XS
SM
MD
LG

Marko Pantelić izabran za predsednika FSB

Situacija u kojoj se nalazi naše društvo u ovom trenutku, kada smo suočeni sa epidemijom Korona virusa, odražava se između ostalog i na sport u celini, pa tako i fudbal. Iz tog razloga rad Fudbalskog saveza Beograda je prilagođen datom toku opštih zbivanja u našem društvu. Na žalost, iznenadnom smrću Ilije Petkovića, naš savez je ostao bez predsednika, pa je taj događaj nametnuo novi momenat.

Trebalo je reagovati brzo i na način primeren aktuelnim dešavanjima, posebno u glavnom gradu. Zato je u kratkom roku, maksimalnim angažovanjem stručne službe FSB na čelu sa generalnim sekretarom Miroslavom Stojanovićem, pripremljena Vanredna sednica Skupštine FS Beograda, čiji je prioritet bio izbor novog predsednika kako bi se nesmetano nastavio rad saveza.

Važno je naglasiti da su mere koje se donose u borbi sa epidemijom virusa COVID 19 od značajnog uticaja na funkcionisanje celokupnog društva, a posebno u Beogradu, pa se tome prilagodio i Fudbalski savez Beograda u načinu svog delovanja u ovakvim okolnostima. Tako je pripremljena i Vanredna sednica 53. saziva Skupštine Fudbalskog saveza Beograda, koja je prvi put u stogodišnjoj istoriji saveza održana kao onlajn sesija.

Zbog zabrane okupljanja vise od deset ljudi u zatvorenim prostorima i propisane distance, a kako su predstojeća fudbalska dešavanja pre svega start nove takmičarske sezone 2020/2021 na pragu, zasedanje Skupštine FS Beograda održano je na jedini mogući način, posredstvom video linka.

Na video sesiji koja je počela minutom ćutanja posvećenom preminulim Iliji Petkoviću, Vladimiru Bulatoviću i Pavlu Buni, kao i ranije preminulom Radomiru Antiću, bilo je prisutno trideset i osam od  četrdeset i jednog delegata Skupštine FSB. Potpredsednik našeg saveza Željko Popović je u prisustvu generalnog sekretara Miroslava Stojanovića otvorio i vodio onlajn zasedanje, pozdraviviši sve delegate koji su bili uključeni. Specifična situacija usled epidemije Korona virusa nametnula je to da nije bilo izbora radnog predsedništva i verifikacione komisije, a za donošenje punovažnih odluka Skupštine i njen nesmetani rad bio je dovoljan kvorum koji je činio dovoljan broj članova, a utvrđen je statističkim podacima koje je prezentovala aplikacija preko koje je sprovedeno video zasedanje.

U centralnom delu ove sednice Skupštine usvojene su izmene i dopune Statuta Fudbalskog saveza Beograda, a onda je izabran i novi predsednik beogradskog saveza. Jedini kandidat za tu funkciju bio je Marko Pantelić, nekadašnji fudbalski reprezentativac naše zemlje ujedno i potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije. Pošto je izabran za novog predsednika Fudbalskog saveza Beograda, Marko Pantelić se zahvalio na poverenju, a zatim je na njegov predlog usvojen sastav Izvršnog odbora FS Beograda čiji članovi su Marko Pantelić, Željko Popović, Goran Spasojević, Dušan Mrakić, Nenad Stanojević, Dejan Filipović, Mirko Gluščević, Vladimir Matijašević, Dragan Ilić, Branko Babić, Miloš Dangubić, Đorđe Tomić i Zoran Lekić. Izabran je i Odbor za hitna pitanja FSB koji će uz predsednika Marka Pantelića činiti potpredsednici FSB Željko Popović i Goran Spasojević i članovi Mirko Gluščević i Zoran Lekić.

To su bile najvažnije teme ove Vanredne Skupštine, posle čega je posredstvom telefona odmah održana sednica članova Izvršnog odbora FS Beograda koji su na sedmom zasedanju ovog organa doneli niz značajnih odluka vezanih za početak nove takmičarske sezone 2020/2021 na teritoriji FS Beograda.
Zbog primene mera zaštite od Korona virusa sedma sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Beograda održana je posredstvom telefona. Na sednici je doneto nekoliko važnih odluka koje se odnose na start takmičenja u prvenstvenoj sezoni 2020/2021. Usvojene su Propozicije za prvenstvo liga na teritoriji FS Beograda za takmičarsku sezonu 2020/2021. Takođe, usvojene su i Propozicije za prvenstvo liga mlađih kategorija na teritoriji FS Beograda za takmičarsku sezonu 2020/2021.

Izvršni odbor FSB je doneo Odluku o sistemu takmičenja na teritoriji FS Beograda za takmičarsku sezonu 2020/2021, kao i Odluku o načinu organizovanja takmičenja fudbalskih liga na teritoriji  FS Beograda u takmičarskoj sezoni 2021/2022. 

Donete su odluke o usvajanju konačnog sastava Srpske lige - grupa “Beograd”, Zonske lige Beograda i Prve beogradske lige (grupe “A”, “B” i “C”). Doneta je i Odluka o usvajanju kalendara takmičenja i sastavu Međuopštinske lige (grupe “A” i “B”) i Opštinske lige Barajevo, kao i sastava i kalendara takmičenja za lige mlađih kategorija za takmičarsku sezonu 2020/2021.

Izvršni odbor je imenovao i komesare liga koje su u nadležnosti FSB za predstojeću takmičarsku sezonu, a na kraju sednice usvojene su liste sudija i delegata svih liga u nadležnosti FS Beograda u takmičarskoj sezoni 2020/2021.