XS
SM
MD
LG

Od sutra u "Čairu" Kup Koraća, na otvaranju FMP i "senzacija" iz Žitišta

Uoči početka borbe za prvi nacionalni trofej u sezoni, po običaju su u centru pažnje Crvena zvezda i Partizan, ali čini se da je "večito rivalstvo" ovog puta malo bacila u senku topla priča o senzaciji preliminarne faze takmičenja - plasmanu trećeligaša Svetog Đorđa iz Žitišta na Kup Radivoja Koraća. Borba za "Žućkovu levicu" u hali "Čair" počinje sutra, 14. februara, a njen novi vlasnik znaće se u nedelju, 17. februara.

Kup u Nišu - peti put zaredom, deseti od kad nosi ime Radivoja Koraća, petnaesti u istoriji; foto: Vanja Keser

Prvog dana takmičenja publika će od 17 sati moći da vidi duel FMP-a i Svetog Đorđa. Tim iz Železnika se nadmeće u ABA ligi, u kojoj drži “zlatnu" sredinu tabele - nalaze se na šestoj poziciji i nemaju šanse za plasman u plej-of. Trostruki osvajač "Žućkove levice" tokom sezone mahom je pobeđivao timove iz donjeg dela tabele, a od vodeće četvorke nikoga nije uspeo da savlada.

Ipak, “panteri” su veliki favorit u četvrtfinalu, pošto njihov rival ne samo da nije učesnik nijednog od regionalnih takmičenja, već nije ni nekog od jedinstvenih domaćih. Tim iz Žitišta je lider Prve regionalne lige sever i za sada u njoj ne zna za poraz. Jedini put kada je ove sezone izgubio bilo je finale preliminarne faze Kupa, od Novog Pazara.

Istog dana, samo od 19:30 drugi učesnik turnira koji nije izašao na regionalnu scenu Novi Pazar pokušaće da izbaci branioca “Žućkove levice”. Autsajder u ovom meču do Kupa Koraća stigao je putem preliminarne faze takmičenja, koju je osvojio. Novi Pazar je trenutno treći u Košarkaškoj ligi Srbije.

Branilac trofeja je Partizan, koji trenutno zauzima treću poziciju u ABA ligi. Crno-beli su učestvovali i u Evrokupu, gde su obezbedili prolaz u Top 16 fazu, ali nisu uspeli da se plasiraju u četvrtfinale.

Na Kup stižu pojačani Ognjenom Jaramazom, ali je pred put u Niš trener Andrea Trinkijeri ulogu apsolutnog favorita prepustio je “večitom rivalu”.

U istim terminima igraće se četvrtfinala i drugog dana takmičenja, u petak 17. februara. Prvo će se za svoje mesto u polufinalu boriti Mega i Borac. Ekipa koja se ove sezone nadmeće u roze-plavoj kombinaciji nalazi se na petoj poziciji u ABA ligi i ima još teorijske šanse da se plasira u plej-of, ali su joj je za to potrebne sve same pobede u preostala 3 kola, uz sve poraze Budućnosti i Partizana, ekipa koje imaju po 3 boda više.

Protivnik im je šestoplasirani tim ABA lige 2, ali i tim koji trenutno predvodi prvoligaški karavan, pošto sa 18 pobeda i 2 poraza zauzima prvu poziciju u Košarkaškoj ligi Srbije.

Poslednji učesnik polufinala biće poznat nakon duela prošlogodišnjeg finaliste Crvene zvezde i jednog od najmlađih beogradskih timova Dinamika. Tim sa Malog Kalemegdana je u ABA ligi samo jednom izgubio, te je ubedljivo prvi. U Evrokupu se plasirao među najboljih 16, ali su mu za prolaz u četvrtfinale rivali bili Unikaha, Limož i Valensija, te sa tim nije uspeo da se izbori.  Crveno-beli sa oporavljenim kapitenom kreću u pohod na povratak "Žućkove levice" u svoje vitrine.

