XS
SM
MD
LG

Aktuelnosti iz FSB

Održana je šesta sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Beograda. Na dnevnom redu našlo se čak četrnaest tačaka, a najvažnije su se odnosile na pripremu za novu sezonu 2020/2021, kao i na utvrđivanje termina za održavanje Skupštine FSB. Sednicu je vodio potpredsenik Fudbalskog saveza Beograda Željko Popović koji je na početku pozvao sve prisutne da minutom ćutanja odaju poštu nedavno preminulom predsedniku Fudbalskog saveza Beograda, Iliji Petkoviću.

Pošto je usvojen zapisnik sa prethodne, pete sednice IO FSB i verifikovane odluke sa 8. i 9. sednice odbora za hitna pitanja FSB, praktično je zaključena takmičarska sezona 2019/2020, jer su jednoglasno usvojeni izveštaji svih takmičarskih organa i time potvrđene konačne tabele u ligama koje organizuje i vodi Fudbalski savez Beograda. Članovi IO FSB usvojili su i izveštaj o realizovanoj edukaciji za trenersku UEFA “B” diplomu koja je okončana u junu mesecu. Takođe doneta je i odluka o suspenziji klubova koji nisu izmirili svoje dospele obaveze prema savezu.

Zatim je razmatrana i jedna od centralnih tačaka ovog sastanka, čime je praktično otvorena predstojeća takmičarska sezona u okviru FS Beograda. Naime, na dnevnom redu bilo je donošenje odluke o popunjavanju liga za prvenstvo liga na teritoriji Fudbalskog saveza Beograda za takmičarsku sezonu  2020/2021, a zatim i usvajanje predloga sastava liga FSB za narednu takmičarsku sezonu. Prilikom potvrde sastava liga vodilo se računa o infrastrukturnim, takmičarskim i organizacionim sposobnostima klubova, a s obzirom na to da su gotovo sve lige proširene. U Srpskoj ligi - grupa “Beograd” u narednoj takmičarskoj sezoni učestvovaće 20 klubova, a među njima će uz povratnika iz višeg ranga FK “Sinđelić”, kao 19. član igrati FK “B A S K”, dok za 20. člana ima dva kandidata, ali će odluka o tome ko će dobiti status srpskoligaša biti doneta narednih dana, kada se još jednom sagledaju sve mogućnosti kandidata za to mesto.

U Zonskoj ligi Beograda u kojoj naredne sezone igra 18 klubova naći će se Lazarevački “Borac”,  “Srem” iz Jakova i “Kosmaj” iz Ralje. Prvu beogradsku ligu koja će u grupama “A” i “B” imati po 16 klubova, a u grupi “C” dva manje (14), popuniće FK “PKB” iz Padinske Skele i FK “Umka” (grupa “A”), predstavnik FSO Lazarevac u grupi “B” i predstavnik FSO Sopot u grupi “C”. Sastavi Međuopštinske lige i Opštinske lige Barajevo biće poznati naknadno kada se završi prijavljivanje klubova za ovo takmičenje koje je u toku.

Članovi IO FSB zatim su usvojili i predlog kalendara takmičenja za sezonu 2020/2021, pa će tako prvo prvenstveno kolu u Srpskoj ligi - grupa “Beograd”, Zonskoj ligi Beograda i Prvoj beogradskoj ligi  (grupe “A” i “B”) početi za vikend 15. i 16. avgusta, dok će klubovi u Prvoj beogradskoj ligi  - grupa “C” startovati nedelju dana kasnije - 22. i 23. avgusta 2020. godine.
Naredna važna odluka bila je utvrđivanje održavanja Vanredne sednice Skupštine fudbalskog saveza Beograda, a termin koji je određen je sreda 15. jul 2020. godine u 14 časova. Zasedanje na kome će biti izabran novi predsednik Fudbalskog saveza Beograda biće održano u sali GCFK “Stari DIF” u Deligradskoj 27.

U završnom delu sednice IO FSB, pošto je zbog situacije koju je izazvala epidemija virusa COVID 19, usvojen rebalans budžeta saveza za 2020. godinu, takođe je usvojen i predlog generalnog sekretara FS Beograda Miroslava Stojanovića o oslobađanju klubova od obaveznog plaćanja paušala za jesenji deo takmičarske sezone 2020/2021 za klubove Srpske lige - grupa “Beograd” i nižih liga u nadležnosti FSB. Na ovaj način je velikom broju klubova članova FS Beograda olakšan start u predstojećoj takmičarskoj sezoni.
Na samom kraju u članstvo Fudbalskog saveza Beograda primljena su tri nova kluba i to: SFU “Hram” (futsal), FK “Železnik 1930” i SU OFK “Boždarevac”