XS
SM
MD
LG

Selektorka vaterpolistkinja Dragana Ivković o predstojećem EP

Provere po meri – sparing sa mađarskom ekipom Senteš - foto: V. Jankov

Naše najbolje vaterpolistkinje vredno rade u staroj bazi kraj Tise. Nije savezni trener Dragana Ivković bez razloga izabrala Bečej za početak priprema pred Evropski šampionat, koji će se od 12. do 26. januara održati u Budimpešti.

- Imamo sve potrebno, od smeštaja i ishrane do uslove za rad i sparing, u Bečeju. Uz to, Bečej je mali grad i devojkama je sve na dohvat ruke. Mnogo nam znači i mir u kojem možemo nesmetano da realizujemo zacrtani program, pojašnjava Dragana Ivković zašto se stratovalo u gradu kraj Tise. 

U ovom trenutku se radi sa širim spiskom igračica na čijem imenu se nalazi 28 devojaka, od kojih su Jelena Vuković i Nada Mandić, zbog obaveza igranja finala italijanskog kupa, oslobođene rada u prvoj fazi. Njihov dolazak je planiran za 10. . decembar, kad bi trebalo da se objavi skraćeni spisak od 18 kandidatkinja za sastav koji će braniti boje Srbije na kontinentalnom prvenstvu.

Biće to treće uzastopno igranje dama Srbije na prestižnom takmičenju. Žreb nije bio naklonjen našim devojkama, jer će biti u grupi sa Grčkom, Mađarskom, Rusijom, Slovačkom i Hrvatskom. Razumljovo je pitanje selektorki naših dama šta se očekuje u tako jakoj grupi.

- Moramo biti realni i što smo realniji, to ćemo brže napredovati, konstatuje Dragana Ivković. Ne krijemo da nam je cilj prolazak iz grupe, a iste, ako ne i veće, ambicije imaju i igračice Slovačke i Hrvatske. One su nam rivalke i ostvarenju želje, dok u utakmicama sa Grkinjama, Mađaricama i Ruskinjama moramo igrati maksimalno odgovorno, kako bismo videli gde smo i u hodu ispravimo uočene mane. Najbitnije je da budemo prave u trećoj utakmici protiv Hrvatske i četvrtoj sa Slovakinjama. Plasmanom u četvrtfinale ostvarile bismo primarni cilj.

Posle rada u bazenu pod krovom „hrama sportova“ kraj Tise, Stručni štab i odabranih 18 devojaka odlaze u Budimpeštu, gde će sparingovati sa BVŠC-om i Ferencvarošem, a onda će jugoistočno o mađarske prestonice u Senteš, s čijim istoimenim klubom imaju dobre odnose i već su međusobno sparingovale ovde u Bečeju. Zatim sledi gostovanje u Grčkoj, gde će im sparing partner biti Etnikos i igraće na tamošnjem turiru. Poslednje decembarske dane, kao i prve, provešće u Bečeju sparingujući sa Nemicama. Posle trodnevne pauze za Novogodišnji praznik, u Zrenjaninu će VSS organizovati turnir na kom će, uz naše dame, učestvovati selekcije Izraela, Nemačke i Slovačke. Posle te „generalke“, putuje se u Budimpeštu na Evropski šampionat.