XS
SM
MD
LG

Makabi, Glazgov Rendžers i Žalgiris potencijalni rivali Radničkog
U prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, koje je na programu 12. i 19. jula, među potencijalnim rivalima niškog Radničkog, koji posle 35 godina opet igra evro-takmičenje, nalaze se izraelski Makabi iz Tel Aviva, norveški Molde, Apolon Limasol sa Kipra, poljski Leh Poznanj, Hafnarfjordur sa Islanda, Dandalk iz Severne Irske, litvanski Žalgiris, Gabala iz Azerbejdžana.
Čekali na Evropu 35 godina; foto: JV/Vanja Keser

    Slavlje povodom plasmana u kvalifikacije za Ligu Evrope još traje, a pripreme za taj poduhvat trebalo bi da već počnu. Niški Radnički, koji je poslednji put igrao u Kupu UEFA 1983. godine, saznaće ime rivala 19. juna kada je zakazan žreb.

    Preliminarnom rundom počinje nadmetanje u Ligi Evrope, a među 16 ekipa nisu predstavnici Srbije. U prvom kolu kvalifikacija za evropsko takmičenje učestvovaće 94 ekipe, a sigurno je da će "Real sa Nišave" biti među nepovlašćenim ekipama na žrebu.

    Od do sada poznatih eventualnih rivala Nišlija najveći koeficijent ima Makabi iz Tel Aviva (Izrael), slede norveški Molde, Apolon Limasol sa Kipra, poljski Leh Poznanj, Hafnarfjordur sa Islanda, Dandalk iz Severne Irske, litvanski Žalgiris i Gabala iz Azerbejdžana

    Među potencijalnim rivalima su i predstavnici zemalja iz bivše Jugoslavije, poput Osijeka, Vardara, Sarajeva i Željezničara, mada bi predstavnici Bosne i Hercegovine mogli da pređu u grupu nepovlašćenih ekipa.

    Jedan od mogućih rivala je i Glazgov Rendžers, zatim Slovan iz Bratislave (Slovačka), Beitar iz Jerusalima (Izrael), Anortozis (Kipar), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Nome Kalju (Estonija), AIK Solna i Haken (Švedska), sofijske ekipe Slavija i CSKA, Ventspils (Letonija), Šahtjor Soligorsk (Belorusija), Kairat, Irtiš, Tobol (Kazahstan)...

    Pred žreb bi trebalo da se sazna uži spisak mogućih rivala svakoj ekipi, pošto bi UEFA trebalo da ih svrsta u nekoliko grupa.

    Niški predstavnik u Evropi 19. juna saznaće i imena potencijalnih rivala u drugom kolu. Među jačim protivnicima su Sevilja, Braga, AZ Alkmar, Legija Varšava, Lajpcig, Barnli, Rijeka ili Hajduk Split, Bešiktaš ili Bašahšehir, Atalanta ili Fjorentina, Nica ili Bordo, Steaua ili Kluž, Utreht ili Vitese, Rapid ili LASK.

    Još nije poznato da li će Radnički igrati kvalifikacije za Ligu Evrope na svom stadionu "Čair", a konačnu reč treba da da Evropska kuća fudbala.


    Radnički 4 : 1 Napredak
    Čukarički 1 : 3 Vojvodina
    Partizan 2 : 0 Spartak
    Crvena Zvezda 5 : 1 Voždovac
    Konačna tabela
    Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
    1 Crvena Zvezda 37 32 4 1 60
    2 Partizan 37 23 8 6 43
    3 Radnički 37 18 8 11 37
    4 Spartak 37 18 7 12 37
    5 Voždovac 37 16 8 13 33
    6 Čukarički 37 16 9 12 32
    7 Napredak 37 15 8 14 30
    8 Vojvodina 37 14 8 15 28