XS
SM
MD
LG

Bufonov revolucionarni predlog

Foto: Alexander Fox | PlaNet Fox from Pixabay

Čuveni golman Đanluiđi Bufon ima revolucionarni predlog kako da se unapredi i fudbal postane još atraktivniji. Predlog je naišao na veliko interesovanje u sredstvima informisanja i nije bilo novine, ili portala koji nije preneo zamisao popularnog Italijana. Ideja zaslužuje pažnju i detaljnu analizu, ali će se teško dopasti njegovim sadašnjim kolegama.

"Mogli bismo da razmislimo o povećanju golova. Kada sam počeo da branim 1998. godine bio sam među pet najviših igrača Serije A. Prošle godine u Parmi sam isto bio među pet najviših, ali od 22 igrača na terenu" rekao je Bufon pojasnio: "Možete videti uticaj visine golmana na udarce iz daljine. Pre 30 godina na svakih pedeset udaraca dolazilo je do deset golova. Danas je taj broj pao na tri gola na 50 udaraca i vrlo je nizak. Dati gol iz daljine protiv dva metra visokog golmana veliki je izazov".

Standardna veličina gola ista je od ustoličenja fudbalske igre, a iznosi 7,32 metra u dužinu te 2,44 metra u visinu.

Smatra da su sazreli uslovi da dođe do revolucionarnih promena. "Dimenzije golova su iste od 1875. godine, kada su možda bile prevelike. U narednih 50-60 godina su bile adekvatne, a sada kada vidite kako izgledaju neki golmani i igrači, ne možete da ne razmislite o promeni. Čak se i u odbojci razmišlja o visini mreže" objasnio je slavni Italijan, kojeg je Međunarodni institut za fudbalsku istoriju i statistiku proglasio za najboljeg golmana 21. veka. Bufon je sa Juventusom osvojio deset titula prvaka Serije A, doneo je Kup UEFA i bio svetski prvak sa reprezentacijom Italije. Prošle godine je, sa 45 godina, odlučio da okači rukavice o klin.