XS
SM
MD
LG

Roman Kuzminac: "Menadžerski posao je vrlo zahtevan!"

Kako trenutno vidite situaciju u sportu, prvenstveno u rukometu? Šta treba popraviti?

  • Mislim da globalno rukomet dobro radi. Sportski, ukupna konkurentnost je sve više impresivna. Nivo šampionske lige i kvalitet predloženih utakmica su savršena ilustracija.Domaće prvenstvo kao što su Francuska, Nemačka ili Mađarska su atraktivne jer je nivo igre ekstremno visok.Pored toga, liga poput SEHA lige je, po mom mišljenju, vrlo dobra ideja.Napominjemo da su fanovi prisutni i verni, i u dobrom ambijentu.Ženski rukomet sledi isti primer. Sva takmičenja, bilo da su to nacionalni timovi, evropski kupovi ili domaće prvenstvo, pokazuju da individualni i kolektivni nivo timova napreduje. Klubovi su dobro strukturirani i profesionalni, sve je urađeno da se nastavi dalje.U svakodnevnom životu, sve ovo vidim pozitivno u Francuskoj, gde se jača konkurentnost našeg prvenstva, kao i medijska pokrivenost. Mnogo zvezda sada igra u Lidl Starligue. I činjenica da su tri Francuska kluba bila prisutna na F4, pokazuje da se rad klubova plaća.Šampionat D2 takođe nastavlja da napreduje. U ovoj sezoni dva igrača kao što su Jose Manuel Sierra i Chema Rodriguez igraju D2 u Saranu, što pokazuje atraktivnost prvenstva. Danas je veoma teško unapred znati da će biti dva tima koja ce da idu u D1 i koji klubovi ce da ispadnu iz D1, za razliku od prethodnih sezona gde se otprilike znalo.Ova opservacija je i za devojčice. Veliki igrači dolaze da igraju u Francuskoj, a na evropskom nivou Mec ima veoma dobre rezultate i puno se nadamo u Brest. Titula svetskog prvaka tima Francuske prošle godine pokazala je veoma dobre radove koja federacija radi već godinama.Zauzvrat, mislim da akumulacija utakmica ne treba uzimati lagano. Između šampionata, lige šampiona i takmičenja u reprezentaciji, najveći igrači imaju veoma intenzivan ritam. Mislim da moramo zaštititi igrače od povreda. Čak i ako s jedne strane, sve ove velike igre su nešto sjajno za naš sport, nemojte tražiti previce.Tako da mislim da možemo biti ponosni na naš sport i da će nas i dalje uzbuđivati.

Foto: Roman Kuzminac

Vi ste sportski menadžer koji zastupa vrlo zvučna imena, radite za vrlo uticajnu agenciju, recite nešto o tome?

  • Apsolutno. Radim u ChampSport International Sport Agenciji, sa sedištem u Budimpešti. Mi smo lideri u ženskom rukometu. Predstavljamo neke od najboljih igrača na svetu (pogledajte listu).Ja sam odgovoran za Francusko tržište. Radim takođe u muškoj i ženskoj sredini. Postoji stvarno jedinstvo unutar našeg tima od četiri agenta. Poznata Ana Đokić, koja je igrala za reprezentaciju, radi sa rukometasicama, Marton Auth, koji radi sa rukometasima i Matijas Farkas, šef agencije. Primećujem da naša agencija ima veoma dobru reputaciju kako za igrače tako i za klubove. Mnogi igrači veruju nama jer znaju da će njihova karijera biti u dobrim rukama, a sa druge strane klubovi dolaze kod nas, znajući da ćemo moći da im pomognemo. Naš rad je prepoznat i veoma je dobro da budemo deo takve agencije.

Koja je razlika između muškog i ženskog rukometa? Gde ima više novca?

  • Bez sumnje, u muškoj rukometu ima više novca. Ovo se može objasniti činjenicom da je, u pogledu navijača, finansijska pomoć, prosečni klubski budžeti, medijska pokrivenost, muški rukomet moćniji od ženskog. I, to je veće tržište. Međutim, treba napomenuti da ženski rukomet raste sezona nakon sezone. Štaviše, kada vidimo nivo dostignut u F4, shvatamo da ženski rukomet dobija zamah. Danas veliki klubovi mogu ponuditi privlačne zarade najboljim igračicama.

