XS
SM
MD
LG

Markus Lovet: Put od "Velike jabuke" do "Velikog parka"

Sloboda je na početku svoje povratničke sezone u Košarkaškoj ligi Srbije naglasila da se neće lako predati i da će se ozbiljno pojačati košarkašima sa iskustvom igranja u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi napala najviši plasman. Danas, nakon sedamnaest odigranih kola, Sloboda je jedan od svega pet timova u domaćoj ligi koji imaju pozitivan odnos pobeda i poraza, a legija stranaca predvođena Markusom Lovetom doprinela je da se užička publika ponovo u velikom broju okuplja u užičkom hramu košarke – „Velikom parku“.

FOTO: Facebook - Užice Oglasna Tabla

Velika su bila očekivanja Užičana za ovu sezonu – neki su išli toliko daleko da su najavljivali borbu za ABA2 Ligu već u povratničkoj sezoni u najviši rang takmičenja. Ispostaviće se da nisu bili daleko od istine, jer da nije bilo nesrećnih poraza u poslednjim sekundama protiv OKK Beograda, Zlatibora i Novog Pazara u Užicu, te protiv Tamiša u Pančevu, sada bismo pričali o Slobodi kao jednom od glavnih konkurenata za plasman na Jadran. Ovako, užička publika moraće da se zadovolji Superligom koja je „na samom vidiku“. Kada biste pitali navijače ko je ove sezone najzaslužniji za ovako visok plasman, bez sumnje bi svi prstom pokazali na Markusa Loveta.

Ovaj omaleni Amerikanac došao je sa koledža Sent Džons iz Njujorka koji se takmiči u NCAA Ligi. Tamo je proveo dve godine i vrlo brzo izrastao u najvažnijeg igrača u timu, jer je prosečno beležio preko 15 poena po utakmici. Nije ipak sve išlo tako glatko, pa je na kraju druge sezone doživeo težu povredu koja ga je od terena odvojila sve do poslednje utakmice. Tada je doneo veliku odluku – da se ne vraća na parket dvorane u Sent Džonsu, već je vreme da se otisne u profesionalne vode i krene u ostvarenje sna i igranja u NBA Ligi.

Put ga je iz „Velike Jabuke“ prvo odveo u Italiju gde je leto prošle godine proveo u trening kampu ekipe Trenta koja je ove sezone igrala u prvoj fazi Evrokupa sa ekipom Partizana. Tada je usledio poziv čelnika Slobode da se priključi timu, što je Markus vrlo brzo prihvatio, pa je vrlo brzo „Velika Jabuka“ zamenjena „Velikim Parkom“. Takmičenje u Košarkaškoj Ligi Srbije je bilo uveliko počelo, a Sloboda je zadovoljavajuće startovala, iako su je mučili brojni izostanci igrača zbog povreda i bolesti. Lovet je morao odmah biti bačen u vatru, iako nije imao nikakvo prethodno profesionalno iskustvo. Protiv Tamiša je bio sasvim solidan, a onda su usledile fenomenalne partije – bio je MVP duela protiv Vojvodine, te je ostvario čak 29 poena protiv ekipe Zlatibora.

Sloboda se trenutno nalazi u nizu od tri pobede, a u sva tri meča je najbolji pojedinac na susretu upravo bio Markus Lovet. Protiv Metalca je zabeležio neverovatnih 35 poena, a u Beogradu je protiv favorita OKK Beograda bio stoprocentan sa distance uz ostvarenih 26 poena. Minulog vikenda u „Velikom Parku“ publiku je digao na noge kada je na oko dva minuta pred kraj pogodio, ispostaviće se, presudnu trojku za veliku pobedu nad članom ABA2 Lige, ekipom Dinamika.

FOTO: Twitter - Zvanični nalog @Marcus_LoVett

Mogli bismo do sutra da pišemo o brojkama, statistici i rekordima koje ove sezone Markus Lovet ruši u dresu crveno-crnih iz Užica. Trenutno je na odličnom putu da postane MVP sezone u Košarkaškoj Ligi Srbije, a ovo mu je tek prva godina u profesionalnoj košarci.

Ali ima još nešto kod ovog igrača što ga čini omiljenim među navijačima – tokom meča je u konstantnoj komunikaciji sa njima, a nakon meča zastane i popriča sa svakim, slika se i širi pozitivnu energiju kakvu retko ko ima.

Neki ljudi žive za košarku, a košarka živi u njima, neki kažu da „dete sa loptom postaje bolji čovek“. Može se reći da sve ovo važi za Markusa Džavona Loveta.

Tekst pripremio: Srđan Todorović

 


Vojvodina 114 : 103 Spartak
Zlatibor 87 : 71 Vršac
Sloboda 92 : 86 Mladost
Tamiš 66 : 83 Borac
Dunav 95 : 67 Metalac
Beovuk 72 62 : 117 OKK Beograd
OKK Novi Pazar 83 : 71 Dynamic VIP PAY
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Borac 26 22 4 48
2 OKK Novi Pazar 26 20 6 46
3 Dynamic VIP PAY 26 20 6 46
4 OKK Beograd 26 17 9 43
5 Zlatibor 26 15 11 41
6 Tamiš 26 12 14 38
7 Sloboda 26 12 14 38
8 Dunav 26 11 15 37
9 Vršac 26 11 15 37
10 Vojvodina 26 11 15 37
11 Mladost 26 11 15 37
12 Metalac 26 10 16 36
13 Spartak 26 7 19 33
14 Beovuk 72 26 3 23 29