XS
SM
MD
LG

Mundobasket: Italija od -20 do pobjede, bitan trijumf Tunisa

Foto: FIBA

Košarkaši Italije ostvarili su pobjedu na oproštaju od Mundobasketa. Oni su sa 94-89 savladali Portoriko nakon produžetka.

U prvom poluvremenu djelovalo je da se Italiji sprema prava sramota za kraj. Nisu imali ni želju ni ideju a Portoriko je igrao sjajno. Imali su velikih 20 poena na poluvremenu. Međutim, Saketi je očito naribao svoje igrače u poluvremenu pa su u nastavku zaigrali mnogo bolje. Topili su prednost rivala da bi poveli sa 83-79. Sa četiri vezanan poena, Portoriko je izborio produžetak ali su Talijani ipak bili bolji u dodatnih pet minuta.

Belineli je vodio Italiju sa 27 poena dok je Balkman predvodio Portoriko sa 14 poena. Italija sa skorom 3-2 završava kao treća u grupi dok je Portoriko sa 2-3 četvrti.

Bitnu pobjedu u borbi za plasman na olimpijske igre ostvarila je ekipa Tunisa koja je sa 86-84 savladala Angolu.

Tunis je od starta igrao sjajno. Odbrana Angole nije postojala. Imali su Tunižani rano dvocifrenu prednost i prvi period su dobili sa 31-20. Do poluvremena su nastavili u sjajnom ritmu i na odmor su otišli sa +15. U nastavku totalno druga slika na terenu. Angola je zategla odbranu a u napadu su pogađali iz svih oružja. Uspjeli su uvesti meč u neizvjesnu završnicu ali je Hadidane trojkom donio pobjedu svojoj ekipi.

Tunis je do pobjede predvodio Ben Romdan sa 20 poena dok je Mežri dodao 18 poena, devet skokova i čak osam blokada. Moreira je predvodio Angolu sa 21 poenom i devet skokova.

Ukoliko Kina dobije Nigeriju, Tunis će otići na OI kao najbolja afrička selekcija.