalj.

No bez obzira na uložene pare, na dobar igrački kadar i navijače koji stoje iza kluba, Osijek nije uspio napraviti iskorak. To što su ostali rame uz rame sa Hajdukom, koji poslednjih pet godina izgleda kao fantastično režirana komedija, sigurno nije veliki uspjeh. Znali su da im treba neko ko će biti ''mesija'' na njihovom putu. A taj mesija je Nenad Bjelica.

Bjelica je svoju trenersku karijeru započeo u Kamen Ingradu gdje je i završio karijeru. Kasnije je radio u Austriji a prvu pravu epizodu imao je u Austriji iz Beča. Uveo ih je u Ligu Šampiona u sezoni 13/14, izbacivši u plej ofu ekipu Dinama. Kasnije je vodio i Leh iz Poznana a onda je u ljeto 2018. godine došao u Dinamo. U Dinamu je imao fantastične rezultate. Nakon 50 godina donio je Dinamu evropsko proljeće, plasmanom u 1/16 finala Lige Evrope. U drugoj sezoni je bio blizu da ponovi isto pa čak i da odvede tim u osminu finala Lige Šampiona ali mu je nedostajalo i malo sreće. U završnici sezone 19/20, Bjelica je otpušten. Rezultati su bili sjajni ali se nije uklapao u menadžerske igre i forsiranje mladih igrača što je negdje karakteristično za rad Zdravka Mamića u Dinamu.

Nakon odlaska iz Dinama, bilo je raznih priča o tome gdje će Bjelica. Na kraju, na iznenađenje mnogih, došao je u Osijek. Kako je Osijek doveo trenera koji vrijedi mnogo više od nivoa na kojem se klub nalazi ? Dali su mu uslove koje nije mogao odbiti. Ogromae pare kao i ogromnu slobodu u donošenju odluka. Samim ugovorom, omogućili su Bjelici da bude ''bog i batina'' u Osijeku. 

To najbolje pokazuje primjer sa Perom Bočkajem. Bočkaj je jedan od najboljih igrača Osijeka poslednjih par godina. Međutim, nije na fizičkom nivou na kojem Bjelica želi da bude i trenutno mu nije ni na klupi. Biće ali kada fizički bude na nivou na kojem trener želi. Nekada prije bi klub možda stao na stranu igrača ali sada im je jeftinije i da ostanu bez nekog igrača nego da raskinu ugovor sa Bjelicom.

Takvu slobodu, neki bi iskoristili na negativan način te bi prevelikim autoritetom pokušali liječiti svoje frustracije. Nenad Bjelica nije takav čovjek. On je izuzetno inteligentan trener koji jasno zna šta želi. On govori da je cilj drugo mjesto jer Osijek nikad nije bio drugi ali budite sigurni da Bjelica želi prvo mjesto. Želi baciti Dinamo na koljena i uzeti im titulu te im tako poručiti da su ga nepravedno otpustili. 

Takođe, nije nebitno reći da je Bjelica iskoristio autoritet i kod formiranja tima na pravi način. Nije tražio da mu se dovede 15 igrača ali je tražio kvalitetne igrače koji će praviti razliku a uprava ga je ispoštovala i dovela mu takve igrače.

Foto: NK Osijek/Ramon Mierez

A za sada je na sjajnom putu da to uradi. Ekipa Osijeka izgleda fenomenalno. Trenutno imaju isti broj bodova kao i Dinamo a u subotu su sa 2-0 savladali Dinamo. Igra im ima i glavu i rep. Iako postoje neke nesigurnosti u odbrani, imaju kvaliteta u golmanu Ivušiću i od skora reprezentativnom štoperu Škoriću da se i sa tim nesigurnostima ''provuku''.  Bohar se odlično uklopio, Mierez jeste došao prije Bjelice ali je kod Bjelice debitovao, Žaper igra sjajno a posebno treba istaći igru po desnoj strani i igre Brazilca Igora Silve.

Sama igra Osijeka je jako dobra. U većini utakmica imali su dosta prilika i posjed na svojoj strani. Protiv Dinama i nisu imali previše šansi ali su te šanse koristili. Igra nakon prekida dovedena je gotovo do savršenstva. I nije to slučajno. I Dinamo pod Bjelicom je sjajno igrao nakon prekida a to sada radi i Osijek.

Sezona je duga i pogotovo u novonastalim okolnostima je teško sa sigurnošću nešto tvrditi. Međutim, gledajući kako igra Osijek i koliko se Dinamo muči sa Zoranom Mamićem, nije nemoguće da Osijek ispiše istoriju ove sezone.

Sasvim je realno da Dinamovci sa knedlom u grlu gledaju na kraju sezone Nenada Bjelicu kako podiže pehar namijenjen šampionu i slavi uz, u Slavoniji popularni, bećarac....