XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Vlade Divac ponovo predsednik OKS

BEOGRAD, 7. novembar (Info centar).- Vlade Divac (44 godine) proslavljeni košarkaš, ponovo je izabran za predsednika Olimpijskog komiteta Srbije na godišnjoj Izbornoj Skupštini OKS u hotelu „Zira“ u Beogradu.

Divac nije imao protivkandidata i izabran je jednoglasno uz buran aplauz 57 delegata (od 65 koliko biračko telo).

Birano je i deset članova Izvršnog odbora OKS i izabrani su (u zagradi je broj glasova): Dragan Vuksanović (predsednik Ragbi saveza Srbije, 30), Veselin Jevrosimović (predsednika Atletskog saveza Srbije, 34), Zoran Kalinić (predsednik Stonoteniskog saveza Srbije, 45), Zoran Laković (generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije 40), Velimir Marjanović (predsednik Rukometnog saveza Srbije, 43), Mirko Nišović (predsednik Kajakaškog saveza Srbije, 49), Nenad Petković (generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije, 33), Velibor Sovrović (predsednik Vaterpolo saveza Srbije, 46) Ivan Todorov (predsednik Džudo saveza Srbije, 46) i Zoran Ćendić (generalni sekretar Tekvondo asocijacije Srbije, 37).

Nisu izabrani: Dragan Dostanić (predsednik Biciklističkog saveza Srbije, 20), mr. Milivoje Ilić (predsednik Biatlon saveza Srbije, 14), prof. Dr. Zdeslav Milinković (predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, 22), Dragan Radosav (predsednik Plivačkog saveza Srbije, 27) i Boris Stojnić (predsednik Bob saveza Srbije, 12).

Vlade Divac je predložio i svoja tri člana Upravnog odbora, a delegati su predlog jednoglasno usvojili za Nenada Golijanina, Žarka Paspalja i Nebojšu Šaponjića. Po funkciji, član Upravnog odbora OKS je i predsednik Sportske komisije OKS a to je zlatna u tekvondou iz Londona Milica Mandić. Član UO OKS je i Vlade Divac, a po jedno mesto imaće predsednik (ili generalni sekretar) Sportskog saveza Srbije, kao i član MOK za Srbiju. Upravni odbor ima ukupno 17 članova.

Takođe jednoglasno, usvojen je Divčev predlog da i u olimpijskom ciklusu za Rio generalni sekretar bude Đorđe Višacki.

Od devet kandidata za tri člana Nadzornog odbora OKS, poverenje delegata dobili su Dušan Vulević (Atletski saveza Srbije, 35), Aleksandar Matković (Stonoteniski savez Srbije, 27) i Marko Stefanović (Vaterpolo savez Srbije, 22).

- Zahvaljujem se na poverenju i nadam se da ću sa novim saradnicima u Izršnom odboru uspešno sarađivati i u narednom olimpijskom ciklusu - rekao je Vlade Divac.- Postavili smo neke ciljeve, jedan deo smo već ispunil do Londona, a dobri rezultati i rad u predhodne četiri godine obavezuju nas da nastojimo da ih sve realizujemo. Želimo da kategorizaciju sprortista – olimpijaca poboljšamo, da im omogućimo još bolje uslove za pripreme i takmičenja, ali ćemo veliku pažnju obratiti na mlade. Pokazalo se da ulaganje u talente donosi rezultate, primer je plivač Velimir Stjepanović koji je osvojio medalje na prvim letnjim Olimpijskim igrama mladih u Singapuru 2001. a potom je sjajno plivao i u Londonu ove godine na Olimpijskim igrama. OKS će, kao krovna sportska organzacija za olimpijske sportove, nastaviti odličnu saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, vladom Vojvodine, Gradom Beogradom i lokalnom samoupravom, ali i sa sponzorima koji su bili uz nas na čemu im još jednom zahvaljujem.

Usvojen je izveštaj o radu u protekle četiri godine, a u uvodnoj reči Divac je istakao da su srpski sportisti od 2008. do 2012. na takmičenjima iz kalendara Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i OKS osvojili 57 medalja (13 zlatnih, 23 srebrne i 21 bronzanu). Učestvovali su na zimskim Olimpijskim igrama 2010. i letnjim u Londonu 2012. gde su osvojili četiri medalje (zlato, srebro i dve bronze) uz još tri četvrta mesta i sedam finala što je veliki uspeh. Na MI u Peskari 2009. srpski sportisti su osvojili 35 medalja i bili osma nacija po uspešnosti. Zapažene uloge imali su mladi sportisti Srbije na prvim letnjim Olimpijskim igrama mladih u Singapuru i zimskim i Insbruku, kao i na zimskim i letnjim Olimpijskim festivalima mladih Evrope (EJOF).

Mr Milivoje Ilić uručio je članu rade zajednice OKS Mikiju Fukudi prigodan dar uz zahvalnost za izuzetnu saradnju sa Biatlon savezom Srbije.

Na završetku sednice, delegacija Petrovca na Mlavi u kojoj su bili predsednik opštine Radiša Dragojević, predsednik Sportskog saveza opštine Radovan Davdov i Miletić Mihajlović predsednik Organzacionog odbora „Memorijalne trke Dragutin Tomašević“, uručili su Divcu priznanje opštine koje nosi ime Dragutina Tomaševića, atletičara koji je na prvom učšeću srpskih sportista na OI u Stokholmu 1912. nosio zastavu Kraljevina Srbije na svečanom otvaranju.