XS
SM
MD
LG

Fudbalska priča Violete Slović i Nevene Damjanović, stalnih članica "A" selekcije Srbije

Foto: ŽFK Una Fortuna 04

Da podsetimo naše Kragujevčane na njihove ljubimice koje su sa puno radosti igrale Prvu ligu Srbije (tada je postojala samo prva i dve druge lige). Mnogi nisu ni znali da se u Kragujevcu igra ženski fudbal.

Glavni krivac bio je viši trener fudbala Milenković Zoran koji je u jubilarnoj 2003. godini za našu FK Šumadiju napravio žensku ekipu i odpočeo takmičenje. Kasnije 2004. godine oformio je svoju ekipu od tada vrlo mladih devojčica i krenulo je učenje i igranje fudbala.

Violeta Slović rođena je 30.08.1991. godine, snažna devojčica učila je da šutira odmereno i ciljano, kako je trener pokazivao i vrlo brzo njeni udarci su bili plodonosni. Davala je golove iz "slobodnjaka" igrala štopera što je i danas u reprezentaciji i svom novom klubu.

Nevena Damjanović je u to vreme bila uspešna u karateu sa puno medalja i planova ali put je odveo kod trenera Zorana i krenula je njena fudbalska karijera. Stabilna devojčica koja voli dribling i vrlo brzo je bila uočena od selektora mlađih uzrasta tako postaje član reprezentacije U15, U17, U19 i konačno "A" selekcije.

Obe igračice postaju stipendisti i njihovi ugovori bivaju objavljeni u "Fudbalu" br.30 od 22.07.2009. godine na stranici 1196, u trajanju od godinu dana. Nastupi za reprezentaciju su uspešni i za svaki povratak kući trener ide do autoputa da ih preuzme i vrati kućama. Roditelji su se ponosili bez da se angažuju oko bilo čega.

2010. grad obaveštava da klub pošalje jednu igračicu na svetsko prvenstvo u fudbalu a u okviru "frendsfootbal" manifestacije i ŽFK "Una Fortuna 04", odlučuje i šalje Nevenu Damjanović koja ostaje 15 dana na prvensvu, dobija poklone i igra zajedno sa dečacima na ulicama gradova Južne Afrike, prisustvuju deca i bitnim utakmicama.

I baš te 2010. godine obe igračice krišom od kluba odlaze u ŽFK Spartak koji tog leta skuplja najbolje devojčice srpskog fudbala i postaje klub br. 1.

Po važećim propisima FSS-a trebalo je da se za igračice plati nadoknada za sredstva uložena u razvoj igračica, ali to se nije desilo. Naše žalbe i zahtevi pa čak i žalba FSGKG nije naišla na pozitivan ishod tadašnjih komisija FSS. U jedinstvenom registru klubova i igračica sve do 2015. godine, kad odlazi u inostranstvo, u listingu se čita Violeta Slović i Nevena Damjanović članice ŽFK Una Fortuna 04 (prilog), hoće reći nepravilno registrovane 2010. godine! Od FSGKG nije tražena brisovnica i nije moglo u sistemu da se ispravi bez unosa brisovnice, na to smo ukazivali ali, nije ispravljeno.

Uglavnom, Nevena je svoju igračku karijeru nastavila u inostranstvu a Violeta je još uvek u klubu u koji je otišla te 2010. godine. I dalje su nezamenjive u reprezentaciji Srbije a Violeta je dogurala do kapitena i prve igračice Srbije.

Nažalost zaboravila je odakle je i gde je naučila da igra fudbal, ko ju je naučio i od nje formirao reprezentativca pre nego je kročila u redove Spartaka.

Našvgrad je obe igračice zadužio jednim poštovanjem i uzdizanjem do vrhunskih sportista sad je red da one naglase - da je Violeta 2009. godine proglašena sportistom godine a Nevena se provodila 15 dana u Južnoafričkoj republici na svetskom prvenstvu u fudbalu, što ne sme da se zaboravi jer ostaje za ceo život. U nekom periodu života reći će svojim unucima o divnim trenucima fudbala koji su se desili zahvaljujući baš Una Fortuni 04 i prvom treneru a imena, ako se sete.  

Bitne činjenice ostaju zabeležene i registrovane u glavama onih koji prožive te trenutke samo je pitanje momenta kad će da obelodane od onih koji ih kriju i smeštaju u zapećak sećanja. Srećom postoje nepobitne činjenice: fotografije, protokoli utakmica i tako redom.

Što se tiče Una Fortune 04, zna se kad su i kako su, a naše igračice samo neka se bave fudbalom jer on je zaslužan za njihov uspešan sportki život. Sa srećom.

Zapisnik sa utakmice - foto: ŽFK Una Fortuna 04


Borac 3 : 4 Jedinstvo
Šabac 3 : 0 Slatke male
Karađorđe 2 : 0 Požega
Una Fortuna 2 : 8 Kraljica Marija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Karađorđe 14 14 0 0 42
2 Jedinstvo 14 10 1 3 31
3 Borac 14 8 1 5 25
4 Slatke male 14 6 2 6 20
5 Kraljica Marija (-3) 14 6 1 7 16
6 Požega 14 3 1 10 10
7 Šabac (-1) 14 3 0 11 8
8 Una Fortuna (-1) 14 3 0 11 8