XS
SM
MD
LG

FK Kabel dobija moderan stadion (FOTO)

Foto: FK Kabel

FK Kabel iz Novog Sada objavio projekat rekonstrukcije svog sportskog kompleksa - u planu moderan fudbalski stadion sa 2.500 mesta, pomoćni teren sa veštačkom travom, sportska hala za futsal, fudbalska akademija sa internatom, upravna zgrada.

U okviru projekta izgradnje i rekonstrukcije sportskih objekata u Srbiji, na radost svih ljubitelja fudbalske igre još jedan novi moderan stadion trebalo bi da bude izgrađen u Novom Sadu narednih godina. FK Kabel izradio je idejno rešenje obnove i rekonstrukcije svog sportskog igrališta u novosadskom naselju Liman i predstavio projekat izgradnje modernog sportskog zdanja u skladu sa UEFA standardima.

Moderan sportski kompleks sa fudbalskom akademijom

Lokacija planirana za izgradnju fudbalskog stadiona je u sklopu postojećeg sportsko-rekreativnog kompleksa kluba koja se nalazi neposredno uz Dunav, u novosadskom naselju Liman 2.

Kompleks fudbalskog stadiona će biti sačinjen iz tri dela. Centralni deo kompleksa čini će glavni teren sa tri natkrivene tribine, ukupnog kapaciteta 2.500 sedećih mesta (UEFA kategorija 2), sa refelektorima za odigravanje utakmica u večernjim terminima i terenom sa modernin zalivnim sistemom sa drenažom i grejanjem.

Projekat glavne tribine centralnog terena, uz ulicu Bulevar despota Stefana, imaće kapacitet 1.000 sedećih mesta i imaće prostranu svečanu ložu kao i sve druge neophodne tehničke sadržaje (prostorije za medije, za VAR sistem, kontrolnu sobu, sanitarni prostor, vertikalne komunikacije) i zadržaće funkciju sadašnjeg ugostiteljskog objekta sa pogledom na teren, koji na tom mestu radi već decenijama. U okviru tribine omogućen je pristup službenim licima i VIP posetiocima kao i ulaz za hitne službe - navodi se u idejnom rešenju koje je izradio "RMT Studio", mladi novosadski tim studenata 4. godine arhitekture (Marko Mihajlović, Ilija Lazić, Stefan Pejić).

U okviru najmanje tribine kapaciteta 500 mesta, na nivou prizemlja predvidjen je prostor sa pratećim poslovnim ili komercijalnim sadržajima, u funkciji sportskog objekta.

U okviru posebne celine, spratnog objekta, koji razdvaja glavni i pomoćni teren, planirani su sadržaji za potrebe rada kako prvog tima i omladinske škole tako i uprave kluba. U prizemlju su predviđene moderne svlačionice, prostorije za masažu, toaleti i tuševi, medicinski blok, ekonomat, prateći sanitarni i tehnički prostori, a na spratu upravna zgrada sa kancelarijama i salama za sastanke, navodi se u saopštenju kluba.

Jedan od najbitnijih benefita ovog projekata je i izgradnja fudbalske akademije kluba sa internatom, takođe u gornjem nivou ovog objekta, koji će imati sve neophodne sadržaje (apartmane, učionice, biblioteku, tehničke prostorije) koji će omogućiti dalji razvoj omladinske škole koja sada broji 200 dece svih uzrasta.

Drugi deo kompleksa činiće prostor pomoćnog terena sa podlogom od veštačke trave, u skladu sa zahtevima UEFA. Planirano je i noćno osvetljenje na šest stuba koja su locirana pored uglova terena.

Na kraju, treći deo čini će sportska hala za futsal, sa pratećim sadržajima u njenoj funkciji (svlačionce, teretana, fitnes centar), koja će toplom vezom biti spojena sa ostatkom kompleksa, upravnom zgradom i glavnim stadionom.

Sa Gradom Novim Sadom udruženo do realizacije

Nastojanjima rukovodstva Novog Sada da se ovaj deo grada uz Dunav uredi i privede nameni razvojnim projektima (kao što su obnova i izgradnja "Kineske četvrti", Limanskog parka, novog studenstkog doma, budući rezidencijalni kompleksi uz Dunav) pridružuje se i predstavljeni kompleks FK Kabela.

- Ono što nam predstoji u narednom periodu je pre svega rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu kompleksa u saradnji sa Gradom Novi Sadom, zatim izmena regulacionog plana koji će omogućiti izgradnju predviđenih sadržaja, potom izrada projektne dokumentacije i na kraju sama obnova i rekonstrukcije sportskog kompleksa. Limani 1, 2, 3 i 4 odavno zaslužuju da dobiju jedan moderan sportski objekat - ističe Miloš Nikačev, predsednik Upravnog odbora FK Kabel.  

