XS
SM
MD
LG

"Romantičari" na "berbi" bodova pored Dunava, "rudari" u sremskoj ravnici traže "zlatnu žicu", Mitrovčani "kroje" odelo za Odžačane

Foto: Prva liga Srbije

Prvoligaši nastavljaju borbe u okviru 12. kola, očekuju nas dva derbija u Smederevu i Inđiji. Pre najave da se ukratko osvrnemo na dešavanja od prošlog vikenda. “Romantičari” su minimalcem savladali Mitrovčane, Smederevci su na isteku utakmice došli do bodova protiv “ljubičastih”, Metalac je nastavio da tone, Ubljani su u rovovskoj borbi nadvisili Užičane, novosadski derbi pripao je “kanarincima”, “rudari” su iznenadili Tekstilac, Leskovčani dobili OFK Vršac. Domaćini su za pobedu bili uspešniji, postignuto je najmanje golova u dosadašnjem toku prvenstva (15).

Sutra su na programu dve utakmice u Inđiji i Užicu.

Jedan od derbija igra se u Sremu i za zelene izazov će biti gostovanje direktnog konkurenta iz Lazarevca. Inđija se sa dve pobede vratila u vrh, posebno na značaju dobija trijumf u Gornjem Milanovcu. Trener Golić traži strpljenje, kaže, ništa se ne može postići preko noći. Imaju širok roster, teže da igraju prepoznatljivo i lepo za oko. U cilju jačanja operativne strukture kluba angažovan je novi generalni direktor Stanko Svitlica i sportski direktor Bojan Dubajić. Kolubara ima trećeg trenera Savu Šašić, doskorašnjeg učitelja Smederevaca. Mladi stručnjak je četiri dana u Lazarevcu, očekuje da će igrači brzo da se adaptiraju na njegov sistem rada. Kada se suoče dva tako kvalitetna sastava, vodiće se računa o svakoj sitnici, jer derbi najčešće mogu da odluče individualne greške, mali propusti. Duel u Inđiji propustiće zbog kartona Kiković.

GFK Sloboda i novobeogradski Radnički u donjem delu tabele razdvaja bod i u zavisnosti od sutrašnjeg rezultata može doći do zamene mesta. Užičani ruše rekorde kad su u pitanju nerešeni rezultati, odavno nisu pobedili a treći poraz doževeli su u izjednačenoj igri na Ubu. “Majstori” su srećno nakon dalekometnog auta Simčevića anulirali prednost Mačve i polako se konsoliduju posle serije loših rezultata. Oba rivala se oslanjaju na defanzivu i to im je glavno oružje i jedan gol može da odluči duel.

U nedelju su na progrmu mečevi u Smederevu, Šapcu i Gornjem Milanovcu.

Pored tvrđave očekuje se fudbalski spektakl i “oklopnici” se nadaju da mogu lideru naneti prvi poraz. Iznenađenje je da dojučerašnji srpskoligaši kolo vode i odlučuju o poretku na vrhu tabele. Domaćin je vezao tri pobede, do poslednje došao je uz dozu sreće na isteku utakmice protiv RFK Grafičara. Trener Milović kaže da imaju napadački karakter, tokom utakmice dižu tempo, igraju direktno sa brzom završnicom. Na drugoj strani dolaze moćni “romantičari”, koji se nalaze u seriji sjajnih rezultata i velikom bodovnom zalihom. Sprega su iskustva i Zvezdine mladosti predvođene prvim strelcem lige Kahvićem (devet golova), braćom Mituljikić, Kneževićem... Radi se o potentnoj ekipi, koja voli da dominira, ofanzivno namešteni u proseku postižu tri gola po meču. Biće to taktičko nadmudrivanje mladog staratega Saše Milovića i iskusnog trenerskog lisca Sime Krunića. Domaćin je pokušao da, koliko - toliko, sačuva loš teren, tako da su tokom nedelje trenirali u obližnjem Kovinu.

U večernjem terminu u Šapcu će odmeriti snage Mačva i GFK Dubočica. Domaćin je u naletu, igraju sve bilje i nisu poraženi od drugog kola(osam utakmica). Trener Kurtušić je dobro selektirao igrače sa klupe tako da rezultatski nisu trpeli i u svakom trenutku može da se osloni na učinak rezervista. Ne beže od uloge favorita, ali su svesni da će za rivala imati ekipu sa velikim brojem kvalitetnih igrača, trener Čelar za svaki meč menja po 5-6 igrača bez bitnijeg uticaja na igru. Stabilizovali su formu i nakon tri remija porazili Vrščane.

Milanovčani su ponovo donmaćini, ali slaba vajda kad bodova nema. Uzalud konstatacije da su više u krizi rezultata nego igre, kad su se neuspesi nižu. Na prethodnih pet susreta osvojili su samo dva boda, jedna pobeda, pet poraza i slaba realizacija su obeležje plave ekipe. Jedinstvo, naredni protivnik, je teškom mukom došlo do tri boda u odmeravanju snaga sa Užičanima, tako da su u nastavku branili i odbranili stečenu prednost. Trener Obradović je dugo sedeo na klupi Ubljana, dobro ih poznaje, ali mu to neće puno značiti, pogotovu ako se zna da u ekipi imaju brzonoge strelce Kakirkarija i Zubairua, koji mogu da reše svaku utakmicu.

Dueli u Vršcu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici su na programu u ponedeljak.

Vrščani su u problemu, dva poraza udaljili su ih od konkurenata, imaju problem sa realizacijom(šest golova) i po pravilu na njihovim mečevima pada malo golova. Ugostiće Novi Sad 1921, koji je u lokalnom derbiju nadigrao poslednju Mladost GAT. Ekipu je peruzeo trener Bratić i na prvom koraku upisao pobedu, ali će ispod Vršačkog brega biti na velikim iskušenjima. Banaćani kod kuće imaju polovičan učinak, dok su “kanarinci” bez bodova na strani.

Gatovci su najviše razočarali, dovodili su veliki broj igrača, menjali trenere, ali rezultata i dalje nema. Pokupili su tek mrvice (četiri boda) i još nemaju pobedu. RFK Grafičar dolazi u Novo naselje žestoko uzdrman neuspesima u poslednje vreme (vezali četir poraza). Izjava trenera Neđića da protiv njih ekipe uglavnom igraju bunker izazvala je brojne komentare. Tvrde da igraju dobro, ali su ceh platili individualnim greškama i slabijoj realizaciji. Sve je to, kaže se, plod neiskustva i igračkog stasavanja, tako da veruje da će najzad proraditi Šljivić, Maksimović, Mijatović i ostali. Biće u problemu kad se u ekipu na dan utakmice vrate pomenuti premoreni reprezentativaci.

Vojvođanski derbi igraju sve bolji Radnički i posrnuli “krojači” iz Odžaka. Mitrovčani su pružili dobar otpor lideru i poraženi su minimalnim rezultatom. Izgubili su nakon četiri kola, imaju simetričan odnos pobeda i poraza (po tri) i izjednačenu gol razliku (10:10). Na Hazeni su dva puta slavili, tri duela remizirali tako da mogu iskoristiti loš trenutak Tekstilca i upisati tri boda. Gosti padaju u formi, izgubili su dva meča, prvi put su poraženi kod kuće, gde agresivnom i tvrdom igrom uglavnom osvajaju bodove.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19