XS
SM
MD
LG

U Pazaru nema pazara

Darko Tešović - foto: lična arhiva

Trenerski posao je, bez sumnje, najstresniji ne samo u fudbalu, nego u svakom ekipnom sprtu. Rezultati su neizostavno uvek merilo rada i vrednosti. Kada  klupski moćnici procene da rezultati nisu u skladu njihovim ambicijama, treneru preostaju dve mogućnosti: ili će spakovati i sam otići, ili će dobioti otkaz. Zašto se, pitamo se,  nikad ne podeli odgovornost između trenera i igrača, direktnih izvršioca  na terenu. U tom trenutku, trener je samo  pojedinac koji ne može da uklopi sistem igre, ili ga taj isti sistem proguta i dovede u zabludu. Na kraju lakše je da se jedan čovek skloni, nego nekoliko igrača koji iza sebe imaju čvrste ugovore. Gore navedena razmišljanja mogao sam podeliti sa bilo kojim trenerom, dobio bih indetičan ili sličan odgovor. Razgovarao sam sa Darkom

Tešovićem, od pre mesec dana trenerom Novog Pazara. 

- Trener je spreman na sve nedaće i za mene je bio svojevrsni izazov poziv rukovodstava prvoligaša iz Novog Pazara – reči su Tešovića na novom zadatku. - Sticajem okolnosti Pazarci su se spremali za nastup u Srpskoj ligi, i u poslednjem trenutku su doznali da ostaju prvoligaši.  Tešović nije želeo da ulazi u detalje razlaza između njegovog prethodnika Slavka Matića i kluba. Sa novim šefom stručnog štaba  Novi Pazar je zabeležio po dve pobede i dva "remija" i sačuvao oreol nepobedivosti na domaćem terenu i najpouzdanije odbrane u ligi. U međuvremenu strategija kluba je modifikovana, i ambicijesu, shodno rezultatima, porasle. -  Ubrzani ritam igranja sigurno ne odgovara ni treneru, niti igračima. Bez pravog treninga, sve se svodi na okrepljenje, imptrvizaciju trennga i sl. Utakmicom sa Metalcem i Radničkim iz Kragujevca završavamo jesenju polusezonu i ulazimo  u normalan ritam rada - objašnjava naš sagovornik.  

U odnosu na svog prethodnika, Tešović je dao šansu gotovo svim letošnjim  pojačanjima Alivodiću, Bubalu, Miliću, Vušljaninu i ekipu izmiksovao sa mladim snagama, predvođeinim talentovanim Islamovićem, Rubežićem, Delimeđacem...

- Pobornik sam kreativnog pristupa igri,  sa dosta razmene lopte između igrača i što brzim prenošenjem težišta igre  na protivničku polovinu. Naravno, sve to zavisi od profila igrača koje imam na raspolaganju. U zavisnosti od protivnika odlučujem se za taktiku, ali u principu mala su to odstupanja, da ne bih igrače dovodio u zabludu – stručno nam objašnjava svoje zamisli Tešović.

 -Mnogi treneri sa kojima sam razgovarao kao najveći problem ističu realizaciju . –  U principu se nikada ne žalim na realizaciju. Nemoguće je svaku šansu pretvoriti u gol. Na primer u Vranju smo imali sigurno pet takozvanih zicera, koje nismo pretvorili u gol. Jednostavno igrač u tom trenutku nije bio spreman ili nije imao svoj dan...

Sutra u Novi Pazar dolazi bivši prvoligaš Bačka iz Bačke Palanke. - Bačku, veli, ne poznajem. Poznato mi je da su promenili gotovo kompletan tim i trenera. Gledajući statistiku, bolje igraju na strani nego kod kuće, gde retko pobeđuju. Spremamo se za Bačku kao i za svakog protivnika i cilj je da sačuvamo oreol uspešnosti kod kuće i osvojimo tri nova boda. Fudbal je ovde u Novom Pazaru ponovo u modi i navijači se u sve većem broju vraćaju na stadion. U proseku nas prati oko 3. 000 gledalaca, što je zavidan broj i za većinu superligaša – upoznaje nas sa atmosferom na stadionu.

Posle vanrednog kola sledi  u nedelju gostovanje  u Kragujevcu. –  U Radničkom sam proveo četiri meseca i poznajem dosta igrača. Uprava je ažurna i stvorili su zavidne uslove za rad, imaju odličan teren. Nadam se da će utakmica proteći u fer i korektnoj atmosferi –  izneo je svoja očekivanja naš sagovornik.

Igračka i trenerska karijera Darka Tešovića je vezana za Partizan, gde se afirmisao  kao igrač i stručnjak. Počeo je u mlađim kategorijama crno-belih sa devet godina. Prvi profesionalni ugovor potpisao je 1988. godine, stažirao u Radničkom sa Novog Beograda i narednih šest godina bio standardan prvotimac. Za to vreme klub je osvojio četiri titule i dva kupa. Odigrao je 325 utakmica i postigao 75 golova, što je zavidna brojka za jednog veznog igrača. Odlazi  u grčki Etnikos Asteras, gde je proveo tri godine, sledi povratak u zemlju i nastup za Banatski Dvor, gde je 2004. završio dugu igračku karijeru.  

Trenersku karijeru počeo je u Radničkom sa Novog Beograda. Punih osam godina je radio u omladinskoj školi crno-belih i odškolovao generaciju igrača rođenu 1998. godine. Pomenimo predvodnike generacije koji se afirmišu u našim i stranim klubovima: Nišić (Voždovac), Zlatković (Majorka), Birmančević (Čukarički), Čermelj, Ilić i Dukić nastupaju za superligaša Mačvu... Pre tri godine pridružio se Vladanu Milojeviću u grčkom Panioniosu, sa kojim su izborili izlazak u Evropu. Po povratku  je preuzeo Radnički iz Nove  Pazove, sledi imenjak iz Kragujevca i  superligaš Mačva iz Šapca.


30 .kolo Prva liga Srbije
Smederevo 1924 1 : 2 Trayal
OFK Žarkovo 2 : 1 Kolubara
Zlatibor 3 : 0 Budućnost
Sinđelić 0 : 5 RFK Grafičar
Metalac 2 : 0 Novi Pazar
Radnički 1923 1 : 0 Zemun
OFK Bačka 3 : 0 Radnički (P)
Dinamo 1 : 0 Kabel
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zlatibor 30 14 12 4 54
2 RFK Grafičar 30 16 6 8 54
3 OFK Bačka 30 16 5 9 53
4 Metalac 30 16 5 9 53
5 Kolubara 30 13 8 9 47
6 Radnički (P) 30 12 7 11 43
7 Kabel (-10) 30 14 10 6 42
8 Radnički 1923 30 11 9 10 42
9 OFK Žarkovo 30 10 10 10 40
10 Novi Pazar 30 11 7 12 40
11 Dinamo 30 10 7 13 37
12 Zemun 30 8 9 13 33
13 Trayal 30 7 10 13 31
14 Sinđelić 30 6 7 17 25
15 Budućnost 30 5 7 18 22
16 Smederevo 1924 (-10) 30 9 5 16 22