XS
SM
MD
LG

Da li je vrijeme da Duci poleti u teniske visine ?

Prije osam godina, tada mladi, Dušan Lajović, igrao je kvalifikacije za Ausralijan Open. Vodio je Lajović sa sa 5-0 i 40-0 tada u trećem setu protiv Viole ali je Talijan napravio preokret i prošao u drugu rundu. Od tada se mnogo toga promijenilo i sada je pred Lajovićem mnogo bitan turnir. 

Foto: ATP Tour

Dušan Lajović poznat je kao kvalitetan igrač na šljaci. O tome svjedoče i rezultati. Osvojen turnir u Umagu (jedini za sada trofej u karijeri) te finale Mastersa u Monte Karlu, kada je izgubio od Fabija Fonjinija. Međutim, Dušan je imao dosta segmenata u igri radi kojih je mogao dobro igrati i na tvrdoj podlozi, samo je bilo potrebno da to i sam shvati.

U pauzi između prošle i ove sezone, Duci je išao kod psihologa. I sam je isticao u intervjuima da su mu ti razgovori dosta pomogli. Kao da je dobio ono nešto. Kao da je dobio potrebnu dozu samopouzdanja i vjere u sebe. Kako god bilo, Duci izgleda sjajno na startu sezone.

Na ATP Kupu igrao je sjajno. Imao je četiri pobjede i dva poraza. Protiv Pera više nesrećan poraz a i protiv Bautiste je imao dobrih momenata. Mada, Španac ukupno ima 7-0 protiv Ducija sada i jednostavno mu je ušao u glavu. A kada se to desi, teško je igrati iz Ducijeve perspektive.

No, njegove partije protiv Hačanova i Ožije Aliasima su bile zaista impresivne. Bile su odlične i protiv Herisa i Đarija ali ipak su Hačanov i Ožije, mnogo ozbiljniji ispit. Sijevali su bekhendi vineri, sijevali su forhend vineri i cijela igra Ducija bila je impresivna. Hačanov forhend je izuzetno jak udarac a Duci je protiv njega imao prosječno veću brzinu svojih forhend udaraca nego mladi Rus. Impresivno zar ne ? I zaista jeste.

Impresivno kao i sam stil Ducijeve igre. Agresivnost do maksimuma pa i po cijenu neke greške. Radio je Jungov test (ukratko test o tome koje je zanimanje idealno za vas). Test je pokazao da je Ducijevo idealno zanimanje arhitetka. Može se povući paralela sa tim zanimanjem i tenisom. Duci je gradio poene poput pravog arhitekte. Igrao je pametno, sjajno čitao igru rivala i stanje na terenu a ono najvažnije, igrao je hrabro i bez da mu zadrhti ruka.

Jedina mana za tvrdu podlogu može biti to što su mu servisi izuzetno spori. Često i prvi servis bude ispod 150km/h što je zaista sporo. Mada, Ducijevi i takvi servisi su mnogo nezgodni. Ima dosta nezgodne kik servise a i sjajno pogađa uglove (često bitnije od same brzine servisa).

Igrama na ATP Kupu Duci je napredovao do 27. mjesta na ATP listi. U narednih mjesec dana ne brani mnogo bodova i čak ni TOP20 ne djeluje daleko. Recimo, na Australiji bi mogao napraviti sjajan plus. 

U prvom kolu igra protiv Edmunda. Britanac jeste neugodan teniser. Solidan server ali neko kome više odgovara šljaka nego tvrda podloga (kao i Duciju). No, prepun samopouzdanja Duci bi trebao dobiti ovaj meč uz eventualno izgubljen set. U drugom kolu ošao bi na pobjednika meča Polmans - Kukuškin. Jeste iskusni Kukuškin dobar server i neugodan igrač ali ni ovde Duci ne bi bio autsajder. U eventualnom trećem kolu išao bo na Švarcmana, koji je kao i Duci bolji na šljaci nego na tvrdoj podlozi. Svi ti protivnici su itekako savladivi a ako bi ih savladao, Duci bi u osmini finala igrao protiv Novaka Đokovića. Tu prepreku bi teško prošao ali bi i sa osminom finala, koja je dostižna, napredovao bar koju poziciju.

Generalno Duci ne brani do šljake previše bodova i trebao bi to iskoristiti. Trebao bi igrati sa mnogo samopouzdanja a samim tim bi trebao i biti dobar. Vrlo je važno kakav će biti do šljake jer na prvom turniru na šljaci, brani 640 bodova (finale Monte Karla). Zato je bitno da Duci osvoji dosta bodova do tada pa da ne izgubi previše ukoliko ne odbrani te bodove.

Ostali rezultati na šljaci su itekako odbranjivi. Mogao bi možda napraviti iskorak i na Rolan Garosu. Trava hoće biti problem jer tu nema dovoljno iskustva ali nadamo se da će i tu biti bolji. Nakon Vimbldona, Duci faktički brani finaleUmaga i to je najznačajnije što brani.

Sve u svemu raduje nas da vidimo ovakvog Dušana. Pred njim je jako bitna ali i duga sezona. Nadamo se da će sezona imati srećan kraj a to bi bio plasman u TOP20 na kraju sezone. A zašto ne i više od toga ? Uz Dušana sa ATP Kupa, sve je moguće....