XS
SM
MD
LG

"Vanzemaljac" uknjižio rezultat u stilu nadimka

Vilmoš Zavarko kraj semafora koji pokazuje 771 - foto: lična arhiva Vilmoša Zavarka

Kuglanje, pogotovo srpsko, doživljava ogromnu nepravdu i to samo zato što nije olimpijski sport. Reprezentacija koja je na poslednjih šest Svetskih prvenstava osvojila pet titula, 2009, 2011, 2015, 2017. i 2019, a 2013. su bili bronzani, u žiži je sportske javnosti samo u vreme kad osvajaju trofeje na najvećim takmičenjima, a onda se dešavanja iz kuglana gotovo i ne pominju.Tako je, gotovo, nezapaženo prošao najbolji rezultat sveta svih vremena Vilmoša Zavarka, Bečejca koji ove sezone nastupa za italijanskog prvaka Nojmarkt iz gradića Egna nedaleko od Bolcana u regionu Trentino - Južni Tirol. Srušio je 771 čunj, zbog čega ga mnogi upoređuju sa Mesiem ili Ronaldom, a ispravno je poređenje samo sa Đokovićem. Kao da se inostranim medijima ne dopada da dva svetska „numero una“ u svojim sportovima budu iz Srbije. O Novaku Đokoviću se sve zna, a da bi se dobila jasnija slika o vrednosti Vilmoša Zavarka potrebno je reći da je čitavu deceniju svetski „broj jedan“ u kuglanju. Osvojio je 39 medalja na svetskim kupovima i planetarnim prvenstvima. „Zlato“ je okačio 26 puta, 16 seniorskih, osam juniorskih i dva kadetska, sedam puta su medalje bile srebrnog sjaja, šest u seniorskoj i jedna u omladinskoj konkurenciji, a ima i šest bronzanih kolajni, pet seniorskih i jednu juniorsku. 

- Iznenadio sam sve, pa čak i samog sebe ovogodišnjeg 8. februra, iskren je Vilmoš Zavarko. Gostovali smo Paseieru, čija kuglana, objektivno, nije za rezultat od 700 čunjeva, što potvrđuje rekord od 677 iz 2008. godine. Međutim, ja sam imao dan. Istina, nekoliko dana pre tog meča na treninzima sam redovno rušio preko 700 čunjeva, a oborio sam i lični rekord srušivši 738 čunja, što je za četiri više od zvaničnog svetskog rekorda, koji drži Mađar Tamaš Kiš, s našim repezentatovcem Novobečejcem Robertom Ernješijem saigrač u Nojmarktu. Odigrao sam fantastično tri seta bacanja, a u četvrtom sam zabeležio 116 „punih“, aonda 105 u „čišćenju“. Do sada sam samo dva puta uspeo da uknjižim 220 u jednom setu, a sada 221 i ukupno 771. Fantazija.

Zvanični svetski rekorder Tamaš Kiš se silno radovao, a sutradan ujutru je ustao u 4,30 sati, jer od silnog adrenalina nije mogao da spava, i na društvenoj mreži opisao kako se osećao. Između ostalog, obratio se Viliki rečima: Ti nisi normalan! U takvoj kuglani, oboriti toliki broj čunjeva... Čast mi je da igram u istom klubu sa Tobom.

Aktuelne slike sa Apeninskog poluostrva su katastrofalne. Vilika je u poslednjem trenutku, zajedno sa devojkomTimeom, uspeo da napusti Italiju.

- Normalno smi trenirali u ponedeljak, 9. marta, a sutradan ujutru me nazvao Robert Ernješi i rekao da je saznao da će se granice zatvoriti. Za dva sata smo se spremili, seli u crveni Volvo 660 i 11. marta smo stigli kući. Samoizolacija je trajala 14 dana, ali mi nije teško pala, jer sam imao i još uvek imam posla u kući. Krečio sam sobe i postavio pločice u kupatilu na spratu, uređivao dvorište... Ma, uvek ima posla oko kuće, pogotovo kad nisam stalno tu, pojašnjava Vilika kako provodi vreme tokom vanrednih mera.

Malo se zna i da je Vilmoš Zavarko letos, posle tri godine u mađarskom Kozlogu i čitavu deceniju u slovačkom klubu Sport Železarna iz Podbrezove, potpisao petogodišnju ugovor sa italijanskim šampionom Nojmarktom. Treba znati da je naš sagovornik nedavno, 14. marta, napunio 32 godine, pa može da začudi što je klub potpisao višegodišnji ugovor sa njim. Ali, odmah treba znati da su, upravo, godine pred njim najbolje za kuglaški sport, što znači da će trofejna niska biti uvećana za nove trofeje. Računajući poslednje Svetsko ekipno prvenstvo lane u češkom gradu Rokicaniu i Svetski kup u Prerovu, Zavarko je stigao do trofejne „kote 15“. Odavno je prešao „nedodirljive“, Mađara Čanjija i Nemca Švarca, koji su dogo vladali sa 10 planetarnih titula i kao kuglaške legende dobili mesto u Kući slavnih. Sada se čeka trenutak kada će figura Vilmoša Zavarka biti postavljena u istoj kući.

- Italijanski klupski šampionat je po kvalitetu skroman, pa naš klub sa Robertom Ernješijem, Tamašom Kišom i samnom, bez obzira što samo dvojica stranaca mogu biti u ekipi, nema problema u domaćem prvenstvu. Ubedljivo smo prvi, a ostalo je još pet kola do kraja sezone i mislim da se neće ni završiti. Ali, u Ligi šampiona smo ušli u četvrtfinale i spotakli se u Splitu. Naredne sezone moramo napasti evropsko elitno takmičenje, ne krije klupske planove za narednu sezonu Vilmoš Zavarko.

A što se reprezentacije Srbije tiče, posle trofejnog het-trika, „Vili nacionale“ priželjkuje trofejni „poker“.

- Šteta što je Svetski šampionat zakazan za sredinu maja u poljskom gradu Tarnovo Podgorno otkazan, jer sam zaista u odličnoj formi bio. Sve je zbog aktuelne situacije prouzrokovano Kovidom – 19 odloženo za novembar. Valjda ćemo moje reprezentativne kolege i ja i tada biti u željenoj formi i zadržati primat u svetskom kuglanju, nikada ne napušta optimizam Vilmoša Zavrka, koji je do prve titule, pionirskog prvaka države, stigao u 14-oj godini i, evo, čitavo punoletstvo je na vrhu. Na zadovoljstvo svih, ne vidi se kraj kraj dominaciji kuglaškog „vanzemaljca“.