Kako ste krenuli da se bavite menadžerstvom ? Kako je došlo do te odluke?

Tokom studija na sportskom fakultetu, bio sam i trener za mlade u klubu Monpelije. Trenerska profesija me fascinira, ali sam već imao u glavi ideju da se okrenem karijeri agenta. Sa moje tačke gledišta trener i agent imaju mnogo sličnosti, uključujući i činjenicu da pomogne igraču da napreduje i da uspeva. Bio sam u kontaktu sa agentima i od nih sam dosta naučio. Kad sam završio fakultet, odlučio sam da polažem ispit za dobijanje agenske dozvole. U Francuskoj je obaveza da imate dozvolu koju izdaje Francuska rukometna Federacija da bi mogli da radite. Svakim danom sam sve srećniji što sam odabrao ovo. Ja se trudim da lepo radim u ovoj sredini i da još napredujem.

Vi ste vrlo uticajni u svojoj profesiji, imate puno sportskih partnera koji su veoma zadovoljni vašim radom. Da li je menadžerstvo u rukometu težak posao?

  • Ne znam da li je težak, ali to je zanimljiv i koristan posao. Moja uloga je pratiti igrača i igračice i pomoći im da dostignu nihov najbolji nivo. Ja sam u stalnom kontaktu sa igračima koje zastupam. Oni znaju da sam tu u svako doba za nih, ako je potrebno. Viđam ih često na utakmicama, a nekad popričamo i popijemo kafu. To je profesija u kojoj je odnos veoma važan, kao i poznavanje rukometa. Morate razumeti igrača i igru, kako bi mogli davati dobre savete. Puno putujem, da idem da vidim utakmice ili da se upoznam sa igračima, trenerima, sportskim direktorima, predsednicima ... Ne računam svoje vreme i moram znati kako se prilagoditi bilo kojoj situaciji.Ja sam u stalnom kontaktu sa klubovima da bih znao njihove potrebe i da imam mogućnost da im ponudim igrače koji odgovaraju profilu koji traže. Poznavanje ljudi iz rukometnog sporta je ključni elemenat uloge agenta.Na kraju, to je složen posao koji zahteva puno vremena i investicija. Ali iznad svega, to je uzbudljiv posao!

Da li se bavite samo rukometom ili postoji još neki sport koji je aktuelan u Vašoj agenciji?

  • Sa svoje strane, radim samo u rukometu. Međutim, ChampSport se brine o fudbalerima, preko Gabor Papp.

Ako nije tajna kolika je plata trenutno jednog uticajnijeg menadžera i igrača?

  • Postoji puno fantazija oko posla agenta, uključujući i fudbal. Znamo da neki fudbalski agenti primaju milione ali zarade u rukometu nisu uporedive sa onima u fudbalu, pa samim tim i sa platama agenata.Na primer, prosečna zarada u francuskom D1 iznosi 4000 evra mesečno. Ali, postoje velike razlike između velikih igrača i mladih igrača koji potpisuju svoj prvi ugovor.Agencije provizije su ograničene na 10% godišnje plate igrača. Ovaj procenat je smanjen na 8% u Francuskoj.Ne mogu da dam precizne podatke o plati agenata, ali kao u svim poljima zaraditi novac potrebno je puno raditi i biti efikasan.

Foto: Roman Kuzminac

Neki igrači iz ChampSporta  :

Eduarda Amorim (Gyor)

Bence Banhidi (Szeged)

Richard Bodo (Szeged)

Dragana Cvijic (Bucarest)

Laura Glauser (Metz)

Ana Gros (Brest)

Andela Janjusevic (Siofok)

Stanislav Kasparek (Szeged)

Karatina Krpez (Erd)

Barbara Lazovic (Bucarest)

Amandine Leynaud (Gyor)

Kristina Liscevic (Esbjerg)

Majda Mehmedović (Bucarest)

Cristina Neagu (Bucarest)

Allison Pineau (Brest)

Jovanka Radicevic (Buducnost)

Jovana Risovic (Podravka)

Anna Vyakhireva (Rostov)

Grace Zaadi (Metz)