XS
SM
MD
LG

SP U20: Juniorska reprezentacija otputovala u Logronjo, na startu božićni derbi protiv Koreje

Juniorska reprezentacija Srbije otputovala je u četvrtak u španski Logronjo, gde će od 7. do 13. januara igrati na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupa B.

Posle dvonedeljne druge faze priprema u ledenoj dvorani „Pionir“ srpski juniori letom do Madrida preko Minhena otputovali su na planetarni šampionat u gradu na severu Španije, na kojem će se uz selekciju domaćina za plasman u viši rang (Grupa A) takmičiti protiv nacionalnih timova Belgije, Australije, Meksika i prvog favorita turnira Koreje, sa kojom se naši hokejaši sastaju na otvaranju SP, u subotu, 7. januara od 16.30 časova.

Naši juniori na ovom takmičenju brane bronzu osvojenu prošlog januara na Svetskom prvenstvu u Novom Sadu. Srpski hokejaši su tokom pripremnog perioda odigrali dve trening utakmice. Na samom početku prve faze priprema, početkom decembra bolji od „Orlova“ bili su reprezentativci Hrvatske (2:0), u meču igranom samo nekoliko dana pred start nastupa „Vatrenih“ na SP grupe A u estonskom Talinu, dok su drugog dana 2017. godine juniori Srbije bili bolji od seniorskog tima Crvene zvezde rezultatom 7:3.

Reprezentaciju Srbije u Španiji će predstavljati 22 igrača:

  • golmani:  Jug Mitić, Bojan Vasić;
  • bekovi: Pavle PodunavacMiloš Nikolić, Filip Pajević, Vladimir Živić, Đorđe Stojsavljević, Andrija Španjević, Mirko Ješić;
  • napadači:  Mirko Đumić, Luka Vukićević, Lazar Leštarić, Aleksandar Filipović, Dušan Janković, Viktor Kastel, Sergej Ćurčić, Vojin Dragović, Vasilije Anđelković, Srđan Subotić, Dušan Grković, Džordž Tarakan i Marko Dragović.

Nacionalni tim će na Svetskom prvenstvu u Španiji predvoditi Jovica Rus, koji je tokom priprema preuzeo ekipu od mladog Nemanje Jankovića koji je posle smene prvog trenera HK Beograda Kristera Dreberga preuzeo klupu srpskog MOL ligaša, pa zbog nekoliko ključnih utakmica u borbi za plasman u plej-of neće biti u mogućnosti da vodi srpske juniore. Ipak, trener juniorskih selekcija Crvene zvezde i reprezentacije do 18 godina prihvatio se zahtevnog zadatka u pokušaju da odvede juniorsku selekciju do medalje u Španiji.

Nisam očekivao da ću preuzeti selekciju, tako da sam malo ostao zatečen. Ipak, gledamo nacionalne interese koji su u ovom momentu HK Beograd i reprezentacija do 20 godina, tako da sam samim tim ja preuzeo odgovornost za vođenje ekipe koju nisam selektirao, što jeste mali problem, jer dva trenera ne mogu da vide ekipu na isti način. Međutim, zadovoljan sam radom i odzivom igrača. Svi koji je trebalo da budu tu odazvali su se, tako da smo imali kompletan sastav na raspolaganju”, rekao je Jovica Rus i dodao:

„Ono što je objektivan problem je nedostatak pripremnih utakmica, kao i činjenica da u ovom uzrastu imamo problem sa nedostatkom utakmica. Osim toga, izuzev igrača koji igraju slovenačko prvenstvo i dva igrača HK Beograd mi ne vidimo tokom godine hokejaše koji igraju u ovom uzrastu, pre svega momke iz dva centra – Budimpešte i Mađarske. Mlada smo ekipa, rekao bih ubedljivo najmlađa na SP. Dodali smo ovom timu nekoliko igrača koji su 2001. godište i koji bi trebalo da budu oslonac ekipe koja će u martu igrati za selekciju do 18 godina na SP u Novom Sadu, kako bi doživeli ovo prvenstvo kao deo neke priče koja ih tamo čeka.“

Strateg juniorske selekcije Crvene zvezde uključio je u svoj stručni tim i trenerski tim koji radi sa seniorima „Crveno-belih“, iskusnog beloruskog stručnjaka i nekadašnjeg hokejaša beogradskog kluba Igora Krvošlika i Judžina O'Salivena, kanadskog trenera koji ima iskustva i iz NHL-a.

„Želeo sam da uključivanjem Igora Krivošlika, s kojim ću zajedno voditi ekipu, dam timu neku novu energiju, neki dodatni glas koji je igračima potreban. I on i Zvezdin trener-volonter Judžin O'Saliven veoma su motivisani da daju svoj doprinos celom ovom projektu, tom podizanju kvaliteta srpskog hokeja. Tako da sam želeo da što više ljudi bude uključeno oko ekipe, jer mislim da to nije posao za jednog čoveka.“

Kada je o ciljevima reč, oni su slični onima koji su uvek aktuelni u našem reprezentativnom hokeju.

„Nemamo neke striktno zacrtane ciljeve od strane Saveza, ali kao i do sada želja je da se pomerimo sa tog trećeg mesta. Imamo ambicije, ima dovoljno kvaliteta za to, mlade igrače koji dobro rade, ali je objektivan problem taj nedostatak pripremnih utakmica zbog kojeg nismo imali dovoljno prilika da se naviknemo sasvim jedni na druge i da dođemo potpuno pripremljeni na sve što nas čeka. Ali idemo napred, verujemo u sebe.“

Rus veruje da naša reprezentacija može da pomrsi račune favorizovanoj Koreji koja dolazi iz višeg ranga i u mlađim kategorijama za nas gotovo nesavladivu Španiju.

„Verujemo u čuda. Sigurno je da ne idemo tamo da se predamo, pa tako verujemo i da možemo da iznenadimo favorite. Važno je da u ta dva meča pružimo svoj maksimum, pre svega u meču sa tradicionalno neugodnom Španijom. Verujem da smo uspeli da iz ranijih mečeva izvučemo pouke, ali s druge strane, ako se analiziraju rezultati iz prethodnih godina u svim kategorijama, i ostale selekcije su vrlo izjednačene, pa moramo da budemo svesni da je s obzirom na celokupnu situaciju svaka pobeda veoma značajna“, zaključio je Rus.