XS
SM
MD
LG

VAR u srpskom fudbalu: Za jedne spas, za druge ubijanje duše fudbala

VAR već standardan u najjačim ligama: foto: SounderBruce, commons.wikimedia.org (crop)VAR već standardan u najjačim ligama: foto: SounderBruce, commons.wikimedia.org (crop)

    Vest da je Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije odlučio da uvede VAR tehnologiju na superligaškim mečevima dočekana je sa odobravanjem dvojice trenera timova sa juga Srbije Milorada Kosanovića i Nenada Vanića jer smatraju da će to "biti spas za srpski fudbal". Sportski novinar Nebojša Petrović, sa druge strane, kaže da će VAR ubiti "dušu fudbalu".

    Video-tehnologija, koja je već "zaživela" u pet najjačih liga sveta i Ligi šampiona, dok će od proleća biti prisutna i u Ligi Evrope, na ulaznim vratima je srpske Superlige. Elitni rang, koji je često bio u centru pažnje zbog spornih situacija, (ne)postojećih penala ili faulova, mogao bi da dobije proveru bez koje su svetski odbojkaški i teniski mečevi nemogući.

    U ponedeljak je Izvršni odbor FSS-a doneo formalnu odluku o uvođenju VAR tehnologije na terenima Superlige.

    Komisija naše fudbalske organizacije na čelu sa Milanom Karadžićem u najbržem mogućem roku posetiće UEFA i FIFA kako bi dobila smernice oko sprovođenja video-tehnologije koja bi u značajnoj meri pomogla sudijama da lakše i efikasnije dele pravdu na utakmicama našeg elitnog ranga - piše u saopštenju FSS-a.

    Video-provera naišla je na odboravanje dvojice trenera ekipa sa juga Srbije, niškog Radničkog i surduličkog Radnika. Da će VAR poboljšati fudbal i u Srbiji i svetu, veruje šef stručnog štaba "Reala sa Nišave" Milorad Kosanović.

    Čim je VAR nešto uvedeno u zemljama sa najjačim ligama, to znači da su ljudi dobro razmislili i uvideli koje će prednosti doneti. Neću reći da se eliminišu sve mogućnosti, ali smanjuju se da se neregularno dolazi do nekih rezultata. U ovoj eri kladionica i svega što nas okružuje, msilim da je to spas za fudbal. Grešaka će i dalje biti, ali mislim da će biti minimalne - kaže Kosanović.

    Da bi uvođenje VAR-a smanjilo tenzije van terena i greške, smatra strateg surduličkog Radnika Nenad Vanić.

    Nadam se da će uticati da se smire strasti i da se krene da se priča o fudbalskim stvarima, a ne o spornim detaljima i greškama. Mislim da će VAR isključivo doprineti ambijentu u tom pravcu. Prekidi se dešavaju oko povreda, pa ne bi mnogo usporilo igru. Već je uvedeno u jakim ligama, a čim se razmišlja da se uvede, verujem da je neophodno. Greške su normalne, a da ne bude bilo da li ima ili nema namere, biće prilika da se proveri - kaže Vanić.

    Dugogodišnji fudbalski novinar SOS kanala i saradnik mnogih medija Nebojša Petrović uvek je, kako kaže, bio protiv VAR-a.

    Uvek sam bio protiv toga zato što ubija dušu fudbala. Fudbal nije američki fudbal, bejzbol ili ragbi da dolazi do tog zaustavljanja na svakih 10 minuta. Ako sudija želi da ošteti neku ekipu, tu ni VAR neće pomoći jer on neće otići i pogledati video-snimak. Kao što je bio slučaj u Kalinjingradu na utakmici Srbija - Švajcarska kada Nemac Feliks Brih nije poslušao savet sudija iz VAR sobe i nije otišao da pogleda držanje Mitrovića od strane dva igrača Švajcarske.

    Najglasniji o uveđenju VAR- u domaće takmičenje već par godina su predstavnici Fudbalskog kluba Partizan, a nekoliko puta je video-tehnologija bila tema na sednicama Zajednice Superlige. Da li bi VAR doneo poboljšanje srpskom fudbalu koji se trenutno više povezuje uz nameštanje utakmica, sviranje ili nedosuđivanje penala, ofsajda, faulova ili kartona, ostaje da se vidi kada kontrolne sobe budu deo srpske fudbalske scene.


    Javor Matis 5 : 0 Inđija
    Vojvodina 1 : 0 Partizan
    Čukarički 3 : 1 Mačva
    Spartak ŽK 0 : 2 Napredak
    Mladost 2 : 0 Rad
    Voždovac 1 : 1 Radnik
    Radnički (N) 3 : 1 TSC
    Crvena zvezda 2 : 1 Proleter
    Konačna tabela
    Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
    1 Crvena zvezda 30 25 3 2 78
    2 Partizan 30 20 4 6 64
    3 Vojvodina 30 19 5 6 62
    4 TSC 30 17 8 5 59
    5 Radnički (N) 30 16 4 10 52
    6 Čukarički 30 15 6 9 51
    7 Spartak ŽK 30 14 4 12 46
    8 Voždovac 30 13 6 11 45
    9 Mladost 30 13 4 13 43
    10 Napredak 30 9 6 15 33
    11 Radnik 30 8 7 15 31
    12 Proleter 30 7 9 14 30
    13 Javor Matis 30 6 10 14 28
    14 Inđija 30 7 4 19 25
    15 Rad 30 4 3 23 15
    16 Mačva 30 2 7 21 13