XS
SM
MD
LG

Laureati Ana Reka Komaromi i Marko Erdeljan

Najuspešniji sportisti bečejske opštine karatistkinja Ana Reka Komaromi i kuglaš Marko Erdeljan - foto: V. Jankov

Sudeći po osvojenim priznanjima u tradicionalnoj manifestaciji Saveza sportova opštine Bečej – Izbor sportiste godine, u najvećoj potiskoj opštini najuspešniji sport u 2019. godini bio je karate!? Jer, od ukupno 50priznanja u oblasti sporta, članovima Karate klub Bečej i Karate klub Bačko Petrovo Selo pripalo je, čak, 13! Doda li se svemu da je prisutne u ime lokalne samouprave prigodnim rečima pozdravio član Opštinskog veća ekskaratista Miomir Jelenić, onda pomenuta konstatacija nije daleko od istine, mada su, primera radi, vaterpolo, kuglanje, odbojka, fudbal ili futsal, zahvaljujući njihovim stepenima takmičenja, proneli ime Bečeja širom zemlje. Ali, šta to vredi, kad sportski radnici u tim klubovima nisu bili aktivni i nisu predlagali svoje članove, a članovi Komisije za izbor sportista, mada to imaju pravo, nisu našli za shodno da sami predlože istaknute pojedince i ekipe iz pomenutih sportova. Bilo kako bilo, sportski laureati bečejske opštine su karatistkinja Bečeja Ana Reka Komaromi i kuglaš Vojvodine iz Bačkog Gradišta Marko Erdeljan. Sudeći po aplauzima koji su ih ispratili do primanja pehara iz ruku predsednik SSOB Dejana Kapriša, zasluženo. Uostalom, Ana Reka Komaromi se, između ostalog, okitila titulom prvaka Evrope uzrasta 14 i 15 godina u španskom gradu Kadizu, a Marko Erdeljan je osvojio titulu svetskog prvaka u paru na kadetskom planetarnom prvenstvu u Češkoj.

Ali, uvek ima neko ali! Ana Reka Komaromi je do laskavog epiteta u Kadizu stigla kao članica reprezentacije Mađarske!? A, presudno u osvajanju laskavog priznanja u svom gradu je bila, upravo, kontinentalna titula. Logično se postavlja pitanje, kako može da se postane najuspešniji sportista Bečeja, kao član reprezentacije Mađarske? I tu se ne završava priča. Mlada Ana Reka Komaromi po dobijanju priznanja nije znala da odgovara na novinarska pitanja na srpskom, jer ga, kako sama kaže, ne zna. Nastavak priče je da je njenom tati Atili Komaromi pripalo priznanje kao najuspešnijem treneru, verovatno je tome doprinela titula Ana Reke s mađarskom reprezentacijom, a niko se nije zapitao kako je on prećutao činjenicu da je ona branila boje mađarske, a ne srpske reprezentacije. U svakom slučaju, Ana Reka Komaromi zaslužuje da se, kao član Karate kluba Bečej, nađe u konkurenciji uspešnih sportista opštine Bečej, ali ne i da joj se vrednuju rezutati koje je postigla braneći boje Mađarske. Uostalom, Bečej ima slučaj da se već čitavu deceniju „numero uno“ svetskog kuglanja Vilmoš Zavarko ne nalazi u konkurenciji za najboljeg sportistu rodnog grada, mada brani boje reprezentacije Srbije, jer nastupa za inostrani klub.

No, ostavimo tu stranu „sa senkom“ atraktivne manifestacije i okrenimo se onoj lepšoj strani.

- Ove godine smo vrednovali, pored rezultata sportista i sportskih klubova, školski sport i sport u okviru Radničko-sportskih igara. Dodelili smoi dva posebna priznanja. Kajak kanu klub Bečej dobio je plaketu povodom jubileja, sedam decenija postojanja i uspešnog rada, a posthumno je dodeljena plaketa za životno delo dopisniku „Sportskog žurnala“ Lajošu Berti, rekao nam je predsednik Saveza sportova opštine Bečej Dejan Kapriš.

Evo imena najuspešnijih u svim kategorijama. U školskom sportu kod osnovaca najuspešnija je OŠ „Zdravko Gložanski“, a kod srednjiškolaca Gimnazija. U konkurenciji radnilkog sporta i rekreacije, u pojedinačnoj konkurenciji priznanje je pripalo Stani Baćinski, koja je osvojila dva zlata, pojedinačno i u paru sa bratom Mirkom Grabežom, u pikadu na minuloj 12. SORV u Bečeju i Novom Bečeju, a da je to ispravna odluka potvrđuje podatak da je ona izabrana i za najuspešniju sportistkinju čitave Radničke olimpijade. U ekipnoj konkurenciji ove kategorije kod dama je najuspešnijija reprezentacija opštine u stonom tenisu, a kod muškaraca reprezentacija opštine u lošarci.

Kad su sportisti u pitanju, priznanja su deljena po uzrastu. Kod mlađih pionirki najuspešnija je plivačica Reka Varga, odnosno njen vršnjak kajakaš Zalan Sirbik. Laureati u konkurenciji pionira su: karatistkinja Katarina Kiš i plivač Stefan Nićin, kadeta karatistkinja Ana Reka Komaromi i kajajaš Marko Mišković, juniora kik bokserka Milica Stojšić i kuglaš Marko Erdeljan i seniora sportska plesačica Aleksandra Radić  i olimpijac u kajaku Maro Tomićević.

U konkurenciji trenera prvi je Atila Komaromi iz Karate kluba Bečej, kod sportskih radnika laureat je Milorad Rakić iz RSI. U kategoriji ekipa, prvo mesto pripalo je ženskom kata timu Karate kluba Bečej, a u kategoriji sportskih organizacija najvrednije priznanje pripalo je Džudo klubu Mladost iz Bečeja.