XS
SM
MD
LG

EL: Može li učenik da nadmudri učitelja ?

Košarkaška Evroliga ulazi u samu završnicu. Nakon više od 250 utakmica, pred nama je finalni turnir koji će se održazi u Beogradu. Iako su još ostala četiri susreta do kraja Evrolige, tri su bitna meča. Da se ne lažemo, susret za treće mjesto nije zanimljiv ni publici ni igračima koji igraju taj susret.

Šou u beogradskoj Areni počinje u petak. Tada su na programu susreti polufinala. U polufinalima će se sastati Fenerbahče i Žalgiris te CSKA i Real Madrid. Veliko finale kao i susret za treće mjesto, na programu su u nedelju.

U prvom susretu sastaće se Fenerbahče i Žalgiris. Taj meč na programu u petak od 18h. Ovo će biti duel evropskog šampiona i najvećeg favorita za titulu ove godine sa jedne strane i najugodnijeg iznenađenja Evrolige sa druge strane. Biće ovo dule učitelja i učenika. Iako Šaras nikada nije bio pomoćnik Obradoviću kao Itudis, sarađivali su oni u Panati. Željko je bio trener a Šaras jedan od najboljih igrača Atinjana tada.

Fenerbahče je očekivano završio na finalnom turniru. Iako su ostali bez Bogdanovića i Juda, opet imaju veoma respektabilan sastav. Doveli su Gudurića, Tompsona i Vonamejkera i Obradović je sve jako dobro posložio. Iako

Fener igra veoma dobro. Ne igraju prebrzo i igraju na nekih 67 posjeda po utakmici. Kljuni igrači su Slukas, Vonamejker i Veseli. Kostas Slukas je vjerovatno najzahvalniji i izuzetno podcijenjen plej. On igra sjajno ove sezone i sa Veselim je izuzetno uigran. Imao je preko 40 asistencija samo za Veselog tokom sezone. Takođe, dijelio je pasove i vanjskoj liniji a najčešće je kombinovao sa Datomeom. Vonamejker je veoma fizički moćan igrač. Imao je mnogo sjajnih utakmica tokom sezone. On najviše sarađuje sa Veselim i Nikolo Melijem.

Defanzino je Fener i dalje moćan. Jesu pali na listi po defanzivnom rejtingu na peto mjesto (prošle sezone prvi). No treba imati razumijevanja. Ostali su bez Juda a Kalinić je skoro cijelu sezonu propustio. Svakako da su i dalje defanzivno moćni a to je najvažnije za njih. Pod košem je Veseli koji je snažan i dobar defanzivac, Meli je jedan od najboljih defanzivaca na svojoj poziciji. Tu se sada vratio i Kalinić, koji je na prošlom F4 briljirao. Takođe, Vonamejker je izuzetno fitički jak igrač i može da da defanzivno doprinos. Slukas je sposoban uvijek da ukrade neku loptu a dobru odbranu igra i Datome.

Što se tiče neke najudarnije petorke Fenera, to je petorka Slukas, Vonamejker, Datome, Meli i Veseli. To je najbolja petorka ako se gleda +/- rejting. No kada je Fener u problemu, tada Obradović vadi Datomea i ubacuje Gudurića. To su one situacije kada su u problemu i kada trebaju preokret. Zanimljivo je da najveći +/- rejting u Feneru ima Marko Gudurić. Imao je dosta dobrih utakmica a protiv Baskonije je odigrao sjajno u četvrtfinalu. Trojke je recimo šutirao 9/13 u četiri utakmice.

Najugodnije iznenađenje ove sezone jeste Žalgiris. Pisali smo već da imaju najmanji budžet u Evroligi. Pisali smo i o genijalnosti Šarunasa Jasikevičiusa. Ta njegova genijalnost, lucidnost i veliko znanje, dovelo je ovu ekipu na završni turnir Evrolige.

Žalgiris nije ekipa puna zvijezda. Ali zato imaju veoma kompaktan tim i dobro uigran sistem. Kod Šarasa nema šablona. Ako neko ko je i deseti u rotaciji proigra na nekom susretu, Šaras mu da automatski veću minutažu. Niko nema garantovane minute i drugi će dobiti više prostora ako budu bolji. Zato svi igrači ginu na terenu i pokušavaju da na najbolji način iskoriste vrijeme provedeno na terenu.

Šaras je naprosto bio nevjerovatno inteligentan igrač. Niko od njegovih asisteanata ne može da prati njegove ideje i vizije. Svako u jednoj situaciji vidi jedno do dva rešenja a Šaras nekada vidi i deset rešenja. Često je i igračima skretao pažnju na bolje opije. To je pričao i Vaso Mcić u jednom intervjuu, gdje je istakako kako Šaras sa igračima do najsitnijih detalja analizira neke situacije. Jednostavno želi da natjera igrače da razmišljaju i da na lakši način dođu do poena. To daje rezultata jer viziju koju Šaras ima je nevjerovatna. Košarka je kao šah a Šaras predviđa narednih par poteza protivnika i prava je sreća što je evropska košarka dobila jednog takvog trenera.

