XS
SM
MD
LG

Zagreb na krilima Horvata i Sršena do boda protiv Nanta!

U 9. kolu rukometne VELUX EHF Lige šampiona, rukometaši Prvog plinarskog društva Zagreb u subotu su pred nešto više od 6000 navijača remizirali protiv evropskih vicešampiona iz Nanta 27:27. Imali su Zagrepčani priliku u zadnjem napadu da stignu i do drugog boda, ali udarac Damira Bičanića zaustavlja Cyril Dumoulin. Kod Zagreba Zlatko Horvat osamIvan Sršen šest pogodaka. U idućem kolu Lige šampiona, već za nedelju dana, ukrajinski Motor Zaporožje Lavovi će ugostiti u Areni Varaždin.

Utakmica je od samog početka bila izrazito odbrambeno čvrsta sa obe strane. 'Lavovi' su u samom početku poprilično teško pronalazili put do mreže golmana gostiju Sifferta. Ipak, sredinom prvog dela i izlaskom Arbera Qerimija, odnosno ulaskom Lovre Jotića i Gregora Potočnika, napad Zagrepčana postaje puno okomitiji, odlučniji i PPD Zagreb ulazi u poslednih pet minuta prvog dela sa +3 (12:9) što je bila dotad najveća prednost koju je neka ekipa uspela ostvatiti u ovom susretu. Pored Jotića i Potočnika, važnu je ulogu u naletu Zagreba odigrao i Urh Kastelic koji je imao sjajno prvo poluvreme u kome je skupio osam odbrana od čega dve sa sedam metara što zasigurno nije mala stvar protiv sjajnih izvođača 'sedmeraca' kao što su Valero Rivera i Kiril Lazarov. No, nažalost po domaće navijače, u zadnjih tri minuta gosti iz Nanta uspeli su da iskoriste pad koncentracije domaćih te su pogotkom s gola na gol Arnauda Sifferta u poslednoj sekundi prvog dela stigli do izjednačenja (12:12). Zlatko Horvat tri pogotka za Zagreb u prvih 30 minuta, Valero Rivera jedan više za Nant.

Foto: PPD Zagreb

Zagreb je na krilima nekoliko sjajnih napadačkih rešenja Ivana Sršena i odbrane predvođene Josipom Vekićem i Leonom Šušnjom ponovno stigao do prednosti od tri gola te ni po čemu na terenu nije bilo vidljivo kako 'Lavovi' odmeravaju snage s drugom ekipom starog kontinenta iz Kölna prošle godine. Ipak, sredinom drugog dela budi se napad gostiju predvođen francuskim reprezentativcima Nicolas Claireom i Olivierom Nyokasom te Nant se na 21:21 nešto više od deset minuta pre poslednjeg sudijskog zvižduka potpuno vraća u utakmicu. Nakon toga ušlo se u neizvesnu završnicu u kojoj je Zagreb predvodio Zlatko Horvat a Nant Dragan Pechmalbec. Dva minuta pre kraja rezultat je bio 26:26 kada Senjamin Burić dovodi Zagrečane u vođstvo. Anti je pokušao s minutom odmora te Balaguer poravnava rezultat na 27:27 i ostavlja Zagrebu 15 sekundi za poslednji napad. Dumoulin na kraju zaustavlja poslednji pokušaj Bičanića i na semaforu ostaje 27:27.

Kod Zagreba osam pogodaka kapitena Horvata dok je šest dodao Sršen. Claire šest za Nant, Rivera pet. Zagrepčane u idućem kolu već za nedelju dana očekuje važna utakmica u Areni protiv Motora iz Zaporozhya koja bi se vrlo lako mogla pokazati ključnom za prolazak u sljedeću fazu takmičenja EHF Lige šampiona.  

PPD ZAGREB – NANT 27:27 (12:12)

PPD ZAGREB: Ristanović 2, Kastelic 8; Mrakovčić, Božić Pavletić, Kontrec 2, Burić 2, Sršen 6, Horvat 8(4), Šušnja 3, Potočnik 2, Jotić 1, Qerimi, Mandić, Hrstić, Bičanić 3, Vekić. Trener Lino Červar.

NANT: Dumoulin 1, Siffert 8 odbrana + 1 pogodak; Delecroix , Faluvegi, Guillo, Nyokas 3, Claire 6, Auffret, Hansen 1, Pechmalbec 4, Feliho, Emonet 1, Rivera 5(1), Lazarov 3, Balaguer 3. Trener Thierry Anti.

IZJAVE NAKON UTAKMICE:

Lino Červar, trener PPD Zagreba:

Čestitam svojim igračima na današnjoj igri, imali smo prednost i u prvom i drugom dijelu, ali nažalost na kraju nismo uspjeli doći do pobjede.

Thierry Anti, trener Nanta:

Zadovoljan sam rezultatom, ali ne i našom igrom. Teško je igrati u Zagrebu ali eto možemo biti zadovoljni ovim bodom pogotovo iz razloga što je Zagreb ipak imao i napad za pobedu koji su propustili.

Josip Vekić, igrač PPD Zagreba:

Očekivali smo tvrdu utakmicu s jakim obranama. Momčad je dala sve od sebe, odigrali smo dobro i u prvom i drugom dijelu i mislim da možemo biti zadovoljni sve u svemu.

Kiril Lazarov, igrač Nantesa:

Teško je igrati u Zagrebu, to nije novost. Igra, kako je i trener rekao, nije bila najbolja i verujem da će ići na bolje kako u utakmicama koje slede tako i nakon Svetskog prvenstva. Ponavljam, važan bod s kojim smo zadovoljni, ali igra nije bila na najboljem nivou. 


18 .kolo SEHA Liga
Izviđač 28 : 31 Vardar
Steaua 24 : 31 Železničar 1949
Nexe 26 : 29 Meshkov Brest
Metalurg 39 : 20 Vojvodina
PPD Zagreb 28 : 29 Tatran Prešov
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vardar 18 14 0 4 42
2 PPD Zagreb 18 13 0 5 39
3 Nexe 18 13 0 5 39
4 Meshkov Brest 18 13 0 5 39
5 Tatran Prešov 18 12 0 6 36
6 Vojvodina 18 7 1 10 22
7 Steaua 18 6 0 12 18
8 Železničar 1949 18 5 1 12 16
9 Metalurg 18 4 1 13 13
10 Izviđač 18 1 1 16 4