XS
SM
MD
LG
Miloš Jovanović je postavio novu vest
IN MEMORIAM: Milan Valčić

MILAN VALČIĆ

(Vlasotince, 23.08.1935. – Beograd, 28.11.2017)

Danas je u Beogradu, u 83. godini života, preminuo Milan Valčić ’’Valča’’, istaknuti rukometni sudija, igrač, trener, pedagog i sportski radnik.

U mladim danima, zajedno sa svojim mlađim bratom Jovanom, bio je igrač beogradskog Železničara. U rukometnoj istoriografiji ostaće upisan kao trener koji je doneo prvu reprezentativnu medalju jugoslovenskom rukometu, sa železničarskom reprezentacijom Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj.

Kao nastavnik fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi ’’Veljko Dugošević’’ u Beogradu iznedrio je sijaset rukometaša, koji su kasnije bili osvajači olimpijskih, svetskih i evropskih medalja sa seniorskim i juniorskim reprezentacijama. Jedan je od idejnih tvoraca i utemeljivača liga mlađih kategorija u Beogradu i Srbiji.

Kao dugogodišnji generalni sekretar, tadašnjeg nacionalnog saveza, Rukometnog saveza Jugoslavije, dao je nemerljiv doprinos u postizanju najvećih uspeha našeg sporta. Dovoljno je reći da je muška reprezentacija za njegovog mandata bila olimpijski i svetski šampion, a ženska olimpijski šampion i svetski vicešampion. Pored toga i juniori su se okitili titulom svetskog prvaka.

’’World Handball Magazine’’ je 1986. godine na naslovnoj strani objavio članak ’’svetska sudijska legenda’’ posvećen Milanu Valčiću, navodeći da se radi o najboljem svetskom rukometnom sudiji svih vremena. O svim njegovim dostignućima kao rukometnog sudije ne treba mnogo govoriti, dovoljno je reći da je četiri, neprevaziđena, puta sudio na Olimpijskim igrama, u paru sa Vladimirom Šimanovićem, Miodragom ’’Žućom’’ Stanojevićem i Milanom Mitrovićem. Od aktivnog suđenja oprostio se 1986. godine.

Bio je priznat i poštovan širom Sveta. Rukomet je, zasigurno, bio “njegov život“, kojem je posvetio najveći deo svog vremena, pored porodice (supruga Zvezdana i obe ćerke, Anita i Aleksandra, su se isto aktivno bavile rukometom), kojoj je bio izuzetno posvećen .

Najveći među najboljima. Jedan jedini i neponovljivi.

MAESTRO SA PIŠTALJKOM – MILAN VALČIĆ

Kuća žalosti – porodica Valčić, Prizrenska 4A/I, Beograd

Datum i vreme komemorativnog skupa (u Rukometnom savezu Srbije)  i sahrane (na Novom groblju u Beogradu) biće naknadno objavljeni.


 

0 0 pre 6 godina
Poslednja slika
Poslednji video
Administrator pre 5 sati