XS
SM
MD
LG

ABA Super Kup: Igokea ispustila pobedu, Budućnost u polufinalu

Košarkaši Budućnosti durgi su polufinalisti ABA Super Kupa. Budućnost je u sjajnom susretu savladala Igokeu, rezultatom 90-86.

Utakmica je počela u dosta konfuznom ritmu sa obje strane. Igokea je prva uspjela da nađe napadački ritam i poveli su sa 6-0 na startu meča. Erl Klark dao je trojku za Budućnost ali je Igokea nastavila svoju seriju. Rikić je bio razigran a trojkom Lorbeka domaći dolaze do vodstva 13-5. Poenima Lešića iz ofanzivnog skoka, Igokea je došla do dvocifrene prednosti. Nakon sporijeg početka, Erl Klark i Gordić uveli su Budućnost u pravi ritam. Gosti su napravili preokret i poveli su 17-16. Ipak, Igokea je bolje finiširala prvi period i dobila ga je sa 21-19.

Na početku drugog perioda, Igokea je igrala dobro. Razigran je bio Zubčić, pratio ga Dalibor Ilić i  Igokea je imala ponovo osam poena prednosti. Poenima Filipa Adamovića, Igokea je ponovo došla do dvocifrenog vodstva. Imala je Igokea i 12 poena prednosti ali onda je uslijedila serija Budućnosti. Prišli su u jednom moenti na samo tri poena zaostakta. Ipak, u završnici prvog poluvremena koncentrisanija je bila domaća ekipa. Igosi su na odmor otišli sa vodstvom 45-39.

Igokea je u prvom poluvremenu bila bolja u skoku i konstantno su domaći bili aktivni na ofanzivnom skoku. Igrali su dobro i u defanzivi i Budućnost je izgubila sedam lopti, što je mnogo za standarde Džikićevih ekipa. Igokea je u napadu igrala raznovrsnije. Imali su četiri asistencije više, dvije izgubljene lopte manje i zasluženo su vodili na poluvremenu.

Budućnost je dobro otvorila treći period. Serijom 6-0 došli su do izjednačenja. Međutim, domaći su pronašli načina da odgovore. Dzonson je pogodio trojku, Zubčić je pogodio pod faulom a Rikić i  Radivojević su odrađivali dobar posao na obje strane terena. Iz toga svega, Igokea je došla do sedam poena prednosti. Trojkom Lešića, Igokea je došla i do deset poena prednosti. Budućnost je ponovo uzvratila, razigrao se i Ivanović i gosti su prišli na -3. Igokea je uspjela sačuvati prednost i nakon 30 minuta igre vodila je 67-64.

Na početku poslednjeg perioda, razigran je bio Ivanović. Sa druge strane odgovarao je Džonson i Igokea je čuvala prednost. Ipak, trojkom Gordića, Budućnost dolazi do vodstva. Igokea nije mogla ni skok da zagradi, što su gosti iskoristili i došli do +4. Igokea je djelovala bezidejno i Budućnost je preko Erla Klarka došla do šest poena prednosti. Imala je Budućnost sedam poena prednost i održavala je to vodstvo. Ipak, domaći nisu odustajali i na krilima Dzonsona i Zubčića, prišli su na dva poena zaostatka.  Imala je Igokea svojih šansi u završnici ali Zubčić i  Adamović promašili su po bacanje, Džonson dva šuta pa je na kraju Budućnost slavila sa 90-86.

Budućnost je meč dobila tako što je uspostavila kontrolu u skoku. Iako je Igokea imala prednost u skoku na poluvremenu, Budućnost ih je nadskakala u nastavku. Takođe, kada je Džikić odlučio da igra sa četiri beka i Klarkom na centru, počeo je njegov tim da pravi razliku. Iako je igrao sa niskom petorkom i tada su uzimali dosta ofanzivnih skokova. Skok i loša slobodna bacanja Igokee u završnici, odlučili su pobjednika.

Budućnost je do pobjede predvodio Gordić sa 19 poena dok su Erl Klark i Ivanović dodali po 15. Igokeu je predvodio Zubčić sa 21 poenom, dok je Johnson dodao 18.

Budućnost će u polufinalu igrati protiv Partizana.

Foto: ABA liga