XS
SM
MD
LG

U Vrnjačkoj Banji održano Prvenstvo Srbije u sportskom obaranju ruke

Otvaranje Prvenstva Srbije u sportskom obaranju ruke u Vrnjačkoj Banji, foto D.Ivanović

Srpski sportski savez za obaranje ruke u saradnji sa Opštinom Vrnjačka Banja i renomiranim hotelom ’’Fontana’’ uspešno je organizovao 14. po redu Prvenstvo Srbije u sportskom obaranju ruke.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 25 klubova iz Srbije i preko 300 takmičara. Već treću godinu uzastopno Vrnjačka Banja je domaćin državnog prvenstva u sportskom obaranju ruke i ovo je postala tradicija da se državno organizuje u Vrnjačkoj Banji. Ovo su ujedno i kvalifikacije za sve takmičare za ulazak u reprezentaciju Srbije koja će nastupati od 02. - 12. maja na Evropsko prvenstvo u Bratislavi u Slovačkoj.

Srpski sportski savez za obaranje ruke konkurisao je da bude domaćin Evropskog prvenstva 2027. godine u Vrnjačkoj Banji i ove godine se odlučuje o tome. Ovo takmičenje u Vrnjačkoj Banji svečano je otvorio Nenad Smiljković predsednik Sportskog saveza Srbije za obaranje ruke, pozdravio prisutne, izrazio dobodošlicu i takmičarima poželeo sreće i uspeha na takmičenju.

"Ovaj sport ima svetlu budućnost prihvaćen je svuda u svetu i u Srbiji uz naravno poštovanje pravila od strane takmičara.  Obaranje ruke obavlja se u stojećem stavu na profesionalnom stolu. Početna pozicija mora da bude takva da zglobovi oba takmičara moraju biti u paralelnoj liniji sa stolom i bitno je da ravni zglobovi budu na centru stola. Takmičari ne smeju da podižu lakat sa stola niti sme lakat da sklizne sa stola. Na poseban graničnik treba da se dovuče zglob protivnika", objašnjava nam Nenad Smiljković i dodaje da je ovo jedan od sportova koji će biti na programu Olimpijskih igara 2032. godine.

U nadmetanju žena dominirala je vrnjčanka Nina Pantović koja se godinama bavi ovim sportom ona će predstavljati Srbiju na narednom Prvenstvu. Seniori su se takmičili u šest težinskih i apsolutnoj kategoriji. U kategoriji do 70 kg pobedio je Nikola Anđelić a do novog zlata u kategoriji do 80 kg pobedom je došao Veljko Petrović. U kategoriji do 90 kg pobedio je Darko Srećković. U kategoriji do 100 kg pobedio je Nemanja Grujić, u kategori do 110 kg pobedio je Goran Žepina koji je inače potpredsednik Saveza Srbije za sportsko obaranje ruke.

Fenomenalni takmičar Ljubodrag Krstić pobednik je u kategoriji preko 110 kg, on je i važio za glavnog favorita ovog takmičenja desnom rukom. On je dominirao i u apsolutnoj kategoriji i tako postao apsolutni šampion Srbije desnom rukom. Nenad Smiljković nam je na kraju rekao da je Srpski sportski savez podneo kandidaturu da bude domaćin Evropskog prvenstva 2027. godine, ukoliko dobije odobrenje svetske Federacije ovo takmičenje će opet biti održano u kraljici kontinentalnog turizma Vrnjačkoj Banji.