XS
SM
MD
LG

Najava Evrolige (4)

Foto: Evroliga

Sa predstavljanjem ekipa u ovogodišnjoj sezoni Evrolige, došli smo do polovine. Danas predstavljamo nove tri ekipe.

BASKONIJA

Ekipa iz Vitorije dosta je promijenila ekipu u odnosu na prošlu sezonu. Ponovo su dobri iako su izgubili neke bitne igrače poput Poarijea, Fotmana, Uertasa.

Velimir Perasović ostao je trener Baskonije. U vanjskoj liniji ostali su Vildoza i Grejndžer na pleju. Vildozi Peras dosta vjeruje i prošle sezone je imao sjajnih partija. Sada se očekuju još bolja izdanja. Grejndžer se mučio sa povredama prošle sezone ali ima u njemu još života sigurno. Iskusni bek Met Džening i dalje je tu. Odličan šuter i kad uđe u zonu, ne može ga se zaustaviti. Na krilu su ostal Šilds i Garino. Šilds je bio dosta konstantan tokom prošle sezone i bio je jedno od ugodnih iznenađenja. 

Garino je igrač zadatka. Odradi posao u odbrani a u napadu može trojkama donijeti dobre stvari, naravno kad je u ritmu. Pod košem su ostali kapiten Toko Šengelija i Ilamne Diop. Šengelija je imao tešku povredu prošle sezone i ta povreda je dosta usporila cijelu sezonu Baskonije. Ilmane Diop je igrač koji igra od sjaja do očaja ali Peras mu vjeruje i dugo je dio sistema u Baskoniji.

Baskonija je dovela nekoliko igrača. Stigao je u vanjskoj liniji Pieria Henri, koji je igrao dobro prošle sezone u Uniksu. Stigao je i ''Divčev'' Nik Stauskas. Stauskas se nije pokazao u NBA ligi ali možda pronađe ritam u Baskoniji. Ne bi to bio prvi slučaj da neko iz NBA dođe i proigra u Vitoriji. Pod košem su se dosta pojačali. Stigao je Majkl Erik iz Darušaake, koji je bio jedan od boljih centara u EL prošle sezone. Stigao je i Ačile Polonara, koji iza sebe ima dobre igre u Palakanestru. U rosteru je i Jusufa Fol. Talentovani centar bio je pozajmljen prošle sezone u Strazburu a brat mu je Tako Fol koji je nevjerovatna atleta.

Sve u svemu, Baskonija ima tim kakav Peras voli. Dobro popunjeni na svim pozicijama, dosta igrača zadatka i nema nekih divljaka u ekipi. Nisu u prvom redu favorita za ulazak u TOP8 ali niko ih ne smije otpisati.

ASVEL

Bombastične najave za povratnika u Evroligu. Budžet 10-15 miliona i napad na F4 u prvoj sezoni. Na kraju, tim u vlasništvu Tonija Parkera i Nikole Batuma, nije ni blizu tome napravio ekipu. 

Okupili su neke iskusne igrače iz Francuske a ima i zanimljivih mladih talenata. Na pleju je veoma mladi i talentovani Teo Maledon. Momak je 2001. godište i očekuje se da bude ponajbolji mladi igrač u Evroligi. Pored njega tu je i iskusni Antoan Dio, koji je stigao iz Valensije. Na beku je stigao i iskusni Džordan Tejlor. Tejlor je iskusan igrač koji je najbolje partije pružao u ekipi Albe iz Berlina, gdje je proveo tri sezone. 

Krilo im je popunjeno iskusnim igračima. Tu je starosjedilac Šarl Kaudi a stigao je i Edvin Džekson. Džekson je svoje možda i najbolje partije pružao u prvom mandati u Asvelu. Kasnije se nikako nije uspijevao dokazati na ozbiljnom nivou. Sada ćemo vidjeti kako će izgledati na nivou EL. Pod košem imaju iskustva ali i talenta. Dejvid Lajti je i dalje tu. Njemu je ovo treća sezona u Asvelu i dobro poznaje sistem. Amin Nua je veoma talentovan igrač na poziciji krilnog centra i mogao bi biti dobar na ozbiljnom nivou. Na centru su doveli Adriana Pejna koji nikad nije ispunio svoj puni potencijal. Probao je i u Pau ali jednostavno je glava problem.

Zvezdan Mitrović je trener drugu sezonu zaredom. Tim ima kvaliteta ali realno Asvel ne može mnogo. Ako dobace do dvocifrenog broja pobjeda, to će biti uspjeh za ovakav tim Asvela.

MAKABI TEL AVIV

Makabi je ponovo dosta uložio u svoj tim. Ponovo je tu dosta Amerikanaca i vidjećemo može li se ''Ponos Izralea'' konačno uključiti u borbu za vrh.

Janis Seropulos ostao je trener Makabija. Skoti Vilbekin ostao je na poziciji plejmekera. Mučio se sa povredom prošle sezone kao i na Mundobasketu ali je neosporan njegov kvalitet. Pogotovo se svi sjećamo kako je bukvalno sam donio titulu Darušafaki u Evrokupu. Tu je i Dibartolomio koji je imao dobrih momenata prošle sezone. Tu su i mladi i talentovani Zusman i Avdija. Od Avdije se već sada očekuje dosta i sigurno da će imati i prostora više. Pod košem je jedino ostao Tarik Belk. On je veoma fizički jak i protekle sezone imao je sjajnih partija, gdje je bio dominantan na oba kraja parketa.

Pojačanja je bilo dosta. Na pleju je stigao Nejt Volters. Bivši plej Zvezde iza sebe ima sjajnu sezonu u Žalgirisu, gdje je pružao odlične partije. Sada se od njega očekuje dosta i moguće je da i često u paru bude na terenu sa Vilbekinom. Na beku je stigao Tajler Dorsi. Bio je u Atlanti i Memfisu ali se nije uspio nametnuti. Međutim, ima potencijala da u Evropi bude jako jako dobar.

Na poziciji beka stigao je i Eliah Brajant. On iza sebe ima dvije sjajne sezone u Hapoelu iz Eliata i bio je i u najboljoj petorci izraelske lige. Na krilnim pozicijama stigla su dva pojačanja iz NBA, Omri Kaspi i Ejsi. Omri Kaspi je dugo godina igrao u NBA ligi i pružao je sjajne partije. Na prvu loptu djeluje kao neko sa sigurnih 15 poena u rukama na svakoj utakmici jer bi trebao biti dominantan na EL nivou. Ejsi se nikako nije snašao u NBA ligi. Imao je dobrih momenata ali je ostao nedorečen. Međutim, može se sjajno nadopunjavati sa Kaspijem jer je neko ko može dobro puniti sve kolone. Pod košem su doveli Otela Hantera iz CSKA. On bi trebao biti bekap Bleku i neko ko može dati energiju sa klupe u oba smjera.

Sve u svemu, Makabi ima dosta dobar tim. Za očekivati je da igraju u bržem ritmu ali i da dosta pažnje posvete odbrani. Pogotovo pod košem imaju dosta defanzivnog potencijala. Sferopulos ih je preporodio prošle sezone, iako je došao na gotovo i nije selektovao tim. Sada je on odradio selekciju i sa pravom se može reći da imaju visoke ambicije. Dugo ih nema u vrhu, još od one titule 2014. godine. Od tada ni u TOP8 nisu ušli. Ako ostvari bar taj rezultat za početak, mogu biti zadovoljni sezonom. Za nešto više su ipak limitirani.