XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Jovana Crnogorac pobedila u Izraelu

BEOGRAD, 8. mart (Info centar).- Najbolja srpska biciklistkinja na planinskom biciklu Jovana Crnograc (BK Novi Sad) pobedila je na prvoj od pet trka u Izarelu u kategoriji C Mišmak Haemek.

Jovana Crnograc (21 godina), koja vozi ove sezone u dresu britanske ekipe „Oranž Manki“, ubedljivo je trijumfivala sa četiri minuta prednosti ipred iskusne 33 - godišnje Ruskinje Elene Gogoleve, dok je treće mesto pripalo takođe Ruskinji Ani Konovalovoj.

- Bilo je malo treme pred start jer smo na lisi videli i Holanđanku Ane Terpstra, sedmu na SP u Austriji prošle godine. Plan je bio da Jovana vozi u grupi prvi krug dok se ne iskristališe situacija i da ne napad bez potrebe jer je naredna trka već u subotu – kaže trener BK Novi Sad i srpski selektor za planinski biciklizam Nemanja Vajs.- Međutim, već na polovini kruga Jovana se izdvojila sa desetak sekundi prednosti ispred Terpstre i Konovalove, a tada mi je doviknula da je tempo lagan. Sugerisao sam joj da ovim ritmom vozi dva kruga i pokazala se da je to bila dobra taktika. Posle prvog kruga imala je minut, posle drugog dva minuta prednosti i tada je bilo jasno da može da vozi i za pobedu. Ovo je bila sjajna uvertira za naredne trke, siguran sam da ovo nije njen krajnji domet na izraelskoj turneji.

Prošle godine Jovana Crnogorac je na ovoj trci bila četvrta. Osvojila je još 30 novih svetskih bodova, i sada sa ovakvim početkom može da se nada da u Izraelu sakupi i više od 100 bodova!

- Nama mnogo pomaže Nikola Kaluđerski, Novosađanin koji živi i radi u Izarelu i zahvaljujem mu se. Imali smo problema sa rent – a – karom, tako da smo jedva stigli na stazu i prošla je samo jedan krug da je upozna. Druga trka u subotu je u istom gradu ali je staza malo drugojačija, tako da će tek ujutro pred start moći da je vidi – dodao je Nemanja Vajs.

Jovana Crnograc je prošlog vikenda osvojila 50 vodova za 13. mesto u ukupnom plasmanu na etapnoj trci na Kritu i, kako je priznala, bojala se starta u Izrealu:

- Osećala sam se bolesno, umorno, noge su mi bile teške, ali sam se razvedrila kada sam videla stazu, dinamičnu, sa dosta brda, ali i delova gde može da se predahne. Planirala sam da pratim Holanđanku Terpstra, ali pošto sam se dobro osećala, izašla sam na čelo, nametnula tempo, i počela da pravim razliku. Iskoristila sam priliku i pobedila. Htela bih da se zahvalim stručnom timu prof. dr. Sergeju Ostojiću, doc.dr. Marku Stojanoviću, Bogdanu Iliću i mom treneru Nemanji Vajsu, koji su mi pomogli da dobro pripremljena dočekam sezonu.