XS
SM
MD
LG

Respektabilan sastav koji može mnogo

Foto: Igokea

Ove sezone ABA liga će biti fenomenalna. Mnogo jakih timova i sama sezona će biti jedna od najboljih u istoriji ABA lige.

Sa velikim ambicijama u novu sezonu ulazi i ekipa Igokee iz Aleksandrovčana. Igokea je okupila veoma respektabilan sastav sa iskusnim trenerom. Aleksandar Trifunović predvodiće Aleksandrovčane u novoj sezoni. Istini za volju, treba vidjeti u kakvom će stanju biti Trifa jer je prije par dana imao moždani udar. Srećom, radi e o blažem udaru i Trifa je u stabilnom stanju. Očekuje se da bude uz ekipu na startu sezone.

Što se ekipe tiče, veoma je dobra koncepcija tima. Iz prošle sezone tu su ostali Sava Lešić i Marko Luković od iskusnijih t od mlađih tu su Ilić i Nikolić. U vanjskoj liniji dovedeni su Kariniauskas, Cvetković, Evans, Von, iskusni Tomas na poziciji krila te pod košem Kliford i Stević. Takođe, Igokea je dovela i neke mlade i veoma talentovane momke poput Đorđa Topolovića i Srđana Kočića ali bi oni za početak trebali igrati u ligi BiH. Vidjećemo naravno da li će dobiti šansu i u ABA ligi.

Igokea ima veoma zanimljivu bekovsku liniju. Na pleju su Vaidas Kariniauskas i Aleksandar Cvetković. Kariniauksas je izuzetno kvalitetan plejmeker. Trifa ga zna iz vremena kada je vodio Žalgiris jer je Kariniauskas tada bio u mladom timu Žalgirisa. Radi se o momku koji ima dosta iskustva i koji je igrao za Litvaniju na OI 2016. godine. Aleksandar Cvetković je dobro poznato ime na ABA terenima. Karijeru počeo u Zvezdi, bio pozajmljen u MZT a kasnije je igrao i za Partizan. Nakon tri sezone u Španiji, vratio se u region.

Na beku su dva Amerikanca. Rašad Von je nevjerovatno pojačanje za Igokeu. Igrač koji ima nepune 23 godine i koji iza sebe ima 139 utakmica u NBA ligi. Očekuje se da bude jedan od lidera tima i da oživi karijeru u Igokei. Pored njega tu je i Kinan Evans. Evans je veoma eksplozivan igrač i odličan šuter. Tokom priprema bio je konstantan i zaista se od njega očekuje dosta.

Vanjska linija Igokee je sjajno raspoređena. Tu su dva beka koji su skoreri i dva pleja koji ne sile šut toliko. Pogotovo je to riječ za Kariniauskasa koji je tokom priprema bio uvijek sa dosta asistencija. Čvetković može donijeti poene i sa pozicije pleja a kad uđe u zonu, može zatrpati protivnika. To pored Vona i Evansa na beku neće biti toliko neophodno ali je dobro da Igokea ima opciju i u njemu kao poenteru. 

Na krilu je tu iskusni Marko Tomas. Imao je tokom karijere ogroman broj povreda koje su ga spriječile da napravi još veću karijeru. Igokei može pomoći iskustvom a opet pored njega će ostati minuta i mladom Daliboru Iliću. Ilić može igrati i na tri i na četiri. Međutim, očekuje se da on ipak bude trojka bar u ABA ligi. Tokom priprema je bio jako dobar a i djeluje da mu Trifa dosta vjeruje. 

Tu je i iskusni Marko Luković. On je u Igokeu došao još prošle sezone kada je u januaru došao iz Manrese. On može igrati i trojku i četvorku ali bi trebao biti četvorka. Tako će ostati prostora za Ilića. Svakako i Igokei je potrebniji kao četvorka a opet može pomoći i na tri ako zatreba. Igokea ima dva igrača koja su ''četrdesetpetice'', odnosno koji igraju i četvorku i peticu. To su Stević i Lešić. No, Stević će biti većinom na četiri a Lešić na pet. Stević je inače poslednje pojačanje Igokee i stigao je nakon nekoliko sezona u Andori. Na centarskoj poziciji Igokea ima i Denisa Kliforda. On je čista petica i dolazi sa dosta iskustva jer je igrao za Albu. 

Kad se podvuče crta, Igokea ima zaista respektabilan i iskusan sastav. Takođe, Igokea ima i dosta mladih igrača koji će se razvijati kroz lligu BiH. Takođe, Igokea ima mnogo igrača koji su polivalentni i mogu igrati i na dvije ili čak i tri pozicije. To omogućava Trifi da napravi mnogo raznih taktika i taktičkih varijanti.

A što se Trife tiče, radi se o fantastičnom treneru sa evroligaškim iskustvom. Vodio je Lijetuvos Ritas u Evroligi. On je napravio čudo sa njima. Prvo su igrali finale Evrokupa a potom su imali i sjajnu sezonu u EL. U tada prvoj fazi imali su 11-3 što je najbolji skor neke litvanske ekipe svih vremena u takvom sistemu takmičenja. Radio je Trifa i u Žalgirisu, Turskoj ali i Crvenoj zvezdi, čiji je bio i kapiten u igračkim danima. U svakom slučaju sjajan CV iza sebe ima i Igokea  bi u njemu trebala dobiti fenomenalno rešenje na klupi.

Jedino treba vidjeti kakvo će njegovo zdravstveno stanje biti. Po informacijama koje imamo, Trifa je pod nadzorom doktora i sada je stabilno. Navodno bi trebao biti spreman za start sezone i prvo kolo, kada Igokea dočekuje Partizan.

Što se rasporeda tiče, on nije baš lagan za Igokeu. U prvom kolu dočekuju Partizan, potom idu u Bar na noge veoma jakom Mornaru a potom u Laktaše dolazi Cedevita-Olimpija. U te tri utakmice sve preko jedne pobjede biće veliki uspjeh. Ako dugoročno gledamo, Igokea ima potencijal za gornji dio tabele pa čak i borbu za plej of. Međutim, sezona je duga, liga je jaka i za plej of će trebati dosta stvari Igokei da se poklopi.

Svakako bi trebala sezona biti bolja i bez turbulencija kojih je bilo prošle sezone. A koliko će bolje biti, pokazaće teren.