XS
SM
MD
LG

Suština slučaja Mamić se najbolje vidi na primjeru Luke Modrića

Možda se suština cijelog slučaja Zdravka Mamića najupečatljivije vidi na primjeru Luke Modrića, danas jednog od najboljih i najskupljih veznih igrača na svijetu, sa sjajnom internacionalnom karijerom koja je išla preko Dinama, Totenhema i slavnog Real Madrida. Naime, promućurni Mamić Modrića je, do tada nepoznatog fudbalskoj javnosti, ustupio na kaljenje mostarskom Zrinjskom, klubu tada na začelju Premijer lige BiH. Za kratko vrijeme Modrić u taboru “plemića” skrenuo je pažnju na sebe odličnim igrama, ali i veoma krhkom građom, što nije obećavalo, bez obzira što je u 22 utakmice postigao osam golova, da će izrasti u vrsnog fudbalera.
Međutim, Mamić nije odustajao, vratio ga je u Dinamo, forsirao i kad su mu kompletne maksimirske tribine zviždale, a Luka iz utakmice u utakmicu sve više napredovao, koračajući sigurno korak po korak. Ono što će se kasnije dogoditi postalo je već legenda: Modrić je izrastao u fudbalskog superstara, potpisivao ugovore sa basnoslovnim iznosima, a danas je trostruki uzastopni klupski šampion Evrope s Madriđanima i najbolji igrač Hrvatske na Mondijalu u Rusiji, igrač utakmica protiv Nigerije i Argentine.
Iza te sjajne karijere stajao je, prije svega, nepokolebljivi Zdravko Mamić. Slično je bilo i sa drugim fudbalerima koji su u Dinamo i Zagreb dolazili iz malih klubova i provincija, anonimni i tek talentovani, a poslije postajali evropske fudbalske zvijezde: Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Dejan Lovren, Brazilac Eduardo, Mateo Kovačić, Domagoj Vida… 
Čak i stručnjaci visokog kalibra, čuveni treneri, poput Miroslava Ćire Blaževića, Žožea Murinja i Karla Anćelotija isticali su tu nevjerovatnu darovitost Zdravka Mamića, i ljudi oko njega, da procijene u samom početku ko ima mogućnosti da se razvije u fudbalera vrhunskih dometa. Na taj način Dinamo je uz mala ulaganja, ali stručna i studiozna, kroz svoju omladinsku školu, uspio da se afirmiše u Evropi, i stekne veliko materijalno bogatstvo koje mu je omogućili da bude vodeći klub ovog dijela Evrope, a u Hrvatskoj za nekoliko kopalja nadmaši do tada nedostižni Hajduk iz Splita.
Ali, sve to zajedno, kao i odlični rezultati reprezentacije Hrvatske na internacionalnoj sceni koju su uglavnom sačinjavali Mamićevi igrači, nisu bili dovoljni da hrvatska fudbalska javnost njega prihvati kao čovjeka koji ima viziju i perspektivu, već su sve njegove uspjehe i rezultate omalovažavali i potcjenjivali, a onda, gotovo horski, u jednom periodu kriminalizovali i od tada je počela neviđena hajka.
Upravo o tome danas se govori u fudbalskoj i sportskoj javnosti u BiH, ističe, takođe, pogotovo u Republici Srpskoj, da je Zdravko Mamić u svakoj prilici govorio da je fudbalsko umijeće u vođenju kluba izgradio po uzoru na nekadašnju Crvenu zvezdu i Partizan, apostrofirajući kao svoje uzore Dragana Džajića, Vladimira Cvetkovića, Nenada Bjekovića, Žarka Zečevića… a to, opet, u Hrvatskoj nije dočekivano baš blagonaklono, naprotiv!
Zato Zdravko Mamić iz Hercegovine, gdje boravi kao državljanin “Dejtonske zemlje” ističe da u Hrvatskoj nikom ne vjeruje i da ostaje u Bosni i Hercegovini:
-Ostajem u BiH, posjećivaću stalno Međugorje. Sud je jači, ali on je donio političku odluku, on je izvršio atentat na ljude i na moju porodicu i ne vidim da ni na Vrhovnom sudu ovo može biti potvrđeno. Međutim, nakon ove presude više nikome ne vjerujem u Hrvatskoj – rekao je Zdravko Mamić.
Oni iskreni poštovaoci fudbala i Dinama zabrinuti su za dalju budućnost kluba, baš kao i sam Zdravko Mamić:
-Reakcija Udruženja “Naš Dinamo” koja je podravila presudu protiv mene je očekivana jer se savršeno poklapa sa interesima tog kolektiviteta o rušenju kluba. Više sam zabrinut za budućnost Dinama koji je meni veći od života nego za mene lično – istakao je Mamić.
Uspjeh se malo kome prašta, pogotovo ovde na Balkanu… 
Ko god to pokušao da negira, Zdravko Mamić je glavna konstrukcija današnje reprezentacije Hrvatske koja na 21. Mondijalu u Rusiji igra sjajno, a okosnivu “kockastih” čine upravo igrači Zdravka Mamića koji su od anonimusa postali veliki i poznati.
Na kraju lebdi još jedno pitanje: da li je država Hrvatska spremna da pruži Luki Modriću, bar onoliko koliko plavokosi vezista Real Madrida daje za za svoju zemlju u Rusiji? Ili će i dalje da žigoše i proganja ovog istinskog fudbalskog superstara?
Ili smo svi zajedno u začaranom krugu zvanom “balkansko prokletstvo”?

Zdravko Mamic i Luka Modric FOTO: vecernji.hr