Izmeštanje dela kompleksa "Mostogradnje" iz kruga stadiona jedan je od glavnih preduslova realizacije ovog projekta da bi se sadašnji pomoćni teren mogao pomeriti i time ispraviti regulaciona linija ulice ispred stadiona, koja je nedavnom rekonstrukcijom ulice samo privremeno uređena zbog velike želje gradskih vlasti da se očuva pomoćni teren kao baza za rad mlađih sekcija kluba.

Sa novim stadionom u Super ligu 2021. godine

FK Kabel kao klub sa jednom od najdužih fudbalskih tradicija na ovom prostoru, osnovan davne 1932. godine, ove sezone pruža odlične igre u Prvoj ligi Srbije (drugi rang takmičenja) s lepim izgledima da se umeša u borbu za elitu i da četvrtu godinu zaredom izbori plasman u viši rang takmičenja.

- Očekujemo da sve procedure oko izgradnje stadiona mogu biti gotove do početka fudbalske sezone 2021/22. godine i da tako naš klub zaigra u Super ligi na modernom kompleksu kakav je svojim rezultatima poslednjih godina i više nego zaslužio - ističe prvi čovek novosadskog kluba crveno-crnih, popularnih Kojota sa Limana.

S obzirom da je FK Kabel sve svoje ovosezonske utakmice odigrao u "gostima" zbog neispunjavanja tehničkih preduslova sadašnjeg igrališta kod Štranda za igranje u Prvoj ligi, izgradnjom ovog modernog kompleksa namenjenog isključivo fudbalu ispunjavaće se svi standardi za odigravanje mečeva. 

- Ambicija kluba je da se izbori za mesto koje vodi u elitu, pa je stoga potrebno kompletnu stadionsku infrastrukturu podići na adekvatan nivo - objašnjava Nikačev.

Izgradnjom ovog kompleksa otvara se mogućnost daljeg razvoja fudbala u Novom Sadu i našoj zemlji, kako osnivanjem novih sekcija tako i afirmacijom i razvojem ženskog fudbala sa predlogom da ovaj stadion u budućnosti bude domaćin ženskoj reprezentaciji u fudbalu.

- Iznećemo predlog nadležnima da i FK Vojvodina igra svoje domaće superligaške utakmice na ovom stadionu dok čeka izgradnju svog budućeg fudbalskog hrama - novog "Karađorđa" i tako na radost svih ljubitelja fudbala u Novom Sadu ostane u svom gradu - kaže Nikačev.

Klub planira da u zajedničkoj saradnji sa Gradom Novim Sadom, pokrajinskom administracijom, republičkim organima i Fubalskim savezom Srbije, kroz UEFA program "HatTrick" (koja je nedavno najavila pomoć izgradnji stadiona u Srbiji) zatvori finansijsku konstrukciju za realizaciju ovog projekta.

Ako Republika Srbija narednih godina dobije organizaciju dela Evropskog ili Svetskog prvenstva u fudbalu ovaj moderan kompleks moći će i da služi kao pripremna baza za timove nacionalnih reprezentacija koje budu učestvovale.

 

 


30 .kolo Prva liga Srbije
Smederevo 1924 1 : 2 Trayal
OFK Žarkovo 2 : 1 Kolubara
Zlatibor 3 : 0 Budućnost
Sinđelić 0 : 5 RFK Grafičar
Metalac 2 : 0 Novi Pazar
Radnički 1923 1 : 0 Zemun
OFK Bačka 3 : 0 Radnički (P)
Dinamo 1 : 0 Kabel
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zlatibor 30 14 12 4 54
2 RFK Grafičar 30 16 6 8 54
3 OFK Bačka 30 16 5 9 53
4 Metalac 30 16 5 9 53
5 Kolubara 30 13 8 9 47
6 Radnički (P) 30 12 7 11 43
7 Kabel (-10) 30 14 10 6 42
8 Radnički 1923 30 11 9 10 42
9 OFK Žarkovo 30 10 10 10 40
10 Novi Pazar 30 11 7 12 40
11 Dinamo 30 10 7 13 37
12 Zemun 30 8 9 13 33
13 Trayal 30 7 10 13 31
14 Sinđelić 30 6 7 17 25
15 Budućnost 30 5 7 18 22
16 Smederevo 1924 (-10) 30 9 5 16 22