XS
SM
MD
LG
21.09.2020 Dragan Stojić

Slavlje u Sloveniji: Pogačar "ispekao" najveću titulu

Tadej Pogačar - foto: eurosport.com/GETTY IMAGES

Moćni Mercedes ima Hamiltona i Botasa, još moćnije Ujedinjeno Kraljevstvo krasio je čuveni veslački dvojac Redgrejv - Pinsent, a malena Slovenija je posle Dragića i Dončića dobila još veći šampionski duet.

Dugo će se pričati o ovogodišnjoj biciklističkoj Trci kroz Francusku. Mnogi će iznova preslušavati komentar čuvenog Mladena Delića ("Ljudi moji, je li to moguće!?"), a za jednog čoveka, novog šampiona najznačajnijeg takmičenja u ovom sportu, dileme nema – moguće je!

Mladića iz seoceta Komenda neće zaneti svetla velikog grada Pariza, jer sijaju i on i on i žuta majica na njegovom telu - svako iz svog razloga, a ipak zajedničkog, mada pre početka takmičenja, čak ni do samog kraja 107. izdanja Tur de Fransa nije bilo naznaka da će ishod po člana UAE Tim Emirejtsa biti baš toliko povoljan.

Kružio je u samom vrhu generalnog plasmana kao mačka oko miša gotovo tokom cele trke, već u 2. etapi osmim mestom je obezbedio 5. poziciju u ukupnom poretku, još dva stepenika je preskočio nakon 4. čina, a kad se na sledećem okliznuo i po okončanju 7. etape stropoštao van top 10, teško da je iko mogao predvideti da će na kraju "ispeći" veliki trijumf.

Međutim, slovenački zmajček je podigao ruke u ciljnoj ravnini, za njega deveta etapa nije bila ulazak u pakao kao u Danteovom književnom delu, već kucanje na vrata biciklističkog raja, a da apsurd bude veći njegov zemljak Primož Roglič je baš u tom delu nadmetanja preuzeo lidersku poziciju u generalnom plasmanu.

Četiri runde kasnije Pogačar je imao spreman kroše za svoje rivale, samo je čekao pravu priliku da zada završni udarac, jer se popeo na 2. poziciju na zbirnoj listi, a nakon za njega pobedničke 15. etape polako je navlačio rukavice čekajući odlučujući trenutak.

U tom delu trke je jedan od dvojice najvećih favorita, branilac titule iz 2019. Kolumbijac Egan Bernal lagano otpevao svoju labudovu pesmu, zatim se zbog povrede povukao sa takmičenja, pa su zemljaci iz bivše jugoslovenske republike nastavili dvoboj, s tim što je Rogličev kramp, kojim je prokopavao put u istoriju, i dalje bio duži od Pogačarevog za skoro minut, tačnije 57 sekundi, a to je u vožnji na točkovima ozbiljna prednost.

Da se 21-godišnji Pogačar bavi mačevanjem, lovorovi venci bi mu unapred bili namenjeni jer je rođen u istom selu iz kog je bio malteški vitez Pjetro Đakomo de Testaferata, ali je on za svoje oružje odabrao pedale, pa je njima na "posekao" hronometar i ubedljivom vožnjom u pretposlednjoj etapi prvi prošao kroz cilj, vremenski deficit u ukupnom vremenu pretvorio u prednost u odnosu na Rogliča od 59 sekundi, poslavši vozača iz Trbovlja u rudnik suza, a sebi i svojoj naciji na lice izmamio osmeh.

Na sladak uspeh stavio je ne jednu nego više tačaka, pošto će pored žute spavati i u tačkastoj majici, koja je namenjena najuspešnijem vozaču na brdskim ciljevima, dok će onu bele boje koja obeležava najboljeg mladog biciklistu na Tur de Fransu verovatno vratiti organizatoru. Jednostavno rečeno, posle svega što je uradio ona je višak.

Kengurovskim skokom je, na sopstvenu i radost australijskih ljubitelja biciklizma, Riči Port treći po redu trećeplasirani zaustavio štopericu u pretposlednjoj etapi i iz torbe u kojoj se krio izvanrednom "partijom" na samom kraju ovosezonske Trke kroz Francusku zaseo na "bronzano" mesto u generalnom plasmanu sa zaostatkom od tačno 3,5 minuta u odnosu na novog prvaka. Sem Benet je još zelen za osvajanje titule na najprestižnijoj trci, pa se zadovoljio zelenom majicom koja pripada sprinteru broj 1, a kolektivno slavlje imaće ekipa Movistar, najbrži tim na Turu 2020.

Jedno je sigurno, o 107. Tur de Fransu će biti snimljen film. Za Oskara, Zlatnu palmu, Zlatnog medveda. Jednom rečju - za nezaborav!

Konačan plasman (3.484,2 km): 1. Tadej Pogačar (Slovenija, UAE Emirejts) 80 časova/ 20 minuta/ 05 sekundi, 2. Primož Roglič (Slovenija, Džambo Vizma) + 59’’, 3. Riči Port (Australija, Trek) + 3’: 30’’. 
Brdski ciljevi (zelena majica): 1. Sem Benet (Irska, Kvik step) 380 poena, 2. Peter Sagan (Slovačka, Bora) 284, 3. Mateo Trentin (Italija, CCC) 260.
Prolazni ciljevi/sprint (tačkasta majica): 1. Tadej Pogačar (Slovenija, UAE Emirejts) 82 poena, 2. Ričard Karapaz (Ekvador) 74, 3. Primož Roglič (Slovenija, Džambo Visma) 67.

Piše: Dragan Stojić