Što se tiče tima, najvažniji igrači Žalgirisa su Jankunas i Pangos. Međutim, čak i oni kada odigraju loše, Žalgiris opet dobije i najjače rivale. Primjera radi, Jankunas nije odigrao spektakularno protiv Olimpijakosa ali je Dejvis bio briljantan. Mcicć je takođe često igrao sjajno kada Pangosa ne bi išlo. Milaknis je trojkama rešavao neke mečeve. On je riješio i duel sa Fenerom u Istanbulu, iako je skoro batine od trenera dobio radi šutnute trojke. Imali su vodstvo, malo je ostalo do kraja i umjesto da troši vrijeme, Milaknis je opalio i pogodio trojku. Šaras je izjavio da je Žalgiris taj meč izgubio, da Milaknis ne bi sa ekipom išao kući.

Ulanovas koliko god imao smiješnu tehniku šuta i koliko god to estetski ružno izgledalo, igra sjajnu sezonu. Vajt je imao svojih trenutaka. Kavaliauskas je takođe na nekim mečevima bio izuzetan. Najveća snaga tima i jeste činjenica da svako daje svoj doprinos. Najjača petorka ekipe jeste Pangos, Milaknis, Ulanovas, Jankunas i Vajt. Međutim, često Šaras iznenadi protivnike tako što to sve zarotira. Umjesto Vajta ubaci Dejvisa a umjesto Ulanovasa ubaci Micića. 

Žalgiris je okupio fizički veoma snažnu ekipu. Šaras je po tom pitanju kopirao Vujoševića i Radonjića. Nisu ni oni imali para pa su zato išli na fizikalije i atletizam i pravili su rezultate. Isti metod primjenio je sada i Šaras i to daje rezultata. Ne može Žalgiris napadom parirati najjačima stalno. Zato kroz sjajnu odbranu nadoknađuju manjak napadačkog potencijala.

Ove sezone Fener i Žalgiris su igrali dvije izuzetno dobre utakmice. Žalgiris je slavio u Istanbulu a Fener u Kaunasu. Iako obje ekipe gaje igru na čvrstoj odbrani, oba susreta su bila poprilično efikasna. Međutim, pošto je sada mnogo veći ulgo, treba očekivati meč na manje poena.

Ako stavimo sve na papir, Fener je apsolutni favorit u ovom susretu. Igra Žalgirisa svodi se na pik end rol Pangosa i Jankunasa. Fener je ekipa koja sjajno brani pik igru. Samim tim imaju velike šanse da zatvore najopasnije oružje Žalgirisa. Sa druge strane, i Fener forsira pik end rol. Ali Žalgiris njihov pik teško može braniti. Prvo, Veselom fizički niko ne može isparirati u Žalgirisu. Drugo, Vonamejker je fizički nevjerovatno jak i njemu niko na vanjskim pozicijama u Žalgirisu ne može parirati. Velika prednost Fenera je što ne vrte samo pik sa centrom nego podjednako igraju i pik sa bekovima. Samim tim taj pik end rol im je dodatno opasan.

Fener može da se prilagodi i sporoj igri ali i brzoj u koj im donekle može Žalgiris parirati ali ne može svih 40 minuta sigurno. Takođe, ako Fener iskontroliše skok, još su bliže pobjedi. Skakački su mnogo moćna ekipa i njihovi bekovi imaju mnogo skokova. Sličan jeste i Žalgiris ali sa manje skakačke moći. Zato ako Fene riskontroliše skok a trebao bi, biće jako blizu pobjede.

Kada se sve ovako pogleda djeluje da Fener ide sigurno u finale. Oni jesu izuzetno kvalitetni, jesu jači od Žalgirisa u svakom pogledu. Ali ovo je jedan meč. Ima Žalgiris svojih šansi ali da iskoristi svoje prednosti. Najveća njihova snaga je njihv trener koji je rođeni pobjednik i taj pobjednički duh usadio je i u svoje igrače. Takođe, koliko god Fener bio jak može da ima loš dan neko od njihovih glavnih igrača. Čak djeluje da će lakše Žalgiris igrati ako stane Pangosa nego Fener ako Žalgiris zatvori Slukasa ili Vonamejkera. UŽalgirisu su svi podjednaki a u Feneru su neki igrači svjetske klase. Takve kad zatvorite, njih teško može zamijeniti neko.

Takođe, uvijek treba računati na neku ludost Milaknisa. Igraće se jaka odbrana ali njega ako krene šut, ako bude u stanju da saspe 5-6 trojki kako zna, onda Žalgiris itekako ima šanse. Prednost im je što se igra jedna utakmica. U seriji na tri pobjede eventualno bi jednom dobili Fener. Ovako, koliko god autsajderi bili, šanse su im mnogo veće jer je samo jedan meč u pitanju.

Koliko god me Šaras oduševljavao i koliko god želio da Žalgiris nastavi svoju bajku, siguran sam da će Fener ovaj susret dobiti sa nekih 5-10 poena razlike. Dobiće ako ništa onda na iskustvo jer igrači Žalgirisa nemaju priliku često igrati ovakve mečeve. Takođe, za mene Fener nije favorit samo u ovom susretu, nego su po meni favoriti za titulu prvaka Evrope i očekujem da odbrane naslov prvaka. To bi Žocu bila deseta titula u karijeri, prvi put bi odbranio titulu u EL i prvi put bi je osvojio pred ''svojom'' publikom.

Foto: KIAen Zona