XS
SM
MD
LG

Srbija dobija pravog selektora

Toni Đerona

ŠARTR - Golman Šartra i reprezentativac BiH Nebojša Grahovac ima samo riječi hvale za novog selektora Srbije Tonija Đeronu sa kojim od početka sezone sarađuje u francuskom prvoligašu.

Španski stručnjak biće do kraja sedmice i zvanično postavljen za selektora “orlova”, a sudeći po riječima iskusnog golmana, čelni ljudi Rukometnog saveza Srbije teško da su mogli da izaberu bolje rješenje.

- Đerona je još jedan u nizu španskih trenera koji su u modi, a naravno ima i zbog čega da bude. Rezultati su tu, znanje ima ogromno, a mene je posebno fascinirala posvećenost poslu. Jeste da zvuči kao fraza, ali on je 24 časa u rukometu. Kada nismo u dvorani, gleda i skautira protivnike, mislim da je rukomet non-stop na njegovom televizoru i apsolutno je upućen u sve svjetske tokove. Mislim da je Srbija dobila čovjeka kojeg bi poželjele mnoge svjetske selekcije - rekao je Grahovac.

Trenersku karijeru Đerona (46) je počeo u Barseloni gdje je vodio mladi tim, drugu ekipu i bio pomoćnik u prvom timu, a karijeru je još gradio u katarskom El Džaišu, te je tri godine bio selektor Tunisa sa kojim je jednom osvojio prvenstvo Afrike, a drugi put stao u finalu. Upravo zbog sličnosti između Tunisa i Srbije, Grahovac je još veći optimista.

- Tunišani imaju sjajne pojedince, ali nikako nisu uspijevali da naprave dobar tim. On ih je sjedinio i vodio ka rezultatu. Slično je i sa Srbijom, koja bez sumnje ima mnogo veći kvalitet nego rezultate. Nisam se čuo sa njim u posljednjih nekoliko dana, ali znam da se ovaj angažman “kuva” mnogo duže i u sve je dobro upućen moj saigrač Vanja Ilić koji je i reprezentativac Srbije. Sigurno ga je privukao igrački potencijal, u karijeri je radio sa brojnim srpskim igračima i vlada svim informacijama - naglasio je Grahovac.

Priznaje da je na početku sezone bilo malo problema dok su igrači pohvatali sve njegove zahtjeve i navikli se na sistem rada, ali kako je prvenstvo odmicalo rezultati su bili sve bolji.

- Žao mi je što je sezona prekinuta jer smo taman uhvatili pravi ritam. Nekoliko utakmica protiv objektivno jačih rivala dobili smo na taktiku za šta je on najzaslužniji. Sa nekim stvarima susreo sam se prvi put u karijeri i stvarno sam fasciniran njegovim znanjem i pristupom ovoj igri. Španci nisu škrti da dijele znanje, njihovi treneri sarađuju i pomažu jedan drugom što je rijedak slučaj kod nas pa mi gotovo po pravilu ostanemo u mulju - zaključio je Grahovac.

Kamp iduće godine

Poslije dva uspješno održana kampa u prethodne dvije godine, Nebojša Grahovac primoran je da ove godine otkaže druženje za mlade igrače.

- Nažalost moraćemo da preskočimo ovu godinu. Zdravlje je najpreče, sačekaćemo da se sve ovo smiri pa da nastavimo tamo gdje smo stali. Mi u klubu počinjemo da treniramo 1. juna, tako da je situacija mnogo bolja nego prije mjesec - rekao je Grahovac.

Izvor: Glas srpske