Na Kupu se u crveno-bele redove vraća oporavljeni kapiten Branko Lazić, koji je, kako prenosi Žurnal, naglasio da će od ishoda pohoda na “Žučkovu levicu” umnogome zavisiti i ostatak sezone.

Njihov rival takođe dolazi iz prestonice i jedan je od najmlađih klubova iz Beograda. Brzo je napredovao, te je poslednjih godina redovni učesnik završnice Kupa. Trenutno je četvrti u Drugoj jadranskoj ligi, dok u KLS-u zauzima drugo mesto.

Polufinala će se igrati u subotu od 17 i 21 sat, dok je finale na programu od 17 sati.

U “Čair” stižu i navijači iz Žitišta

Od 8 ekipa koliko će ih nastupiti na Kupu Radivoja Koraća, čak 6 su tu bile i prošle godine, dok njih 5 mogu da se pohvale trećim uzastopnim učešćem. Tu su timovi koji nastupaju za prvi i drugi rang Jadranske lige, a kao trećeplasirana ekipa KLS-a moglo bi se reći da i Novi Pazar pripada ovoj skupini, ali se plasman “svetaca” iz Žitišta može posmatrati kao sezancija.

Ovo je svakako i najveći uspeh u 40-godišnjoj istoriji kluba. Iako naselje u Vojvodini iz koga Sveti Đorđe potiče ima svega 3.000 stanovnika, u klubu najavljuju za Mozzart i dolazak svojih navijača - dva autobusa, uz privatni prevoz, pa računaju da će u “Čairu” svakako imati veću podršku od “pantera”.

I dok su plate ABAligaša hiljade i hiljade evra, u Svetom Đorđu se igra za stipendije od po nekoliko hiljada dinara, na dobrovoljnoj bazi, priča trener Marko Boljac za Mozzart, a većina igrača i članova stručnog štaba ima i “normalne” poslove.

Evo ja sam po struci informatičar. Imamo u ekipi i pravnika. Centar nam je diplomirani pravnik. Sada radi u opštini. Imamo i par momaka koji su isto obrazovani, koji rade po zrenjaninskim dobrim firmama. Ima raznih profila - ispričao je Boljac.

Jasno je da će, po nekom nepisanom pravilu, “sveci” u hali “Čair” imati podršku svih neopredeljenih. Oni pak žale što im rivali u četvrtfinalu nisu bili "večiti", kažu, “ko zna kada ćeš imati priliku da igraš s Partizanom ili Crvenom zvezdom”.

Raspored Kupa Radivoja Koraća

Četvrtfinale

Četvrtak, 14. februar

17:00 FMP – Sveti Đorđe

19:30 Partizan – Novi Pazar

Petak, 15. februar

17:00 Mega – Borac

19:30 Crvena zvezda – Dinamik

Polufinale

Subota, 16. februar

17:00 FMP/Sveti Đorđe – Partizan/Novi Pazar

21:00 Crvena zvezda/Dinamik – Mega/Borac

Finale

Nedelja, 17. februar u 17 sati


26 .kolo Prva RL Sever
Omladinac 80 : 43 Akademik
Jedinstvo 72 : 62 Železničar
Hajduk 87 : 76 Futog Tupanjac MD
Kris Kros 80 : 75 Sveti Đorđe
Srem 73 : 89 Star
Mladost Veternik 90 : 81 Nova Pazova
Sloven 90 : 77 Topola
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Sveti Đorđe 26 24 2 50
2 Mladost Veternik 26 21 5 47
3 Nova Pazova 26 18 8 44
4 Star 26 16 10 42
5 Jedinstvo 26 15 11 41
6 Hajduk 26 13 13 39
7 Omladinac 26 12 14 38
8 Srem 26 12 14 38
9 Železničar 26 12 14 38
10 Topola 26 12 14 38
11 Sloven 26 11 15 37
12 Futog Tupanjac MD 26 10 16 36
13 Kris Kros 26 6 20 32
14 Akademik 26 0 26 26